Zaterdag 21/09/2019

MeesPierson, huishoudnaam voor rijken

Elk jaar valt er bij de superrijken 8 procent meer geld te beheren en Fortis-dochter MeesPierson, die nu al 50 miljard euro voor 100.000 rijke particulieren beheert, vindt dat ze goed geplaatst is om er daar enkele van in te pikken.

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan Scheidtweiler

Tot midden 2000, toen de ijstijd op de financiële markten inzette, haastten bankiers zich overal ter wereld om vermogensbeheer aan te bieden voor de snel groeiende klasse superrijke particulieren. Uit de resultaten van heel wat 'gewone' banken bleek dat private banking een van hun meest winstgevende afdelingen was.

Ook Fortis, de grootste bankier van België, werkte toen hard aan de uitbouw van zijn eigen vermogensbeheerder. Daarbij koos de bankverzekeringsgroep voor het behoud van de merknaam MeesPierson, de Nederlandse bank die ontstaan is uit R. Mees en Zoonen (gesticht in 1720) en Heldring & Pierson (gesticht in 1879). MeesPierson moest wereldwijd (behalve in Luxemburg) de vlag worden waaronder Fortis klanten benaderde die minstens over 1 miljoen euro beschikken. In de Benelux moest MeesPierson daarom een grootse logistieke actie opzetten om de private-bankingkantoren van de Generale Bank in België en Nederland samen te voegen tot één geheel. In Nederland is MeesPierson met een marktaandeel van ruim 25 procent de grootste private banker, voor België zegt het niet over vergelijkbare cijfers te beschikken. MeesPierson beheert in acht vestigingen in België 16 miljard euro.

Sinds het tij op de financiële markten gekeerd is, moeten private bankers vooral dekking zoeken. Zo bevindt Dexia zich in een juridische stellingenoorlog met gedupeerde beleggers van Labouchère, de zakenbank die Dexia in 2000 overnam. De klanten verwijten Labouchère dat het hen bedrogen heeft bij de verkoop van aandelenleaseproducten.

Zo erg is het bij MeesPierson allemaal niet, zegt Peter Vandekerckhove, de voorzitter van MeesPierson. "We maken er geen politiek van om mensen die geld verloren hebben systematisch terug te betalen. Misschien zijn er fouten gemaakt, zijn we bijvoorbeeld niet binnen het mandaat gebleven. In dat geval komen we klanten wel tegemoet." De malaise op de financiële markten heeft niet tot een verlies van klanten geleid, zegt Xavier Declève, algemeen directeur van MeesPierson in België.

Volgens Vandekerckhove heeft MeesPierson de voorbije jaren zo aan zijn organisatie gesleuteld dat de vermogensbeheerder goed geplaatst is om nieuwe klanten te lokken uit de steeds groeiende klasse superrijken. Uit een studie uit 2001 (World Wealth Report) van Merrill Lynch, Cap Gemini en Ernst & Young blijkt dat er wereldwijd ongeveer 7,2 miljoen high net worth individuals zijn, mensen met een vermogen van minstens 1 miljoen dollar. Meer dan een vierde (27 procent) van het vermogen van die superrijken wordt in Europa beheerd. Elk jaar zou het vermogen van de high net worth individuals met 8 procent toenemen. "De markten liggen er nu moeilijk bij", zegt Vandekerckhove, "maar de volgende jaren zullen er rijken blijven bijkomen."

Om te midden van de scherpe concurrentie - in de Benelux alleen al werken zo'n 400 vermogensbeheerders - er toch in te slagen een paar procent van die jaarlijkse groei mee te pikken, beschikt MeesPierson over een paar troeven, zegt Vandekerckhove. Zo is de Fortis-dochter een van de weinige vermogensbeheerders die zelf ook krediet verstrekt. Dat kan soms een handig middel zijn om aan klantenbinding te doen. "Een klant die bij ons maar een kleine portefeuille had, was gaan wandelen aan het Zoute en zag daar een appartement dat hij wilde kopen", zegt Declève. "Omdat hij geld nodig had voor een voorafbetaling en die middelen niet snel kon vrijmaken, vroeg hij zijn andere vermogensbeheerder een lening. Maar die wou er geen geven. Bij ons was het in 24 uur geregeld. Later heeft die klant dan zijn grotere portefeuille naar ons overgebracht."

MeesPierson beroemt er zich ook op dat het veel meer is dan 'zomaar' een vermogensbeheerder. Het 'typische' vermogensbeheer (het beheer van een klantenportefeuille op basis van een selectie aandelen, fondsen, obligaties en afgeleide producten) is maar een van de diensten die MeesPierson aanbiedt. Veel private bankers bieden alleen vermogensbeheer aan, aangevuld met fiscaal advies. "Als we dat wilden doen, dan waren we beter een soort veredeld wisselkantoor geweest", zegt Vandekerckhove. "Maar wij zijn bezig met het structureren van een vermogen, met successieplanning, wij bieden een netwerk aan en we kunnen terugkoppelen naar de afdeling corporate banking van Fortis." Zo werkte MeesPierson een vastgoedproject uit in Spanje waar klanten in kunnen participeren.

Bovendien is MeesPierson een grote instelling, en dat is op zich al een voordeel, zegt Vandekerckhove. "Als je maar 2 miljard euro onder beheer hebt, dan ga je dood. Je bent dan te klein om al die kosten voor it te dragen en te voldoen aan de eisen van de Bankcommissie."

MeesPierson beroemt er zich op dat het veel meer is dan 'zomaar' een vermogensbeheerder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234