Zondag 29/03/2020

Meester Robert Ryman

Galerie Xavier Hufkens, Brussel

Toen Robert Ryman begin de jaren zestig zijn witte schilderijen toonde, veroorzaakte dit enige opschudding. De Amerikaanse schilder noemde ze 'realistisch' omdat het geschilderde doeken waren zonder inhoudelijke voorstelling, zonder symboliek en zonder conceptuele bedoelingen. Het waren vierkanten tegen de muur die met een gevoelige toets met witte verf waren bedekt. Ze hielden de blik van de toeschouwer louter vast vanwege hun fysieke kwaliteiten, met name de nuances in de subtiele verfhuid waaraan het licht een zinnelijke kracht verleende. Dit was autonome schilderkunst in de zuivere betekenis van het woord.

Sindsdien hebben generaties schilders zich bekwaamd in de subjectieve taal die uit het samenspel van drager en materie opklinkt. Het werk van Ryman zelf is echter steeds een zuiver ijkpunt gebleven dat nog niets van zijn frisheid heeft verloren. De Brusselse galerie Hufkens kreeg de unieke mogelijkheid om een selectie van een twintigtal schilderijen uit de vroege jaren zestig, die tot de persoonlijke collectie van de kunstenaar behoren, te exposeren. Niet te missen, temeer daar het werk van Ryman de voorbije decennia zelden in Europa te zien was. Bij de tentoonstelling verschijnt bovendien een catalogus met een inleidende tekst van Thierry de Duve.

Robert Ryman, Paintings from the sixties, van 14 september tot 2 december in galerie Xavier Hufkens, Sint-Jorisstraat 6-8, 1050 Brussel. Info: 02/639.67.30.

Met passer en penseel

Museum voor Oude Kunst, Brussel

Nu de opbrengst geteld is van de megatentoonstellingen van de afgelopen jaren - naar aanleiding van de 'verjaardagen' van respectievelijk Paul Delvaux, René Magritte en James Ensor - is de gewone gang van zaken weer gekeerd in het Museum voor Schone Kunsten in Brussel. Tijd dus voor kleinere exposities die de neerslag zijn van nieuwe onderzoeksprojecten. De tentoonstelling van dit najaar, Met passer en penseel, Brussel en het oude hertogdom Brabant in beeld, zal geen honderdduizenden bezoekers halen, maar is daarom niet minder interessant. Aan de hand van 170 werken uit de 16de, 17de en 18de eeuw belicht de expositie de bijzondere banden in die tijd tussen kunstenaars en wetenschappers op het gebied van de topografie en de cartografie. Geschikt volgens deelthema's bevat de tentoonstelling werk van Henri met de Bles, Van Dijck, Saenredam en Cantagallina. Behalve prenten en schilderijen zullen er ook kaarten, meetinstrumenten en traktaten te zien zijn.

'Met passer en penseel. Brussel en het oude hertogdom Brabant in beeld' van 15 september tot 17 december in het Koninklijke Museum voor Oude Kunst, Regentschapstraat 3, 1000 Brussel. Alle dagen geopend van 10 tot 17 uur (maandag gesloten). Info: 02/508.32.11.

Architect Jacques Dupuis

deSingel, Antwerpen

Jacques Dupuis (1914-1984) was vooral tijdens de jaren vijftig een toonaangevend architect. Zijn ontwerpen beantwoordden meestal aan wat we een gestileerd landelijk modernisme kunnen noemen. Dupuis bouwde dan ook hoofdzakelijk woningen, vooral villa's met de typische witgeschilderde bakstenen gevels in het groen, al ontwierp hij ook sociale woningen. Dupuis hield niet van het strakke, dogmatische modernisme; hij slaagde erin om een duidelijke functionele klaarheid te combineren met doorgedreven en soms barokke voorkeur in de samenstelling en de vorm van zijn architectuur.

