Donderdag 14/11/2019

Meineed

Het verloop van het Agusta-proces deed gisteren weer even de wenkbrauwen fronsen. Gewoon omdat het op een paar punten de wetten van de elementaire logica tart.

Zo blijft het enigszins raar dat het hele kernpunt van het proces de precieze datum is waarop toenmalig SP-penningmeester Etienne Mangé de partijleiding voor het eerst op de hoogte bracht van het aanbod van Agusta om enkele tientallen miljoenen in ontvangst te nemen. Was dat voor de beslissing van de ministerraad, dan was het corruptie, erna ging het om een misschien laakbare, maar wettelijk toegestane gift. Best mogelijk dat dit technisch-juridisch een zaak van levensbelang is, maar waar hebben we het eigenlijk over? Het geld is gestort, en toch niet omdat de Agusta-mensen vonden dat Etienne Mangé zo'n mooie blauwe ogen heeft? Wist de SP-top ervan of handelde Etienne Mangé als cavalier seul? Ach kom, heeft de SP-top ooit maar één ogenblik Mangé laten vallen? Welnee, hij werd blijvend gekoesterd en de SP-topmensen gebruikten dankbaar de beschikbare miljoenen voor hun campagnes, ook al waren ze zich naar eigen zeggen niet bewust van de oorsprong van dat geld. Dan moet je er geen tekening meer bij maken.

Maar goed, het Hof van Cassatie volgt de wet en alleen de letter van de wet.

Volgens procureur-generaal Eliane Liekendael bestaat er bij haar geen enkele twijfel meer. De vergadering waarop Mangé het aanbod ter sprake bracht dateert wel degelijk van voor de regeringsbeslissing, ergo is er sprake van corruptie. Mangé, zo gaf ze te verstaan, neemt vrijwillig de schuld op zich omdat hij "zo door zijn partij beter beloond zou worden". Krasse taal, die zelfs verder gaat dan de inhoud van de Agusta-reeks van De Morgen, waarover in SP-kringen zoveel ongenoegen leeft.

Maar als dat haar stelling is, dan begrijp je niet waarom de procureur daar ook niet de consequenties uit trekt.

Nog maar pas vorige vrijdag hebben de ex-partijvoorzitters Tobback, Vandenbroucke en Van Miert als getuigen onder eed verklaard dat penningmeester Etienne Mangé het geldaanbod van Agusta pas op 19 januari '89 aan hen meldde. Het komt er op neer dat de hoogste parketmagistratuur van het land de drie SP-prominenten impliciet van meineed beschuldigt. Een behoorlijk strafbaar feit volgens de wet. Maar toch oordeelt dezelfde magistrate dat deze drie absoluut niet vervolgd moeten worden voor gelijk wat in deze procedure.

Het komt natuurlijk aan de magistrate in kwestie toe autonoom te oordelen wie zij voor wat vervolgt, maar erg logisch kan je dit allemaal toch niet meer noemen.

Yves Desmet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234