Zaterdag 06/03/2021

Meeste bejaardenmishandelingen gebeuren door familieleden

Zottegem

Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

Het meldpunt bejaardenmis(be)handeling Oost-Vlaanderen kreeg het afgelopen jaar 83 meldingen. Volgens het meldpunt zijn er dus wel degelijk problemen omtrent mishandeling van bejaarden en wijzen demografische en sociale evoluties zelfs een toename ervan aan. De meeste mishandelingen gebeuren door familieleden van de bejaarden en verzorgers.

Het meldpunt bejaardenmis(be)handeling Oost-Vlaanderen is momenteel uniek in Vlaanderen. Het werd in mei 2000 in het leven geroepen nadat de seniorenraad Zottegem frequent geconfronteerd werd met schrijnende situaties van bejaardenmishandeling. Ook bij de regionale gezondheids- en welzijnsinstanties waren er vermoedens over het bestaan ervan. Met het meldpunt, dat zich richt naar gemeenten van de arrondissementen Aalst en Oudenaarde, wenste de provincie een duidelijker zicht te krijgen op de problematiek. Uit het activiteitenverslag blijkt dat het afgelopen jaar 83 meldingen werden genoteerd. In 50 gevallen ging het om het inwinnen van informatie en advies over hoe om te gaan met de situatie zonder inmenging van rijkswacht of politie. In 17 gevallen vroeg het slachtoffer om hulp en 16 keer ging het enkel om een geval te melden zonder meer. Het meldpunt kreeg 14 meldingen binnen van fysieke mishandelingen (slaan, schoppen, aan de haren trekken, opzettelijk toebrengen van brandwonden). In sommige gevallen was zelfs een opname in het ziekenhuis nodig. Ook verwaarlozing (17 procent) komt geregeld voor. In 22 van de gevallen werden bejaarden financieel misbruikt. Ze worden onder druk gezet om volmacht te verlenen op hun bankrekening of moreel verplicht hun centen af te geven. Het meldpunt kreeg eveneens een oproep binnen van seksueel misbruik van een bejaarde. Het grootste deel van de bejaarden (26 procent) heeft te kampen met zowel psychische als fysieke mishandeling en verwaarlozing. Uit de cijfers blijkt dat de daders meestal personen zijn, die frequent met de bejaarden in contact komen. De financiële mishandelingen worden voor het grootste deel gepleegd door familieleden (56 procent) en vooral de kinderen (39 procent).

Maar ook verzorgers (25 procent) maken zich schuldig. Bejaarden klagen over onvoldoende respect voor de zorgvraag en onvoldoende aandacht. Volgens het meldpunt ligt de hoge werkdruk hier aan de basis. De slachtoffers zijn vooral bejaarde vrouwen. Volgens deputé Alexander Vercamer komt dat doordat vrouwen veel zwakker staan in een dergelijke situatie en omdat ze langer alleen thuisblijven dan mannen. Opvallend is dat zo'n 54 procent van de bejaardenmishandelingen reeds geruime tijd bekend was bij een instantie. Vaak wist men niet goed wat te doen of vond men de situatie zelfs normaal. Doordat slachtoffer en dader dikwijls familie zijn, is het ook moeilijk om op te treden. Volgens de wet kan een kind bovendien niet stelen van de ouders, waardoor de politie ook niet kan ingrijpen. Volgens het meldpunt wijzen de cijfers uit dat de overheid dringend werk moet maken van de problematiek. Doordat het meldpunt ook oproepen kreeg van buiten de provincie Oost-Vlaanderen is er volgens hen nood aan gelijkaardige initiatieven in iedere provincie. De provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen toonden reeds interesse.

Oost-Vlaanderen enige provincie met specifiek meldpunt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234