Donderdag 03/12/2020

Belgisch voetbal

Mehdi Bayat: ‘UEFA-voorzitter? Eerst groeien met Charleroi’

Bondscoach Roberto Martinez in overleg met KBVB-voorzitter Mehdi Bayat, in Tubeke.Beeld Photo News

Jongleren doet hij beter dan Eden Hazard, zo veel balletjes moet Mehdi Bayat tegelijk hooghouden. Hij voert de onderhandelingen met Roberto Martínez, lonkt naar het UEFA-voorzitterschap, maar eerst: vanavond met ‘zijn’ Charleroi winnen van Club.

Onderbetaald. Al vier jaar lang. Dat is bondscoach Roberto Martínez, die een jaarsalaris van 1,2 miljoen euro heeft, volgens Jesse De Preter. Die was bij de feitelijke afhandeling van Martínez' deals bij de bond betrokken. Tegelijk vindt De Preter de houding van de KBVB, zo zei hij in een televisie-uitzending van het Waalse LN24, niet respectvol. Gisteren verduidelijkte hij: "Het stoort mij dat de bond de onderhandelingen voert via de kranten, terwijl er in werkelijkheid nog niet gesproken is.”

Woorden die bondspreses Mehdi Bayat (41) doen steigeren. “Veronderstel vooral niet dat Martínez hetzelfde denkt als De Preter. Hij is destijds aangeduid door het Engelse bureau van de bondscoach om de contracten na te lezen. Martínez zou nooit kritiek uiten op de bond. Hij houdt van België, de federatie en ons voetbal. Voortdurend staan wij in contact. Dit was een onterechte aanval."

Zijn het niet vooral de cijfers die zullen bepalen of Martínez na het EK blijft? Hij wil opslag.

Mehdi Bayat: "Er wordt belachelijk veel gespeculeerd over het financiële. Nochtans zal dat aspect niet uitsluitend doorwegen. Het gaat ook om het project. Mochten centen allesbepalend zijn, dan was Martínez al weg. De voorbije maanden klopte Arsenal nog aan en hij kan zotte bedragen verdienen in pakweg China of de exotische landen."

Jullie kunnen die sommen toch niet evenaren?

"Neen, en Martínez weet dat. We gaan geen geld uitgeven dat onmogelijk uit te geven is. Dat zou niet verstandig zijn."

Maar jullie zijn bereid een inspanning te leveren?

"We gaan met ons voorstel respect tonen voor iemand die heel goed werk levert. Binnen de federatie wil iedereen met Martínez door. Hij heeft een visie, denkt actief mee over de uitbouw van de bond, optimaliseert onze jeugdwerking en zorgt voor eenheid. Martínez is de juiste man, ook bij de spelers is hij geliefd.”

Kunt u zich een KBVB zonder Martínez voorstellen?

"Men dacht ook dat Sporting Charleroi ineen zou stuiken zonder Felice Mazzu, terwijl het met Karim Belhocine toch niet slecht gaat. Ik wil maar zeggen: niemand is onvervangbaar. Dat neemt niet weg dat Martínez ons nog veel kan helpen.”

Hebt u een deadline?

"Dat zou onnodige druk opleveren. Het spreekt uiteraard wel voor zich dat we liefst voor het EK deze zomer duidelijkheid willen, maar een deadline? Neen. Ook niet voor de aanstelling van een technisch directeur trouwens.”

Hoe komt het dat die zoektocht zo aansleept? De vacature dateert al van oktober.

"Wie dat wilde, kon solliciteren via onze website. Er zijn maar een vijftigtal sollicitaties binnengelopen. Ik had verwacht dat heel Europa bij ons zou willen werken, dat heeft me wat ontgoocheld. Misschien dat we de eisen wat moeten aanpassen, aangezien Martínez die functie niet heel lang meer kan blijven combineren met het trainerschap. Dat is niet houdbaar.”

Wat zijn uw ambities op het EK?

"Op elk UEFA-congres zeggen de collega's van de grootste voetballanden me dat wij sowieso de favoriet zijn. Dat is ergens logisch: we werden knap derde op het WK en hadden nu een historische kwalificatiecampagne. Het zou toch compleet ongeloofwaardig zijn als ik nu zeg dat we niet voor het allerhoogste gaan? Met de nuance dat het voetbal blijft, er zijn elk toernooi verrassingen."

