Vrijdag 27/01/2023

Meerderheid Vlamingen wil drugsverslaafden uit de gevangeniscel

Brussel.

Eigen berichtgeving

Kristof Demasure

Twee derden van de Vlamingen is tegen de legalisering van softdrugs gekant. Dat blijkt uit een onderzoek dat het VTM-actuamagazine Telefacts samen met het drugspreventie en -behandelingscentrum De Sleutel bij 12- tot 50-jarige Vlamingen uitvoerde. Opvallend veel tieners kanten zich tegen de legalisering van cannabis. Vlaanderen wil drugsverslaafden ook niet in de cel, maar wel in verplichte afkicktherapieën zien.

Zowel soft- als harddrugs blijken nog steeds vooral een mannelijk speeltje. Het percentage vrouwelijke gebruikers ligt ook nu weer aanzienlijk lager. Uit het nieuwste drugonderzoek blijkt ook dat de leeftijd waarop de Vlaamse jongeren met drugs experimenteren blijft dalen, nu tot de oudsten van de lagere school. Een kwart van de Vlamingen die toegaf xtc te gebruiken, deed dat voor zijn veertiende. Vijfenveertig procent van de gebruikers experimenteert voor zijn zeventiende met xtc of cocaïne. Vier van de tien ondervraagde tieners verklaarde ooit drugs gebruikt te hebben.

Toch blijft het grootste deel van Vlaanderen, 65 procent, tegen de legalisering van softdrugs gekant. Driekwart van de Vlamingen wil geen celstraffen voor drugsverslaafden, maar een even groot deel vindt dat drugsverslaafden verplicht moeten worden om af te kicken. Zeven op de tien Vlamingen vindt dat een werkgever het recht heeft om zijn werknemer te testen op druggebruik.

Het drugspreventie en -behandelingscentrum De Sleutel grijpt de resultaten van het onderzoek onder meer aan om te pleiten voor structurele maatregelen voor primaire preventie in het lager onderwijs, aangezien er steeds jonger met drugs geëxperimenteerd wordt. De preventie zou zich ook niet mogen beperken tot het aanleren van sociale vaardigheden, maar ook feitelijke voorlichting over drugs moeten bevatten in de lessen biologie en scheikunde.

Het drugonderzoek peilde overigens niet enkel naar het druggebruik onder de 12- tot 50-jarigen, maar liet het onderzoeksbureau INRA ook onderzoeken hoe de houding is van de 'actieve' Vlaming tegener het beleid. Vaak worden statistieken beïnvloed door de laagste cijfers over het drugsgebruik bij kinderen jonger dan twaalf of bij bejaarden. Om te weten te komen wie van de actieve bevolking in Vlaanderen drugs gebruikt, wat ze gebruiken, waar, wanneer en waarom, selecteerde INRA 1.400 Vlamingen op geslacht, leeftijd, woonplaats en sociale klasse. Uiteindelijk vormden 351 enquêtes het gewogen gemiddelde.

Vanavond is Telefacts volledig gewijd aan de drugsenquête. De reportagemakers gingen ook met dealers en preventiewerkers praten, fuifden undercover op parties en volgden een razzia van de politie twee weken geleden in Roeselare. In een lokale dancing lieten de 350 bezoekers 332 xtc-pillen, 16 zakjes speed, 14 dosissen cocaïene, 4 viagra-pillen en vloeibare xtc achter. De journalisten kochten soft- en harddrugs, en lieten die in laboratoria testen. Daar bleek één xtc-variëteit een dodelijke mengeling te bevatten. Tot slot brengt Telefacts, niet toevallig na een reclame-onderbreking, vier 'Blowende Bekende Vlamingen' in beeld.

Telefacts, VTM 22.20

Vlaanderen blijft ook in 'Telefacts'-enquête gekant tegen legalisering van softdrugs

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234