Donderdag 05/08/2021

Meetings McCain steeds grimmiger

Negatieve Republikeinse campagne drijft achterban tot vijandige en zelfs racistische aanvallen op Obama

De toon op manifestaties van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain wordt alsmaar vijandiger. Geruggensteund door de aanvallen van McCain en zijn running mate Sarah Palin laten de Republikeinse supporters zich in met op het randje af racistische bewoordingen over de Democraat Obama.

BOSTON l Terwijl hun kandidaat tegen een fiks achterstand aankijkt en de tijd om het tij te keren steeds korter wordt, koken de frustraties bij de Republikeinse achterban over.

Steeds meer berichten de Amerikaanse media over de vijandige en zelfs racistische sfeer die heerst op McCains verkiezingsmeetings.

Op linkse blogs verschenen de laatste dagen een aantal video's waarin mensen die in de rij staan voor manifestaties van John McCain geïnterviewd worden. Daarin neemt een aantal van hen geen blad voor de mond. "Obama is een moslim. Hij is zelf een terrorist", zegt één dame in Bethlehem, Ohio. "Ik geloof dat hij het terrorisme steunt", zegt een oudere heer. Andere aanwezigen schreeuwen verwensingen als 'commie faggots' (communistische flikkers), 'socialist swine' (socialistische varkens) en 'screw Obama'.

In een andere webvideo, gefilmd op een McCainmeeting in Strongsville, Ohio, zijn gelijkaardige uitspraken te horen. "Ik denk dat hij een eenmansterreurcel is", zegt een man over Obama. "Is Obama een terrorist?", vraagt de cameraman vervolgens aan een jongedame. "Hij heeft er alleszins de bloedlijn voor", antwoordt zij. "Kijk maar naar zijn naam." Op de achtergrond worden er ondertussen verwensingen naar de interviewer geschreeuwd.

Dezelfde vijandige sfeer heerste deze week ook op andere McCainmanifestaties. Niet alleen het publiek bezondigde zich eraan. Tot twee keer toe gebruikten lokale mandatarissen die het publiek opwarmden Obama's volledige naam, Barack Hussein Obama. Het vernoemen van Obama's tussennaam is een beproefde tactiek om de Democratische kandidaat als een on-Amerikaanse outsider af te schilderen. De techniek wordt ook gebruikt in de wijdverspreide anonieme e-mails die foutief stellen dat Obama in het geheim moslim is.

Amerikaanse commentatoren wijten de vijandigheid van de Republikeins achterban deels aan de negatieve teneur van John McCains campagne. De laatste twee weken is McCain bezig aan een grootscheeps advertentie-offensief tegen Obama. Volgens de universiteit van Wisconsin was 100 procent van McCains politieke televisiespots in die periode negatief.

Vooral Sarah Palin hitste deze week de Republikeinse basis op, door op elke campagnestop te hameren op Obama's connecties met sixtiesradicaal Bill Ayers. Op een verkiezingsmeeting in Florida, afgelopen maandag, beschuldigde ze Obama er nogmaals van dat hij "dikke maatjes is met terroristen". Ook McCain zelf linkte Obama deze week herhaaldelijk aan Ayers.

Bill Ayers was een van de oprichters van de Weather Underground, een extreem linkse groepering die in de jaren zeventig aanslagen pleegde op Amerikaanse regeringsgebouwen en banken. Hij werd later buiten vervolging gesteld en is nu professor op de universiteit van Chicago. Obama onderhield in het begin van zijn politieke carrière sporadische contacten met hem.

"Dit is geen man die Amerika ziet zoals u en ik het zien", zei Palin in Florida, doelend op Obama. "In vrees dat dit iemand is die Amerika ziet als onvolkomen genoeg om te werken met een binnenlandse terrorist die zijn eigen land als doelwit koos."

Volgens een verslag in de krant The Washington Post riep er op dat moment een van de toehoorders 'Kill him!' (dood hem). Nadat Palin de aanval had ingezet op de media, gebruikte een andere aanwezige een racistisch scheldwoord tegen een zwarte geluidsman op de perstribune, schrijft de krant The Washington Post.

Vervolgens beet hij hem 'Sit down, boy', toe. Het gebruik van het woord 'boy' tegen een volwassen zwarte man ligt zeer gevoelig in de VS, aangezien het ten tijde van de slavernij en de segregatie gebruikt werd om zwarten te kleineren.

De Democratische kandidaat-vicepresident Joe Biden eiste woensdag dat Sarah Palin het geschreeuw van haar supporters zou veroordelen. "Dat een leidende Amerikaanse politica, iemand die vicepresident van de VS zou kunnen worden, niet simpelweg midden in haar zin stopt om zulke dingen te veroordelen - het is een hellend vlak, een plek waar we ons niet zouden moeten begeven", zei Biden op de televisiezender NBC.

Ondertussen rakelde een vooraanstaande McCainsupporter ook Obama's drugsgebruik uit zijn jeugd op. Frank Keating, de covoorzitter van de McCaincampagne en oud-gouverneur van Oklahoma, noemde Obama in een interview met de rechtse talk-radiopresentator Dennis iemand die 'van de straat' komt. "Hij zou moeten toegeven: 'Ik moet eerlijk met u zijn. Ik was een kerel van de straat. Ik was zeer links. Ik gebruikte cocaïne. Ik stemde links, maar nu ben ik weer terug in het centrum.'"

Obama gebruikte in de middelbare school occasioneel marihuana en cocaïne. Hij gaf dat in de jaren negentig al toe, in zijn autobiografische boek Dreams From My Father.

De achtergrond van de toenemende frustratie in de Republikeinse rangen is McCains achterstand in de peilingen. De Republikein zag Obama steeds meer voorsprong nemen na het uitbreken van de financiële crisis begin vorige maand.

In sommige peilingen ligt Obama voor met dubbele cijfers. Ook in staten als North Carolina, Ohio en Florida, waar McCain tot voor kort op kop lag, heeft hij een voorsprong genomen. Zelfs staten als Indiana en Missouri blijken nu competitief, wat niemand een maand geleden verwacht had.

Naast een snelweg in Missouri verscheen deze week een reclamebord met een karikatuur van Obama in een tulband. 'Barack Hussein Obama = meer abortussen, homohuwelijken, belastingen en wapenwetgeving', luidt de tekst op het bord.

Obama zelf reageerde pas gisteren voor het eerst op de scheldpartijen. "Het is makkelijk om een publiek op te hitsen door woede en verdeeldheid te stoken", zei hij op een meeting in Ohio. "Maar dat is niet wat de VS nu nodig heeft. De tijden zijn te serieus. De uitdagingen zijn te groot. Het Amerikaanse volk is niet op zoek naar iemand die dit land kan verdelen, maar naar iemand die het zal leiden."

Een jongedame op een McCainmeeting:

Is Obama een terrorist? Hij heeft er alleszins de bloedlijn voor

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234