Woensdag 17/08/2022

meeste liefjes

"Heb je tijdens de Gentse Feesten al eens bloednuchter op de Vlasmarkt gestaan? Dat is echt raar." Sinds Flip Kowlier niet meer drinkt, gaat het nachtgebeuren een beetje aan hem voorbij. Toch kijkt hij ontzettend uit naar de festivalzomer, dat verraden zijn fonkelende ogen. Ook wij kunnen niet wachten tot hij met zijn machtig mooie Ertebrekers niet alleen meisjesharten, maar ongetwijfeld ook potten breekt.

Geboren als Filip Willy Mariette Cauwelier in 1976 in Izegem.

Begon zijn muziekcarrière als bassist bij My Velma en later ook bij Admiral Freebee.

Brak samen met zijn moaten 'Dommestik' en 'Levrancier' door met de West-Vlaamse hiphopgroep 't Hof van Commerce.

In 2001 lanceerde hij met het album Ocharme Ik zijn solocarrière. Zijn grootste hits Min Moaten, Welgemeende (fuck you), Bjistje in min uoft en Mo ba nin werden grijs gedraaid op de radio.

Met zijn nieuwe band Ertebrekers brengt hij West-Vlaamse funk, soul en hiphop. Hun eerste plaat vertelt charmante verhalen met een verpletterende alledaagsheid.

e bent opgegroeid in Izegem, maar woont nu al een hele tijd in Gent. Hoe groot is je band met West-Vlaanderen nog? Flip Kowlier: "Ik ben weg uit West-Vlaanderen, maar West-Vlaanderen is zeker niet weg uit mij. Waar ik ook in contact kom met een West-Vlaming, ik voel altijd die verbondenheid. Er is natuurlijk de taal, maar er is veel meer dan dat. Een soort van stugge en ingetogen mentaliteit of zo? Die typische West-Vlaamse nuchterheid waar men het altijd over heeft, herken ik. Wij denken veel sneller dan de rest: 'Doe maar gewoon!' Oké, op een podium hou ik me daar niet altijd aan, maar ik probeer toch niet te onnozel te doen."

Als je nu in Izegem komt...

"...voelt dat nog altijd als thuiskomen. Op zich is het een heel erg gewone gemeente, maar ik heb er wel een perfecte jeugd beleefd. Dus ja, als ik daar nu passeer, voel ik mij altijd goed. Pas op, met het centrum en de cafés op de markt heb ik niet zoveel. Omdat ik niet vaak op stap ging, was dat niet honderd procent mijn wereld en zo voelt het vandaag nog."

Je ging niet zoveel uit. Mag ons dat verbazen?

"Ik was altijd al een verlegen gast. Ik kwam wel eens in het jeugdhuis, maar daar hingen eigenlijk alleen ik en mijn maten rond. En af en toe ging ik naar een concert, maar echt uitgaan ben ik pas beginnen doen in Gent. En dan heb ik mijn achterstand natuurlijk serieus ingehaald."

Ben je vandaag dan nog een stevige Gentse Feesten-ganger?

"Ik drink al een aantal jaren niet meer, dus het nachtgebeuren is zeker verminderd. Lang blijven plakken op de Vlasmarkt is er niet meer bij, want dat is gewoon raar als je bloednuchter bent. Uiteraard ga ik er nog altijd naartoe. Eigenlijk een beetje op dezelfde manier zoals ik dat vroeger deed met mijn ouders: overdag door Gent wandelen en je laten verrassen door straatartiesten, blijven stilstaan bij een podium waar een coverband speelt en dan 's avonds een optredentje meepikken. Ja, ik ben fan van de Gentse Feesten."

Met je nieuwe band Ertebrekers sta je deze zomer zowel op Boomtown in Gent als op Isotopia in Izegem. Waar kijk je het meeste naar uit?

