Maandag 21/10/2019

Meester Noë kent zijn neonaziwereld

Piet Noë, de advocaat van twee neonazi's van BBET, organiseerde geldinzamelingen voor de veroordeelde negationist en neonazi-idool Siegfried Verbeke. De Nederlandse neonazistische partij NVU plaatste eind 2004 op zijn site twee adressen voor steungelden: het adres van Noë en het adres van BBET.

Door Tom Cochez

Brussel l De twaalf personen die eind vorige week werden aangehouden in verband met extreem rechts terrorisme en wapenhandel blijven achter slot en grendel. De advocaten van de neonazi's probeerden de terroristische dreiging te minimaliseren, maar de raadkamer volgde de federale procureur, die de verdere aanhouding van de verdachten vroeg.

Afgelopen weekend minimaliseerde advocaat Piet Noë het hele gerechtelijk onderzoek tegen extreem rechts terrorisme. Wat wapenfreaks die machogedrag vertonen, meer was er volgens de advocaat niet aan de hand. Met die uitspraak haalde Noë zich de woede van zijn confrater Paul Quirynen op de hals (DM 12/9). Quirynen noemde de verdedigingslinie die Noë afgelopen weekend op de VRT opwierp 'lullig' en 'intellectueel oneerlijk'.

Piet Noë verdedigde eerder al voormalig VB-ondervoorzitter Roeland Raes na zijn revisionistische uitlatingen. Hij nam ook het dossier van negationist Siegfried Verbeke over van VB'er Rob Verreycken. Het VB was van oordeel dat de verdediging van Verbeke door Rob Verreycken het Vlaams Belang al te openlijk met negationisme associeerde.

Zijn opmerkelijke keuze om na Verbeke en Raes nu ook de neonazi's van BBET te verdedigen verklaart Noë als volgt: "Ik ben nu eenmaal een advocaat die zaken durft aan te nemen die anderen niet aandurven. Blijkbaar wisten mijn huidige cliënten van deze zaken af en is Verbeke een icoon voor hen. Zo kwamen ze bij mij terecht."

De website van de NVU (Nederlandse Volks-Unie) leert dat Piet Noë zijn rol als advocaat wel zeer ruim interpreteerde. De Nederlandse neonazi's van de NVU roepen hun leden op om geld over te maken aan het Steunfonds Siegfried Verbeke. Alle steungelden aan: Steunfonds S. Verbeke, p.a. Meester Piet Noë staat er, gevolgd door het adres. Daarna volgt: alle correspondentie aan: bbet@freespeech4u.com (Chris M.). Die oproep vond trouwens internationaal weerklank op verschillende neonazistische websites.

De raadkamer besliste gisteren alleszins om de twaalf verdachten achter slot en grendel te houden. De belangrijkste figuren zijn Thomas B., die in en om zijn kazerne in Leopoldsburg strijdmakkers ronselde voor BBET, Marc H. die bekendstaat als de ideoloog van BBET en het gros van de teksten die de organisatie op zijn website plaatste voor zijn rekening nam, en Joeri V., de postbushouder voor de organisatie.

Drie verdachten zouden geen lid zijn van BBET maar wel een belangrijke rol spelen in de wapenhandel waarin BBET zich bekwaamde met het oog op de financiering van terroristische plannen en de uitbouw van het 'arische rijk'. Hoewel bij een van de zes andere verdachten (Stijn V.) een kant-en-klare bom werd aangetroffen, lijken die zes een minder belangrijk aandeel te hebben in het verhaal. Officieel worden de verdachten beschuldigd van inbreuken op de terrorismewetgeving, inbreuken op de wapenwetgeving en op de wet tot bestrijding van het racisme en de xenofobie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234