Woensdag 01/12/2021

'Meeste Harley-rijders vinden slot overbodig'

Een triest record. Dat vindt organisator André Ceustermans van de diefstal van dertien motoren afgelopen weekend tijdens het Harley Davidson-treffen in Leopoldsburg. De dieven, die volgens Ceustermans opereren in een drietal bendes, gaan ook almaar stoutmoediger te werk. 'Een Harley pikken op nog geen tien meter van de rijkswachtkazerne, dat is niet voor doetjes. Dat is het strategische werk van bendes.' De politie waarschuwt voor 'al te voorbarige conclusies'.

Brussel / Leopoldsburg

Eigen berichtgeving

Sue Somers

Ging het vorig jaar nog om vier gestolen motoren, dan werden dit jaar niet minder dan dertien Harleys gepikt (zie ook DM van gisteren). "In het centrum van de stad, niet op het festivalterrein", zegt André Ceustermans. "De organisatie van het Harley-treffen heeft er dit jaar alles aan gedaan om diefstal tegen te gaan. Een preventiecampagne in vier talen en driedubbele controles met polsbandjes, inschrijvingskaartjes en papieren. Die controles hebben hun nut overigens goed bewezen. Op het festivalterrein werd geen enkele diefstal gemeld. Noch van kampeerspullen, noch van motoren."

De dieven bleken daarentegen bijzonder actief in het centrum van Leopoldsburg, waar de horeca zijn steentje bijdroeg tot het Harley-treffen en waar het bijgevolg zwart zag van leren jekkers. En van gewone Leopoldsburgers. "Daar hebben de dieven van geprofiteerd", aldus Ceustermans. "De meeste diefstallen zijn tussen twee en vijf uur 's middags gebeurd, het moment waarop het in de stad het drukste was. In het centrum konden wij natuurlijk geen controles uitvoeren, maar was wel politie in burger aanwezig. Zelfs dat heeft niets uitgehaald. Eén Harley werd op nog geen tien meter van de rijkswachtkazerne gestolen."

Het werk van bendes, zegt Ceustermans beslist. "Ze mengen zich onder het publiek en liggen op de loer. Wanneer iemand zijn motor stillegt, kijken ze waar de motard gaat zitten. Is dat ver genoeg, dan wordt de motor zonder de minste schroom meegenomen en tien kilometer verderop in een vrachtwagen geladen. Een slot? Daar geven de meeste motards niet om. Zeven op tien Harley-rijders vinden een contactslot voldoende." Wraakroepend, vindt Ceustermans. "Motards willen wel 600.000, 700.000 frank neertellen voor een Harley, maar 500 frank voor een slot is er te veel aan. Tja, dan moeten ze niet verbaasd zijn dat hun motor gepikt wordt. Eigen schuld, zeg ik dan."

Al weet Ceustermans ook wel dat niet alle motards even rouwig zijn om het verlies van hun Harley. "Twee Duitsers zijn de diefstal van hun motor lachend bij de politie gaan aangeven. Ofwel is hun Harley nooit in België geweest, ofwel hebben ze hem laten pikken. Verzekeringsfraude, hè. In Duitsland heeft iedereen een omniumverzekering voor motoren, omdat die daar stukken goedkoper is dan hier. Bijgevolg wordt er ook sneller en op grotere schaal mee gefraudeerd."

De federale politie van Leopoldsburg onderzoekt de diefstallen en is voorlopig erg karig met commentaar. Stukken van vorig jaar gestolen Harleys werden later teruggevonden in het buitenland, dus dat is in ieder geval een aanknooppunt. Commissaris Elen gaat momenteel na of de diefstallen het werk zijn van bendes. In ieder geval is verzekeringsfraude niet het motief voor elke diefstal. "Sommige motoren waren niet eens verzekerd."

Dertien gestolen Harley Davidsons tijdens treffen in Leopoldsburg: 'Een triest record'

De organisatie had er dit jaar alles aan gedaan om diefstal tegen te gaan en denkt dat er bendes aan het werk waren. (Foto Dick Demey)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234