"Goh, in Izegem speel ik voor thuispubliek en dat vind ik altijd heel spannend. Als ik daar op een podium sta, zie ik ze allemaal denken: 'Gast, 't is goed, we hebben het al gezien. Doe maar gewoon.' Geen idee of het ook echt zo is, maar het spookt toch door mijn hoofd. Versta me niet verkeerd, ik heb daar tegelijk ook heel veel goesting in, want als de markt volloopt is de sfeer daar fantastisch. Maar in Gent ook uiteraard. Zeker omdat ik al vaak op Boomtown heb gespeeld en dus een speciale band met het festival heb. Er is veel ambiance en het is daar altijd leuk, zonder uitzondering. Eigenlijk kijk ik uit naar alle festivals. Pukkelpop en Sfinx natuurlijk, maar ook kleinere dingen zoals Zeverrock hier vlakbij. Graag ook een speciale vermelding voor het Kneistival op de dijk in Knokke-Heist. Of het daar nu snikheet is of regen giet, de mensen blijven altijd even enthousiast."

Je straalt als je over de festivals spreekt. Is op een podium staan het leukste onderdeel van een muzikantenleven?

"Festivals en optredens zijn altijd zalig om te doen. Ik heb die directe confrontatie met het publiek echt nodig. Het prille begin van nummers vind ik ook tof. De eerste akkoorden en daarop dan een beetje tekst borduren, heerlijk. Alles wat daartussen zit, is véél moeilijker. Het uitwerken en afwerken van nummers is niet mijn ding."

Nochtans, op jullie single De Zji is ook Maaike Cafmeyer te horen. Hoe vaak heeft ze de slappe lach gekregen in de studio?

"Zij nooit, maar ik daarentegen. (lacht) Ik stond tijdens de opnames vlak naast haar en kon mij onmogelijk serieus houden. Maaike is dan ook geniaal, hè. Ze heeft die tekst zelf geschreven en 't was fantastisch om met haar samen te werken. Net zoals met Jack Parow (een Zuid-Afrikaanse rapper, red.) trouwens."

Hij zingt mee op de heerlijke earworm Party Too Much. Beseffen jullie zelf hoe hard dat nummer blijft hangen?

"Dat merkte ik bij mijn zoon. Hij liep het hier ineens te zingen in huis. Ik hoor veel mensen zeggen dat ze zich aangesproken voelen door de tekst: 'Je hebt dat precies over mij geschreven.' Misschien is dat bij jou ook zo?"

Hm, snel naar de volgende vraag. Wie van jullie drieën is de grootste 'ertebreker'?

"Het klinkt misschien raar, maar bij een hartenbreker beeld ik mij een man in zoals Gene Bervoets. (lacht) Een Don Juan die overal vrouwen heeft die hem willen, maar die hij zelf niet per se gelukkig maakt. Dat zie ik in geen van ons drieën. Jeffrey (Bearelle, de zanger, red.) is momenteel vrijgezel, maar absoluut geen player. Hoewel hij nu al eventjes gesetteld is, denk ik dat Peter (Lesage, de toetsenist, red.) de meeste liefjes heeft versleten."

Dwaze dingen

Jeffrey staat als frontman op het podium. Vond je het moeilijk om je plek af te geven?

"Goh, ik ben begonnen als bassist en het is nooit mijn bedoeling geweest om als frontman in de spotlights te staan. Met mijn soloproject is dat gewoon zo gegroeid. Ik vind het nu zelfs fijn dat niet alle ogen op mij gericht zijn. Jeffrey is dan ook echt een goede frontman. Soms is hij nog wat nerveus omdat hij niet goed weet wat hij tegen het publiek moet zeggen, maar dan stel ik hem gerust: 'Je moet daar niet over stressen. Ik heb al zoveel dwaze dingen gezegd op een podium.' Dat is ook echt zo, maar zolang je jezelf niet te serieus neemt, vinden mensen dat niet erg."

Hoe gaat het er in jullie kleedkamer aan toe vlak na een optreden?