Dupuis werkte meestal samen met andere architecten, zoals Roger Bastin, Simonne Hoa, Lou Bertot en Albert Bontridder. In het Nederlandstalig landsgebied is zijn oeuvre minder bekend. DeSingel wil aan dat hiaat tegemoet komen met een expositie en de uitgave van een Nederlandse vertaling van de Franstalige publicatie 'Jacques Dupuis. Architecte'.

'Jacques Dupuis Architect' van 14 september tot 15 oktober in deSingel, Desguinlei 25 in 2018 Antwerpen. Geopend van dinsdag tot en met zondag van 14 tot 18 uur. Gratis toegang.

Spraakkunst en boerinnensaus

Pjeroo Roobjee in Antwerpen

Een tentoonstelling met de titel 'Spraakkunst voor iedereen en boerinnensaus voor allen' moet wel van Pjeroo Roobjee zijn. Het wordt zelfs een retrospectief: de schrijver-schilder toont in de Antwerpse galerie De Zwarte Panter een selectie schilderijen en tekeningen uit zijn oeuvre van 1963 tot vandaag. Op de opening wordt tevens zijn nieuwste roman De thuisreis van de wijnverlater (Van Halewijck), voorgesteld. En alsof dat nog niet genoeg is, beleeft ook Roobjees komedie 'Omhelzingen of het meest troosteloze vlees aller tijden zinkt opnieuw', zijn wereldpremière in het Fakkeltheater. Daar zorgt het gezelschap De Verrukking, onder leiding van regisseur Rik Hancké, voor. Het literaire tijdschrift Revolver publiceert in een speciaal nummer de tekst van deze komedie. Net als in zijn teksten schuwt Roobjee ook in zijn drukke, monumentale schilderijen geen barok vertolkte anekdotes. Benieuwd wat zo'n overzicht van bijna veertig jaar te bieden heeft.

De expositie Pjeroo Roobjee loopt van 15 september tot 5 november in galerie De Zwarte Panter, Hoogstraat 70-72-74 in 2000 Antwerpen. Geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 18 uur. Inlichtingen over de voorstellingen van De Verrukking in het Fakkeltheater: 03/232.14.69.

Nieuw werk van Panamarenko

Ronny Van de Velde, Antwerpen en Deweer in Otegem

Bij Panamarenko, die dit jaar zijn zestigste verjaardag vierde, blijven de fantastische ideeën opwellen. Zowel bij galerie Deweer in het West-Vlaamse Otegem als bij de Antwerpse galerie Ronny Van de Velde toont hij nieuw werk. Bij Deweer wordt een nieuw project van een eenpersoonshelikopter voorgesteld, de zogenaamde 'Snijboon (Monocedocar)'. In Antwerpen is de zogenaamde Raven's Variabele Matrix te zien. Ter gelegenheid van deze expositie wordt ook de multiple Raven's Variable Matrix - een beperkte oplage van 25 exemplaren - voorgesteld.

Ondertussen blijft Panamarenko ook internationaal in de kijker lopen. Recent kocht het MOMA in New York zijn vroege werk 'Raket' uit 1969. Eveneens in New York komt er vanaf half november een langdurige presentatie van sleutelwerken van Panamanko in het Dia Art Center. Volgend jaar stelt de Antwerpse kunstenaar onder meer tentoon in de Reine Sofia te Madrid.

In eigen land brengt de Post omstreeks 19 oktober een speciale Panamarenko-postzegel uit. Deze gebeurtenis zal gepaard gaan met een expositie in het Postmuseum op de Brusselse Zavel. Vast staat ook dat Panamarenko in 2001 in het SMAK te Gent zal exposeren.

Panamarenko, Snijboon (Monocedocar), van 17 september tot en met 22 oktober in Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6A, 8553 Otegem. Geopend van woensdag tot en met zondag, van 14 tot 18 uur. Info: 056/644.893. Panamarenko, Raven's Variable Matrix, tot 4 november 2000 in galerie Ronny Van de Velde, IJzerenpoortkaai 3, 2000 Antwerpen. Toegankelijk van maandag tot zaterdag, van 10 tot 18 uur. Info: 03/216.30.47.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234