Woensdag 20/01/2021

CoronacrisisBehandeling

Meeste patiënten belanden niet op intensieve zorg: ‘Longartsen zijn de draaischijf van deze crisis’

Beeld Photo News

Virologen, epidemiologen, spoedartsen, internisten, kuisploegen… Iedereen doet er alles aan om het coronavirus de baas te kunnen, maar het zijn de longartsen die de draaischijf van de ziekenhuizen vormen. ‘Wij dragen de verantwoordelijkheid voor driekwart van alle coronapatiënten die opgenomen worden.’

Vijf verschillende corona-afdelingen zijn er in het Universitair Ziekenhuis Gent. Alle vijf worden ze gecoördineerd door een longarts. Ook de overkoepelende coördinator is een longarts, namelijk professor Eva Van Braeckel (38). “Samen met de spoedartsen krijgen wij, longartsen, het grootste aantal patiënten te verwerken”, zegt ze. “Longartsen staan in voor alle coronapatiënten op een gewone afdeling – niet op intensieve zorg, dus. Zij vertegenwoordigen 75 à 80 procent van het totaal aantal patiënten in de ziekenhuizen. In die zin zijn wij dus eigenlijk de draaischijf van deze crisis.”

In Gent zijn ze met twaalf longartsen, het UZ Leuven telt er achttien. “Als er een potentieel besmette patiënt in het ziekenhuis arriveert, zullen wij de diagnose stellen. We gaan de test uitvoeren, de patiënt isoleren en het resultaat afwachten”, legt professor Geert Verleden (62), diensthoofd Pneumologie UZ Leuven, uit. “Patiënten die worden opgenomen, komen na een kleine week op een kritisch punt: ofwel zijn ze beter en mogen ze naar huis, ofwel moeten de zorgen worden opgedreven. In het laatste geval verhuizen patiënten vaak naar de intensieve verzorging. Daar dragen de intensivisten de verantwoordelijkheid, al gebeurt dat nog steeds in samenspraak met longartsen. We geven bijkomend advies en helpen scans te interpreteren.”

Dat longartsen in deze crisis zo belangrijk zijn, heeft natuurlijk te maken met het feit dat het virus de longen aantast. “Via inhalatie komen druppels van het virus het lichaam binnen en gaan ze zich op de cellen van de luchtwegen zetten. Dat kan enorme ontstekingsreacties veroorzaken”, legt professor Verleden uit. “Bij sommige patiënten blijven die beperkt tot de bovenste luchtwegen, bij andere gaat het dieper. De problematische patiënten zijn diegene met een virale longontsteking, die in de meeste gevallen de beide longen aantast – onderaan te beginnen.”

Nier- en darmspecialisten

Of iemand besmet is met corona of niet wordt bepaald door een neuswisser, een soort van wattenstaafje dat diep in de neus wordt geduwd. “Die heeft een gevoeligheid van 70 à 75 procent en spoort dus niet alle besmettingen op”, aldus Verleden. “Maar artsen zijn van nature achterdochtige mensen: wij vertrouwen niet blindelings op een testresultaat”, pikt Van Braeckel in. “Wanneer we op basis van iemands symptomen een groot vermoeden hebben dat die effectief besmet is met het virus, maar de test negatief is, dan gaan we die persoon soms in isolatie houden en een dag later opnieuw testen.” Een andere optie is een scan van de longen. Dat is een goede aanvulling op een negatieve test, maar kan om logistieke redenen ook niet massaal worden uitgevoerd. De radiologiediensten zijn sowieso al overbevraagd en scantoestellen zouden iedere keer grondig gedesinfecteerd moeten worden.

Zowel in Gent als in Leuven bereiden ze zich zo goed mogelijk voor op de verwachte toestroom van patiënten van de komende dagen. “Zodra dokters ziek vallen, wordt het miserie. Daarom houden we nu nog enkele van onze longartsen ver weg van de corona-afdelingen en van hun collega’s. Op die manier zal nooit iedereen uitvallen”, zegt Geert Verleden. In het UZ Gent koppelen ze de coördinerende longartsen nu ook aan andere internisten, zoals nier- en darmspecialisten. “Door hen vroegtijdig te betrekken, anticiperen we op uitval. We zetten ook de longartsen in opleiding volop in. Mensen hoeven zich geen zorgen te maken: als ze ziek worden, zullen ze in goede handen zijn. Er is voldoende expertise. Heel veel collega’s zijn bereid om bij te springen. De solidariteit is ongelooflijk groot.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234