"Da's een gek gevoel. Het lijkt dan alsof we nog op een andere kloksnelheid zitten. Je hebt heel veel energie en je denkt en verwerkt alles veel sneller. Eigenlijk een beetje zoals high zijn. Als een optreden goed gaat omdat we de hele zaal mee krijgen, worden we zelfs helemaal euforisch. Een totaal andere sfeer dan bij 't Hof van Commerce. Toen moesten we na een optreden soms zo hard bekomen dat het vooral heel stil was in onze kleedkamer. Op wat gehijg en gezucht na dan."

Je zoon is nu acht. Als je één zin uit je teksten mag kiezen, welke zou je hem dan graag als levensles meegeven?

"In Party too much zing ik: 'Fuck de weireld, zie ma stoet. Niemand moe zeg'n wat daj' gie wel of nie moet. Ge kun' rust'n a'je oud ziet, ge kun' slap'n a'je dood ziet.' Ik besluit met: 'Ge zie miskien gin lichtend voorbeeld ma gè't tenminste gebrand.' Dat is volgens mij het mooiste wat je iemand kunt toewensen. Niet dat ik per se wil dat hij een losbol wordt, maar ik hoop wel dat hij dingen doet die hem prikkelen. En als er iets wat minder lukt, dat hij dan toch blij is dat hij het heeft geprobeerd. Hij moet niet op survival naar Afrika, maar hij mag zijn leven ook niet gewoon laten verder kabbelen. Hopelijk vindt hij, net zoals ik, een passie in zijn leven waar hij helemaal voor kan gaan."

Midlifecrisis

De nieuwe plaat is minder melancholisch en een pak vrolijker dan de vorige. Betekent dat dat het ook met jou beter gaat?

"Dat kan wel kloppen, ja. Ik ben alleszins veel rustiger geworden en zit nu op een heel goede plaats in mijn leven."

Geen midlifecrisis voor jou?

"Die heb ik al lang gehad. (lacht) Ik ben vorige week veertig geworden, maar alles wat mannen typisch op die leeftijd doen, heb ik al veel vroeger gedaan. Ik heb avonturen beleefd, mezelf in de miserie gewerkt en ben er dan weer uitgekropen. Ik heb meer dan één lief versleten en met een sportwagen en moto rondgereden. Volgens mij krijgen mannen last van zo'n midlifecrisis als ze op hun veertigste ontdekken dat ze eigenlijk nog niets gedaan hebben met hun leven. Dat kun je van mij toch niet zeggen."

Aan wie zou je de cd van Ertebrekers graag cadeau doen?

"Moeilijke vraag. Doe maar Beyoncé! Dat is voor mij niet alleen een knappe vrouw, maar vooral een getalenteerde wereldster. Ik ben echt curieus wat ze van onze muziek zou denken. En als ik dan toch bezig ben... Ook een exemplaartje aan Raymond van het Groenewoud. Gewoon omdat ik wil dat hij mij graag ziet." (lacht)

"In Izegem voor een

thuispubliek spelen vind ik

altijd héél spannend"

"Chang Thong Thai biedt erg lekkere keuken in een aangenaam kader, zoals ze dat zeggen. De eigenaars reisden al tientallen keren naar Thailand en dat proef je."

Chang Thong Thai, Kleine Hoefijzerstraat 1, 8000 Brugge. www.changthongthai.be.

"Lafayette is een erg leuk café in Oostende. Er speelt altijd goeie funk, soul, rootsmuziek en je vindt er een mengeling mensen om van te smullen. Hier maak je sowieso vrienden."

Lafayette, Langestraat 12, 8400 Oostende.

"In het hippe Crème de la Crema drink je de crème de la crème van de koffies. Uitgebaat door man en vrouw: hij is barista, zij maakt mooie juwelen. Probeer zeker ook het lekkere gebak."

Crème de la Crema, Hendrik Consciencestraat 70, 8800 Roeselare.

www.cremedelacrema.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234