Klimaatactie
Mega-klimaatcampagne mikt op miljoenen handtekeningen, ook bedrijven aan boord
Voortaan maken niet alleen scholieren tamtam over het klimaat. Meer dan 300 bedrijven, ngo’s, scholen, universiteiten, banken, media en vakbonden roepen met een megacampagne het hele land op om te tekenen voor een ambitieus klimaatbeleid. Dat moet partijleiders aanvuren een sterk klimaatplan in het nieuwe regeerakkoord te betonneren. “CEO’s zijn ook gewoon burgers met bezorgde kinderen.”
Ze zien zichzelf als een essentiële aanvulling op Youth for Climate, dat met Anuna De Wever al een maand ‘bosbrossers’ op de been brengt. Maar de nieuwe klimaatcampagne ‘Signformyfuture’ begon ook op voorzet van de jeugd.
“Twee jaar geleden sprak ik met Guy Weyns, mijn ex-collega en huidig directeur marketing van De Lijn”, zegt initiatiefnemer Koen Verwee, die voorheen bij Telenet en De Persgroep werkte. “Hij zei me dat zijn kinderen toch zo bezig zijn met de opwarming van de aarde en ik vertelde hem dat dat bij mij thuis ook zo is. Ook mijn drie kinderen, nu 20, 18 en 14 zijn bezorgd. Ondertussen zijn ze vegetariër en hebben ze van hun ouders vegetariërs gemaakt. De jongste stapt mee met Youth for Climate. Guy en ik besloten dat we vanuit onze expertise toch ook zelf iets wilden doen.”
Dat is ‘Sign for my future’ geworden. Op de nieuwe site signformyfuture.be kan iedere Belg vanaf twaalf jaar zich scharen achter de oproep tot een ambitieus klimaatbeleid waardoor ons land voor 2050 koolstofneutraal moet zijn. Er zijn drie eisen: een klimaatwet die ons op weg zet naar die klimaatneutraliteit, een sociaal rechtvaardig investeringsplan om dat te bereiken en onafhankelijke controle op dat klimaatbeleid.
Politiek neutraal
“Wij hopen dat zoveel mogelijk Belgen dit tekenen”, zegt Verwee. “We zijn politiek neutraal en richten ons tot alle partijen. Het klimaatprobleem is te urgent om in politieke twist te blijven steken. Tegen de week voor de verkiezingen willen we het resultaat aan de partijleiders overhandigen met de boodschap: ‘Hier is je breed gedragen mandaat.’”
Want nu horen we dat de oplossingen bekend zijn, maar dat het electorale zelfmoord is om ze ook in te voeren. Verwee: “Het is al fantastisch dat Anuna De Wever en co tonen dat er bij de jeugd wel draagvlak is, en dat ook de klimaatmarsen velen op de been brengen. Maar dat draagvlak is nog veel groter, en dat willen wij laten zien.”
Heel snel vonden Weyns en Verwee namelijk tientallen grote bedrijven, scholen en universiteiten, ngo’s, vakbonden, banken, organisaties als de Bouwunie en mediahuizen die hen wilden steunen. De zeven reclamehuizen die de campagne maakten, deden dat gratis, terwijl niemand reclame krijgt. “Het bedrijfsleven en het middenveld is dus ook mee”, zegt Verwee.
De campagne is dan ook de breedste coalitie voor een maatschappelijk doel in ons land ooit en in de komende maanden zullen verschillende ‘ambassadeurs’ aan ons uitleggen waarom ze meedoen en hoe concreet ze dat maken. Onder hen de CEO’s van Telenet, Proximus, Unilever, Delhaize, Colruyt, de haven van Antwerpen en industriële klepper Solvay.
Intern klimaatplan
Maar doen die niet vooral mee om hun imago te vergroenen? Verwee: “Natuurlijk denken bedrijven ook aan hun imago. Maar wij willen de moralistische vingerwijzingen uit het debat halen. Als iedereen eerst klimaatperfect moet zijn om iets te mogen zeggen of eisen, dan moet zo ongeveer iedereen zwijgen. Wat mij verrast heeft, is het grote enthousiasme bij de bedrijven, die door dit te tekenen ook ter verantwoording kunnen worden geroepen. Bovendien wilden enkele pas tekenen nadat ze eerst een intern klimaatplan opstelden, zoals Argenta en Telenet.”
Zo streeft bank en verzekeraar Argenta tegen eind dit jaar naar een CO2-vrije beleggingsportefeuille, bouwt het een ecologisch verantwoorde nieuwe hoofdzetel en reduceert het zijn CO2-uitstoot. “Ik vraag me af waarom een bedrijf niet aan deze campagne zou meedoen”, zegt CEO Marc Lauwers. “Wij hopen dat de campagne twee miljoen handtekeningen haalt.”
Door de samenwerking met grote bedrijven maakt de campagne duidelijk dat economie en ecologie niet per se strijdig zijn. “CEO’s zijn vaak geïnspireerd door hun kinderen en ze zien ook de business case van klimaatactie”, zegt Verwee. “Er kunnen 80.000 nieuwe jobs bijkomen, er valt veel energie te besparen en er zijn grote kansen voor bedrijven. Met groene technologie zouden we internationale voortrekkers kunnen zijn. Er is berekend dat efficiënte klimaatactie zowat 4 miljard per jaar kost. Dat is veel, maar er gaat wel jaarlijks tien miljard naar fossiele brandstof en vier miljard naar gezondheidskosten door de impact van fijnstof en luchtvervuiling.”
Niet perfect
Maar het zijn zeker niet alleen bedrijven die hier hun schouders onder zetten. Ook organisaties zoals de Vlaamse jeugdraad, milieuorganisaties, scholierenkoepels, vakbonden en universiteiten doen mee. “Dit is veel meer dan een petitie ondertekenen”, zegt VUB-rector Caroline Pauwels zegt over de deelname van haar universiteit.
“We vinden het erg positief dat deze campagne de brede maatschappelijke consensus in de verf zet en politiek neutraal is. Tegelijkertijd houdt dit ons alert in onze eigen levens. Het onderzoek wordt bijvoorbeeld steeds internationaler, maar wij willen wel de vliegreizen inperken. Onze discussies daarover waren erg pittig maar dat is net goed. Nu is afgesproken dat iedereen die minder dan zes uur moet vliegen met de trein gaat tenzij dat echt onmogelijk is. Op vraag van de studenten werken we ook aan de vergroening van onze beleggingsportefeuille. Het is allemaal nog niet perfect en iedereen is soms incoherent, maar je moet ergens beginnen.”