Woensdag 11/12/2019

Video

Meerderheid Nederlandse Tweede Kamer wil 'gifpil' om overname PostNL door bpost te blokkeren

Beeld ANP

Een spoedwet om een overname van PostNL door bpost te blokkeren zou te lang op zich laten wachten, en dus hoopt een meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer dat PostNL zijn eigen beschermingsmuur optrekt, schrijft Het Financieele Dagblad vandaag. Met een zogenaamde 'gifpil' kan de Stichting Continuïteit ervoor zorgen dat PostNL niet overgenomen wordt. De stichting kan met de uitgifte van nieuwe aandelen een meerderheidsbelang creëren.

Op last van de Tweede Kamer onderzoekt minister Henk Kamp van Economische Zaken of hij wettelijk kan afdwingen dat zijn instemming vereist is voor een overname. De beoordeling of dat juridisch mogelijk is, zal echter nog weken in beslag nemen. "Ik weet dat ik haast moet maken, maar ik schud dat niet zomaar uit mijn mouw", zegt hij aan het Financieel Dagblad.

Kamp weigert inhoudelijk te reageren op het nieuwe bod dat bpost gisterenavond laat lanceerde, voordat PostNL zelf met een oordeel naar buiten is getreden. "Het is in eerste instantie aan het bedrijf en de aandeelhouders". Zijn eerdere kritiek dat een overname een stap terug zou zijn, wil hij nu niet herhalen.

In de Nederlandse Tweede Kamer is er wél een meerderheid tegen een overname door het Belgische postbedrijf, aldus de krant. Maar regeringspartij PvdA en de oppositiepartijen SP, CDA en PVV vrezen dat de gevraagde spoedwet te laat zal komen. Er heerst ook twijfel over de bereidheid van Kamp om de spoedwet te gebruiken, omdat zijn eigen partij en D66 een ministerieel vetorecht van de hand wijzen.

"Ik zie meer in de Stichting Continuïteit PostNL", zegt PvdA-Kamerlid Mei Li Vos nu. Twee weken geleden is haar motie aangenomen waarbij de stichting werd verzocht "de beschermingsconstructie in werking te zetten". Daarmee kan PostNL een groot aantal nieuwe aandelen uitgeven waarmee het totaal aantal aandelen meer dan verdubbelt. Die nieuwe aandelen worden dan geplaatst bij de bevriende stichting die daarmee een meerderheid in PostNL controleert. Op die manier wordt bpost buitenspel gezet.

Alleen hebben noch het Nederlandse parlement, noch de minister rechtstreeks zeggenschap over het doen en laten van de stichting.

Eenzelfde constructie werd in 2013 al gehanteerd door het Nederlandse telecombedrijf KPN toen de Mexicaanse miljardair Carlos Slim een vijandig bod lanceerde.

Grootaandeelhouders PostNL voeren de druk op

Enkele grootaandeelhouders van PostNL voeren de druk op het bestuur van het Nederlands postbedrijf op. Ze willen dat dat alsnog praat met bpost, schrijft het Financieele Dagblad op zijn website. De aandeelhouders spreken ook schande over de politieke inmenging rond de overname en noemen die "onbegrijpelijk".

"Het gaat hier om een Nederlandse NV", zegt Frank Botman van investeringsfonds Dasym, dat voor mediamagnaat John de Mol een belang van 5 procent in PostNL beheert. "Ik heb het idee dat de politieke inmenging ons alleen al 75 cent per aandeel heeft gekost. Kijk naar het vernieuwde bod. Dat heeft voor 75 procent betrekking op de governance, in een poging om politieke zorgen weg te nemen."

Volgens Botman dreigt Nederland zich door zijn protectionistische houding ver in de tijd terug te werpen. "Als de Postwet wordt aangepast, waar nu op wordt gezinspeeld, wil ik weten wat wij daar als aandeelhouder voor terugkrijgen. Als we niets terugkrijgen, kunnen de spelregels blijkbaar tijdens het spel worden veranderd. Dan zijn we beland in het China van 1974. Want daar wist je toen dat een belang in een bedrijf niets voorstelde." Hij drong ook vorige maand al aan op een dialoog tussen PostNL en bpost.

Ook een andere grootaandeelhouder steunt die oproep nu, zegt hij in het Financieele Dagblad op voorwaarde van anonimiteit. "Ze weten hoe wij erover denken. Ik denk dat de aandeelhouders diep ongelukkig worden als PostNL nu niet in gesprek gaat." Als het bedrijf dat opnieuw weigert, ligt volgens deze grootaandeelhouder de weg open naar andere maatregelen. "Een buitengewone vergadering van aandeelhouders bijeenroepen waarop acceptatie van het bod op de agenda staat is dan mogelijk, misschien zelfs wel waarschijnlijk."

Volgens het jaarverslag van PostNL kan dat als aandeelhouders die minstens 10 procent van het bedrijf controleren, daartoe oproepen. PostNL heeft vervolgens een "redelijke periode" van maximaal 180 dagen om op het verzoek te reageren.

Beeld ANP XTRA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234