Zondag 17/10/2021

Gevangenissen

Megagevangenis van Haren pas ten vroegste voor 2020

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De megagevangenis van Haren zal er ten vroegste in 2020 staan. Dat bleek vandaag in de Kamercommissie Justitie, waar de topman van de Regie der Gebouwen, Laurent Vrijdaghs, meer tekst en uitleg kwam geven bij de stand van zaken in het dossier. De bouw van de gevangenis zelf neemt 32 maanden in beslag, maar voordien moet nog rekening worden gehouden met een periode van een jaar alvorens alles procedureel in orde kan zijn.

De beslissing om in Haren een gevangenis voor 1.190 gedetineerden te bouwen, dateert al van 2010. Ze kwam er om de overbevolking in en de verouderde toestand van de gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael aan te pakken. Het gaat om een domein van 20 hectare groot dat 53 miljoen euro heeft gekost. Het consortium Cafasso werd in mei 2013 aangeduid als preferentiële bieder in het kader van een DBFM-procedure.

Nog twee vergunningen

Maar drie jaar later moet de eerste steen nog worden gelegd. Het is nog wachten op twee vergunningen. Een eerste slaat op de verplaatsing van de Keelbeekweg, die op de site van de gevangenis zou liggen. Daarover verwacht Vrijdaghs in de loop van de komende weken een beslissing van de Brusselse gemeenteraad, nadat een nieuw voorstel werd ingediend. Een eerste voorstel kreeg een negatief advies. De tweede vergunning die aansleept, slaat op de bouw zelf en moet van het Brussels gewest komen. Daarover schoof Vrijdaghs geen termijn naar voren.

Hij merkte op dat beide overheden, althans voor een deel, betrokken waren bij de totstandkoming van het project. Ze waren immers vertegenwoordigd in verschillende jury's, die zich onder meer moesten buigen over de architectuur, de exploitatie en de functionering.

Ambitieus, niet optimistisch

Hij hoopt dat de vergunningen er kunnen komen in de tweede helft van dit jaar, al houdt Vrijdaghs er rekening mee dat het beroepen zou kunnen regenen bij de Raad van State. Vooraleer alle lichten op groen staan, houdt hij rekening met een periode van één jaar, maar nadien zal de bouw zelf nog 32 maanden in beslag nemen. Dat de nood hoog is, bewijst de actualiteit, ging Vrijdaghs voort. Hij wil "ambitieus" zijn, maar optimisme aan de dag leggen, ligt wat moeilijker.

Op een vraag van Sophie De Wit (N-VA) preciseerde Vrijdaghs dat de beslissing om geen gevangenen meer op te sluiten in de gevangenis van Tilburg, niet in handen van de Regie der Gebouwen ligt. Wel wees hij erop dat de beslissing om Tilburg te verlaten, werd genomen voor de huidige stakingen in Brussel en Wallonië. Het valt nog te bezien in welke staat de gevangenissen nadien zullen worden aangetroffen en hoe dat zal worden opgelost, luidde het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234