Dinsdag 07/12/2021

Meeste Amerikanen noemen invasie Irak 'vergissing'

Meerderheid vindt wel dat belaagde defensieminister Rumsfeld mag aanblijven

New York

Van onze correspondent

Tom Ronse

Volgens de eerste opiniepolls sinds het schandaal over de folterpraktijken in Abu Ghraib losbarstte, meent een meerderheid van de Amerikanen dat het slechts over een 'geïsoleerd incident' gaat. Ruim twee derde vindt dat defensieminister Donald Rumsfeld niet hoeft af te treden. Dat is het goede nieuws voor de Bush-regering. Uit de peilingen blijkt echter ook dat een meerderheid van de Amerikanen de invasie van Irak voor het eerst als een vergissing beschouwt.

Dit is een keerpunt", zei Peter Jennings, de ankerman van ABC-nieuws eerder deze week. Zelfs in het Pentagon groeit het gevoel dat het Irak-avontuur een fiasco wordt. De overgrote meerderheid van de Amerikanen is volgens alle polls geschokt, kwaad en bezorgd over wat er in Abu Ghraib gebeurde, maar voorlopig vindt slechts 42 procent dat president Bush enige blaam verdient. Zijn 'approval rate', 46 procent, was wel nooit lager, maar volgens de Gallup-poll zou hij toch nipt herkozen worden als de verkiezing vandaag zou plaatshebben. Opiniepeilers als Andrew Kohut menen dat Bush geholpen wordt door de reflex van vele Amerikanen om, als hun land een buitenlandse crisis doorworstelt, de 'commander in chief' te steunen. De ferventste Bush-aanhangers zeggen zelfs dat het schandaal fel opgeblazen is. "In Amerika gebeuren er ergere dingen op studentendopen", schreef Jonathan Last in de National Review. En de conservatieve Rush Limbaugh zei in zijn radioshow dat het alleen ging over "jongelui die zich wat amuseerden om stoom af te blazen".

CNN-commentator Mark Shields gelooft dat de regering het vertrouwen van de bevolking in haar Irak-avontuur voorgoed verloren heeft. "Een eventueel ontslag van Rumsfeld kan daar niets aan veranderen", meent hij. Niet alleen de foto's van Abu Ghraib maar ook de gebeurtenissen in Falluja en Najaf hebben het volgens Shields ondermijnd. Tot nu toe bleef een krappe meerderheid de oorlog steunen maar dit is niet langer het geval.

Volgens de CBS-poll vindt 58 procent van de Amerikanen dat de oorlog de inspanning niet waard was. Zesenveertig procent wil de Amerikaanse troepen zo snel mogelijk naar huis halen. In de Gallup-poll noemt 54 procent de invasie een vergissing. Sinds 1 april sneuvelen gemiddeld vijf Amerikanen per dag in Irak. Die verliezen worden niet langer met de mantel der liefde bedekt. "Eindelijk tonen de media de oorlog in al zijn gruwel", zegt media-expert Eric Boehler. "Pas nu laten ze zien ze wat er echt gebeurt", meent oorlogsfotograaf Peter Tobia.

Volgens The Washington Post verliest de regering ook steun in de militaire top. De krant citeert Charles Swannack, de commandant van de 82ste Luchtlandingsdivisie in Irak, die zegt dat de VS elke tactische confrontatie in Irak winnen maar de oorlog strategisch verliezen. Volgens de Post verwachten vele generaals zich aan een uitputtingsslag in Irak die minstens vijf jaar zal duren. Het eindresultaat wordt wellicht niet een democratisch Irak. Wat zegt dat alles over Bush' herkiezingskansen? De gerespecteerde opiniepeiler John Zogby voorspelt dat Kerry zal winnen in november. De polls tonen volgens hem een groeiend verlangen naar verandering en een groeiend ongenoegen over Bush' economisch en buitenlands beleid. "Het is moeilijk om te zien hoe de president op beide vlakken de situatie onder controle zou kunnen krijgen", zegt Zogby. Slechts op één terrein blijft Bush hoog scoren: zijn aanpak van het terrorisme. De beste hoop voor Bush is dat de actualiteit de angst voor terreuraanslagen opnieuw de voornaamste zorg van de kiezers zal maken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234