Dit EK is wel de laatste kans op goud, niet?

"Daar ben ik het niet mee eens. Ook in Qatar zullen we nog meedingen naar de wereldtitel. Ik ben ambitieus.”

Nu u het zelf zegt. Het is niet uitgesloten dat u op termijn UEFA-voorzitter wordt.

"Als je zo snel omhoog klimt, vragen buitenstaanders zich steeds af waar het zal eindigen. Toegegeven, voorzitters van andere UEFA-landen hebben al voorzichtig gepolst of ik die functie zou zien zitten. 'Je bent erg dynamisch, hebt frisse ideeën en doet het goed in België', argumenteren ze dan. Maar het is nu niet aan de orde. Ik heb er onvoldoende tijd voor. Ik wil nog met Charleroi groeien."

Mehdi Bayat, hier naast Massimo Bruno, wil groeien met Charleroi.Beeld Photo News

Hoe ziet u Charleroi evolueren?

“Velen dachten dat het succes hier afhankelijk was van Mazzu. Het was een aardbeving toen hij vertrok naar Genk, al zeker omdat Belhocine zogezegd maar de tiende keuze was om hem op te volgen. Maar kijk, we doen het prima. Weet je hoe dat komt? Onze structuur is geweldig. Samen met Club Brugge zijn we de best gestructureerde club van België. Ik ben daar trots op."

Hoe kijkt u naar het succes van Bart Verhaeghe?

"Verhaeghe is een vriend, we hebben prima samengewerkt bij de federatie. Onze visie is gelijkaardig, maar natuurlijk staat Club Brugge veel verder dan Charleroi. Dan heel het land zelfs. Brugge bouwt stilaan een voorsprong uit die moeilijk in te halen zal zijn. Maar ik wil wel aanklampen."

Met alle respect voor Charleroi, maar ik denk niet dat Club het nu ineens in zijn broek doet.

(grijnst) "Hoeft ook niet, het niveau is verschillend. Al is het wel de bedoeling om ons op korte termijn definitief tussen de topclubs te wringen. Normaal gezien zal uiterlijk in 2024 ons nieuw stadion af zijn, dan kunnen we echt meedoen met de groten. Zoals AA Gent, dat in de Ghelamco Arena kampioen werd. Ik wil ook wel eens een prijs."

Wordt moeilijk, als de Beneliga er komt.

"Sportief zou dat een fantastische competitie zijn. Men vraagt me weleens waarom ik niet echt betrokken ben bij de Beneliga. Het antwoord is simpel: ik engageer me enkel bij projecten waar ik echt in geloof. Ik zie verschillende struikelblokken. Ik geef één voorbeeld: de toewijzing van de Europese tickets. Het is onwaarschijnlijk dat we met één gezamenlijke competitie evenveel deelnemers als de twee landen afzonderlijk zullen krijgen. Daarnaast ben ik niet overtuigd dat het hele Belgisch voetbal voordeel zou halen uit dit format. Net daarom denk ik niet dat het ervan zal komen."

Gaan we dan naar een klassieke competitie met twintig? Het gros van de clubs is pro.

"Ik ben zeker tegen. Dat is het slechtste dat kan gebeuren. Clubs die dit voorstel steunen, hebben amper ambitie en denken alleen aan zichzelf. Ik ben voorstander van de play-offs, dat zorgt voor veel intensiteit en visibiliteit, maar dan moeten we wel een oplossing vinden voor play-off 2. Ik zou daar kans op degradatie invoeren. Voorts moet er voor de winnaar een ticket voor de Europese voorrondes zijn, zonder barrages tegen een play-off 1-ploeg. Dan zou er wel inzet zijn."

1B blijft dan wel een financieel kerkhof.

"We hebben destijds 1B teruggebracht naar acht teams omdat er geen draagvlak was voor meer. Als 1B nu zou verdwijnen, vormen de amateurclubs het tweede niveau van ons voetbal. Dat zou ook niet leefbaar zijn. Als je dan als profclub degradeert, mag je direct de boeken toedoen. Wat mij betreft zou een competitie met twintig het einde van het Belgisch profvoetbal betekenen. Ik vind het huiveringwekkend. Ik wil veranderen, absoluut, maar dan wel ten goede.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234