Donderdag 23/01/2020

Meester Dandy gaat gewoon rechtdoor

Strak in het pak, rad van tong. Tot op het pedante af. Zo leerde Vlaanderen deze week Omar Souidi kennen, de advocaat die het opneemt tegen nieuwssite Apache. Maar hij is ook de jonge Marokkaanse Vlaming die zich samen met zijn broer opwerkte uit de sociale woonblokken in Deurne-Zuid. Remy Amkreutz

De strafpleiter zit op zijn gemak in een statige lederen fauteuil. Terwijl hij aan zijn Cubaanse sigaar trekt, de dikke rook uitademt en ziet opstijgen, luistert hij halvelings naar 'Ol' Blue Eyes' van wijlen Frank Sinatra. Een tafereel dat zo uit de televisieserie Suits zou kunnen komen. In dat geval zou het topadvocaat Harvey Specter zijn die na een lange werkdag even stoom afblaast. In dit geval gaat het niet om een Amerikaan, wel om de Antwerpenaar Omar Souidi (31), die een paar keer per jaar in New York de batterijen oplaadt.

"Ik denk dat Omar die serie weleens heeft gezien", zegt advocaat Kris Luyckx. "Hij heeft echt wel wat weg van Harvey. You love him or you hate him. Hij heeft veel zelfvertrouwen, maar kan zichzelf relativeren. Zijn broer is een van mijn beste vrienden. Omar ontmoet of spreek ik ook enkele keren per week, zowel privé als professioneel. Hij gaat meermaals per jaar naar New York, waar we elkaar al tegen het lijf zijn gelopen. De Carnegie Club is een van zijn favoriete plekken. We hebben er samen al menig whiskey gedronken."

Sergio Herman

Tot voor kort was Souidi niet bepaald bekend bij het grote publiek. Een bezoek aan de studio van het Canvas-programma De afspraak bracht daar woensdag verandering in. Hij zat er namens Joeri Dillen, de ex-kabinetschef van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA), die nieuwssite Apache voor de rechter daagt na artikels die Dillen zouden hebben beschadigd. Zij eisen een schadevergoeding van "minstens" 100.000 euro. "Ik vind dat de mensen van Apache een zaakje doen, een gouden zaakje zelfs", zei Souidi. "Zij komen er nog goed vanaf."

Met zijn pak met krijtstreep, opzichtige das en strak naar achteren gekamd haar maakte Souidi een flamboyante indruk. Op sociale media werd al snel lacherig over hem gedaan. "Een advocaat die zich op zijn website de allure aanmeet van een straatvechter in maatpak, maar in de studio vooral een onnozele, arrogante kwast blijkt waarbij je jezelf in alle ernst afvraagt of het satire dan wel inname van te veel speed betreft", stelde schrijver Jeroen Olyslaegers op Facebook.

"We hebben over de website nagedacht en een bureau ingeschakeld", zegt de advocaat zelf. "Wij hebben daar al kritiek voor gekregen, maar we vinden het belangrijk dat eventuele cliënten onze persoonlijkheden leren kennen. Ik kan de reacties die online verschenen wel plaatsen, hoor. Veel van de grappen kon ik ook smaken." Er gaat dan ook meer schuil achter Souidi. Hij groeide met zijn zes jaar oudere broer Mounir op in de sociale woonblokken van Deurne-Zuid. Zijn Marokkaanse vader, die enige tijd werkte als gerechtstolk, nam hen mee naar het justitiepaleis. Daar ontstond de liefde voor de advocatuur.

Hij twijfelde even over Studio Herman Teirlinck, maar koos uiteindelijk toch voor de rechtenopleiding van de UAntwerpen. In die jaren werkte hij voor Quick, de Metropolis, UCG en Opel om zijn studies te betalen. "Ze hebben allebei hard geknokt om er te geraken", zegt een advocaat die anoniem wenst te blijven. "Ze maken deel uit van een jongere garde die over voldoende kwaliteiten beschikt om het echt te maken. Andere advocaten doen soms wat lacherig over hun stijl. Als je Mounir kent, vergeef je hem dat. Hij tast de grenzen van de overdaad af, maar gaat er niet over. Zijn broer doet dat soms wel. Weet dat andere strafpleiters zich ook zo gedragen. Alleen presenteren zij zich niet zo op hun eigen website."

Geen hypocrisie

Daar gaat Souidi dieper in op zijn drijfveren, getuigt hij van zijn winnaarsmentaliteit en zijn liefde voor de Nederlandse taal. "In een harde en ernstige wereld als het strafrecht, waar de belangen hoog zijn en de emoties durven op te lopen, mag het boeltje wel eens opgevrolijkt worden door een metafoor links of een metonymie rechts." Ook spreekt de advocaat over zijn idolen: van Sergio Herman en voetbalcommentator Peter Vandenbempt tot de voormalige advocaat Bram Moszkowicz en de gevierde, maar veelbesproken regisseur Woody Allen, die hij een "romantical pervert" noemt.

"Het staat haaks op 90 procent van de advocatuur in Vlaanderen, die ik als conservatief en weinig enthousiasmerend zou omschrijven", zegt Luyckx. "Hun stijl is een tikje pompeus, maar hard. Het is de advocatuur van de Amsterdamse Keizersgracht. Ze zijn zeer gedreven en varen hun eigen koers. Vergeet niet dat er weinig zijn die op hun leeftijd een eigen kantoor hebben." Mounir Souidi kan zich daar wel in vinden. "Wordt dat de Nederlandse stijl genoemd? Dat mag wel. Wij houden niet van hypocrisie. What you see is what you get."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234