Dinsdag 09/08/2022

Megafusie in energiesector

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld) wil het beheer van het distributienet onderbrengen in één Vlaamse werkmaatschappij. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag. Een gedeeltelijke beursgang zou de burger ook meer inspraak kunnen geven. De lokale intercommunales kunnen blijven, maar hun regionale bestuurscomités moeten kleiner worden en er mogen ook geen zitpenningen meer worden betaald.

IB en ADN

In het plan van Tommelein zal de eengemaakte maatschappij bevoegd blijven voor het beheer, het onderhoud en de investeringen in het netwerk. Daarnaast is de maatschappij ook bevoegd voor energiepremies, de aanmelding van wie zelf energie opwekt, de energiemeters en het data­beheer. "Al de rest, zoals de ­installaties van laadpalen of de verkoop van extra opties bij de digitale meters, moet worden overgelaten aan de privésector", zegt Tommelein.

Lokale intercommunales
De lokale intercommunales moeten vooralsnog niet op de schop. "Op termijn kunnen ze het best ­onder één werkmaatschappij vallen, die zich zowel bezighoudt met de verdeling van gas en elektriciteit als met water en het kabel- en riolerings­netwerk."

Geen vergoeding meer
Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de representatie. Tommelein wil dat er in de toekomst nog maar een vertegenwoordiger per gemeente wordt afgevaardigd, die overigens niet meer op een vergoeding voor het bijwonen van vergaderingen zal moeten rekenen.

null Beeld belga
Beeld belga

VREG: "Impact op factuur zo'n 1 procent"
Een fusie van distributienetbeheerders Eandis en Infrax zal maar een beperkte impact hebben op de stroomfactuur van de verbruikers. Dat heeft Thierry Van Craenenbroeck, waarnemend gedelegeerd bestuurder bij de Vlaamse energieregulator VREG, gezegd in het VRT-radioprogramma 'De Ochtend'. Er zijn wel synergievoordelen, maar op de factuur zal daar niet zo heel veel van te merken zijn, vreest de VREG. "De impact op de factuur zal van de grootteorde van 1 procent zijn", aldus Van Craenenbroeck.

Sp.a: "Gaat niet ver genoeg"
Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke reageert met gemengde gevoelens op de plannen van Tommelein over de fusie van Eandis en Infrax. "Wat de minister voorstelt is een stap in de goede richting. Maar als je de elf intercommunales onder Eandis en Infrax gewoon laat bestaan, ontwar je het bestaande kluwen van structuren en mandaten niet. Het blijft hoe dan ook een fusie light." Vandenbroucke herhaalt zijn voorstel om tot één energiedistributiebedrijf te komen voor heel Vlaanderen.

Volgens sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke gaan de plannen van Tommelein niet ver genoeg. "Als je de onderliggende intercommunales en de bijhorende mandaten voor elke gemeente laat bestaan, bouw je de wirwar aan structuren, overlegorganen en postjes slechts in beperkte mate af. In ons voorstel komen we tot één distributiebedrijf voor heel Vlaanderen, met een kleine raad van bestuur van maximaal tien mensen. De gemeenten kunnen dan vertegenwoordigd worden via de algemene vergadering, waarvoor uiteraard geen zitpenningen worden gegeven."

Ook het plan om het bedrijf gedeeltelijk naar de beurs te brengen is volgens Vandenbroucke geen goed idee. "Strategisch belangrijke sectoren zoals energiedistributie blijven best in overheidshanden. Privatisering leidt alleen maar tot hogere facturen. Anderzijds is het een goed idee om de Vlaamse spaarder in het verhaal te betrekken, maar een anoniem aandeel is nog iets anders dan een echt coöperatief model."

Vlaams Belang: "Bescheiden stap in goede richting"
"Een bescheiden stap in de richting, maar onvoldoende". Zo bestempelt oppositiepartij Vlaams Belang de plannen Tommelein. "In het scenario van de minister kunnen de lokale intercommunales blijven bestaan. De ingrepen van de minister blijven hier beperkt tot kleinere regionale bestuurscomités en het verdwijnen van zitpenningen in die comités", zegt Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin. "Wanneer niet wordt geraakt aan de huidige intercommunales zal de energiefactuur onmogelijk tot een redelijk niveau kunnen worden teruggebracht".

Volgens Vlaams Belang moet de energiedistributie volledig uit gemeentelijke handen wordt genomen en in Vlaamse handen komen. "De Vlaamse overheid moet om te beginnen meerderheidsaandeelhouder worden van de nieuwe werkmaatschappij", aldus Sintobin.

De door minister Tommelein gesuggereerde (gedeeltelijke) beursgang wijst Vlaams Belang af. "Een beursgang zal niet kunnen voorkomen dat een strategische sector zoals de energiedistributie opnieuw minstens gedeeltelijk uit handen zal worden gegeven aan buitenlandse investeerders. Voor het Vlaams Belang moet energiedistributie in eerste instantie in publieke handen blijven, waarbij wel een beroep kan gedaan worden op Vlaams spaargeld."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234