Dinsdag 15/06/2021

Meester-oplichter aangehouden in Frankrijk

In Franrijk is zaterdag de van miljoenenfraude verdachte beleggingsadviseur Eric Goven ingerekend. Goven werd op 29 januari dit jaar als vermist opgegeven en al snel bleek dat hij er vandoor was met vermoedelijk zo'n 800 miljoen frank beleggingsgeld, onder meer van klanten van Kredietbank Consult (KBC) in Lubbeek. Hij zal wellicht binnen twee maanden worden uitgeleverd aan ons land. Goven is van onschatbare waarde voor het gerecht dat mogelijke financiële malversaties van de KBC en haar Luxemburgse dochter KB-Lux onderzoekt.

BORDEAUX

BELGA EN EIGEN BERICHTGEVING

Persmagistraat Theo Jacobs van het parket van Leuven deelde zaterdagavond mee dat Eric Goven zaterdagmiddag in Bordeaux was ingerekend door de Franse politie. Hij was van plan om een jeugdvriend te bezoeken. De Franse politie volgde hem vanaf de luchthaven van Bordeaux tot in een bar in het centrum van de Zuid-Franse stad. Daar werd hij ingerekend. Volgens VTM zou Goven in geldnood (sic!) verkeerd hebben. Hij zou ook verklaard hebben dat hij "ernaar uitziet om zijn vrouw terug te zien". De aanhouding gebeurde in nauwe samenwerking met de gerechtelijke politie van Leuven.

Goven was reeds meerdere maanden internationaal gesignaleerd omdat hij ervan verdacht wordt een aantal grote klanten van de KBC-bank te hebben opgelicht. Het onderzoek is sinds januari in handen van de Leuvense onderzoeksrechter Ramond Decoux. Die stuurde nog onlangs een rogatoire commissie uit naar Monaco. De onderzoekers moeten in Monaco onder meer de band nagaan tussen Goven en een topbankier die wordt gezien als een vertrouwenspersoon van de prins van Monaco. Goven heeft een appartement in het mondaine prinsbisdom.

Decoux werkt bovendien nauw samen met de Brusselse onderzoeksrechter Leys die belast is met het fraudedossier KB-Lux. Kort na de verdwijning van de Lubbeekse beleggingsadviseur ontdekten de speurders een brief van zijn hand, waarin Goven dreigde belangrijke dossiers over de KBC en "financiële malversaties" te bezorgen aan Leys.

Het gerecht arresteerde in deze zaak ook de echtgenote van Eric Goven, die verdacht wordt van heling en valsheid in geschrifte. De vrouw werd opgepakt nadat zij aandelen had verhandeld, die ze na Govens' verdwijning had aangetroffen in de auto van haar man. Ze werd intussen in voorlopige vrijheid gesteld. De Lubbekenaar vergaarde zijn fortuin met een systeem van oplichting dat hij in '85 uitdokterde en waarbij hij beleggers 'winsten' uitkeerde met geld van andere beleggers. Daarvoor benutte hij onder meer vervalste dopcumenten.

Eind vorig jaar besloot Goven de KBC vaarwel te zeggen en zelstandig beursvennoot te worden. Zijn handelswijze dreigde blijkbaar bekend te worden, zodat hij verkoos om te vluchten.

De KBC zit al sinds het begin van dit jaar zeer verveeld met de zaak. Goven kon blijkbaar gedurende vijftien jaar ongestoord zijn gang gaan zonder dat de interne controlediensten van de bank iets verdachts merkten. Toch leidde de beleggingsadviseur een zeer luxueus leventje. Hij was eigenaar van diverse vennootschappen, hij had een buitenverblijf in Monaco en een luxeappartement in Ukkel.

De arrestatie van Goven en zijn vermoedelijke uitlevering aan België - waartegen Goven zich overigens niet verzet - zou wel eens een godsgeschenk kunnen zijn voor het Belgische gerecht. Tijdens huiszoekingen in de woning van Goven en bij zijn vrouw - van wie hij feitelijk gescheiden leeft - werden tientallen dossiers in beslag genomen die een gedetailleerd beeld geven van de fiscale vluchtconstructies die Goven voor zijn klanten had uitgewerkt. In zijn afscheidsbrief had Goven het over 227 dossiers. Die interesseren uiteraard ook onderzoeksrechter Leys die zelf berschikt over 320 dossiers van fiscale vluchtconstructies. Leys wil aantonen dat de fraude bij de KB-Lux vertrok vanuit België. Volgens de KBC zouden dergelijke constructies - al ze al bestaan - opgezet zijn tegen de instructies van de bank in. De grote vraag waarop het Belgisch gerecht bijgevolg een antwoord zal moeten geven is of en hoe Goven zo'n immens fraudemechanisme al die tijd in zijn eentje overeind kon houden. De eventuele welwillende medewerking van Goven aan het onderzoek is daarbij uiteraard van cruciaal belang.

(KvdB)

Goven verzet zich niet tegen uitlevering aan België

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234