Woensdag 29/01/2020

Meerderheid wil eigen regering ondervragen over "ja-stem" aan Saoedi-Arabië

Peter De Roover. Beeld Photo News

Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld zijn van plan om hun eigen regering vanmiddag in de plenaire Kamer te ondervragen over de vermoedelijke Belgische ja-stem voor een Saoedisch zitje in de VN-Vrouwenrechtencommissie. De Belgische steun lokte al forse kritiek uit, ook vanuit de meerderheid.

N-VA wil alle aanbevelingen van de VN-Vrouwenrechten "verticaal klasseren" zolang Saoedi-Arabië er lid van is, zo liet Kamerfractieleider Peter De Roover verstaan aan de VRT-radio en in enkele kranten. "Een vrouwenrechtencommissie waar Saoedi-Arabië mee de pen voert, kan voor ons geen enkele betekenis hebben. Dat kan voor ons geen maatstaf worden en zijn voor vrouwenrechten", aldus De Roover, die liever een collectieve Europese tegenstem had gezien. "Wat daarin gezegd wordt, kunnen we wat ons betreft verticaal klasseren."

Ook coalitiepartners Open Vld en CD&V lieten al hun ongenoegen blijken over de Belgische steun voor Saoedi-Arabië. Liberaal vicepremier Alexander De Croo benadrukt dat hij nooit 'ja' zou stemmen, of "enige instructie zou geven in die zin". CD&V-Kamerlid Els Van Hoof noemt het zitje voor de Saoedi's een "heel jammerlijke zaak" en ziet er een strategie in van de Verenigde Staten - die een stemming forceerden - om de legitimiteit van het orgaan onderuit te halen.

Hypocriet

Ook bij de Nederlandstalige Vrouwenraad is er veel onbegrip. "Het is gewoonweg verschrikkelijk dat ons land Saoedi-Arabië, een land dat al jarenlang de vloer aanveegt met vrouwenrechten, mee in die VN-commissie heeft gestemd", zegt Magda De Meyer, voorzitter van de Nederlandstalige Nationale Vrouwenraad.

"Het is ook hypocriet van ons land, als je merkt dat op dit eigenste ogenblik onze minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) met in zijn zog Axelle Red en Goedele Liekens in Senegal en Benin loopt campagne te voeren voor vrouwenrechten aldaar, terwijl onze diplomaten in de VN de klok helpen terugdraaien. Zijn onze diplomaten dan zo wereldvreemd?"

"Het schokt ons des te meer", vervolgt de voorzitster van de Vrouwenraad, "omdat wij tot nog toe altijd al ons vertrouwen hebben gesteld op die VN-Commissie. We gebruiken hun aanbevelingen en dergelijke, maar nu krijgen we het nare gevoel dat die aanbevelingen misschien wel 'aangebrand' zijn. Conservatieve krachten zullen dit nu allicht ook aangrijpen om het werk van VN-vrouwenrechtencommissie met een korrel zout te nemen."

De Vrouwenraad wil deze kwestie aankaarten met collega-vrouwenraden in andere landen om te zien "hoe de schade kan beperkt worden". "Maar voor de vrouwenrechten wereldwijd is dit zeker een serieuze backlash", besluit De Meyer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234