NieuwsMensenrechten
Meest bekende gevangene van Egypte, Alaa Abdel Fattah, verhardt hongerstaking voor COP27
Alaa Abdel Fattah, een centraal figuur in de Egyptische Revolutie in 2011, is al zes maanden aan het hongerstaken. Nu de klimaattop COP27 in Egypte zal worden gehouden voert hij zijn protest verder op. Hij gaat stoppen met alle calorie-inname en zelfs het drinken van water.
“Vanaf morgen zal Alaa volledig stoppen met eten en vanaf 6 november, wanneer COP27 opent, zal hij stoppen met drinken. Als er niets wordt gedaan zal hij sterven”, zo maakte zijn zus en mensenrechtenactiviste Mona Seif bekend op Twitter.
Abdel Fattah, die eind 2021 werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens “het verspreiden van valse informatie”, is een centrale figuur in de volksopstand die president Hosni Mubarak in 2011 ten val bracht.
Nu is hij een stokpaardje van het regime van president Abdel Fattah al-Sissi. In de gevangenis slikt hij al zes maanden slechts “100 calorieën per dag, dat wil zeggen een lepel honing en een beetje melk in de thee”, aldus zijn familieleden.
Milieuactiviste Greta Thunberg zei op Twitter dat ze solidair was met “gewetensgevangenen in Egypte vóór COP27”, de VN-klimaatconferentie die op 6 november in Sharm el-Sheikh van start gaat.
We stand in solidarity with prisoners of conscience in Egypt & joined @copcivicspace petition urging Egypt to open civic space and release everyone arbitrarily detained ahead of #COP27
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) 20 oktober 2022
Sign the petition urging @AlsisiOfficial @Cop27P to #FreeThemAllhttps://t.co/07ElEovDpy
“Hij is erg mager, de laatste keer dat mijn moeder hem zag, zag hij eruit als een skelet”, zei Sanaa Seif, de andere zus van Abdel Fattah in Londen tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de 200 dagen van de hongerstaking. Alaa Abdel Fattah verkreeg in april de Britse nationaliteit in hechtenis, dankzij zijn moeder, Laila Soueif, die in Engeland werd geboren.
Egypte wordt volgens NGO’s regelmatig bekritiseerd op mensenrechten met meer dan 60.000 gewetensgevangenen achter de tralies. Human Rights Watch had al kritiek geuit op de organisatie in Egypte van COP27, die het beschreef als een “beloning voor de repressieve macht” van president Abdel Fattah al-Sissi.