Vrijdag 21/01/2022

Meerdere kandidaten lopen zich warm voor CD&V-voorzitterschap

Behalve Marianne Thyssen ook Wouter Beke en Hendrik Bogaert mogelijk in de running

Marianne Thyssen, nu nog europarlementslid, zal zich 'met 99,9 procent zekerheid' kandidaat stellen om CD&V-voorzitter te worden. Thyssen is de geprefereerde kandidaat van het partij-establishment én vrouw. Om dat laatste werd de voorbije dagen hard geroepen bij CD&V.

Door Fabian Lefevere

Brussel l Wouter Beke en Hendrik Bogaert overwegen de strijd aan te gaan met Marianne Thyssen. Zeker voor Bogaert kan dat een uitweg zijn, nu hij naast een regeringspost grijpt. Al denken weinig CD&V'ers dat Thyssen te kloppen is als hun partij op 15 mei een nieuwe voorzitter kiest.

Het ging allemaal sneller dan Thyssen gedacht had. Ze werd enige tijd geleden gepolst naar haar mogelijke interesse voor het voorzitterschap en zou ook ja gezegd hebben. Alleen was het niet de bedoeling om dat nu al in de openbaarheid te gooien. "Dit is niet zo'n makkelijke situatie voor haar", klinkt het aan de top van CD&V.

Thyssen, die op dit moment in Mexico verblijft, heeft namelijk nog een aantal niet nader genoemde voorwaarden. Een daarvan kan de combineerbaarheid zijn van het voorzitterschap van CD&V met dat van eerste ondervoorzitter van de EVP-fractie. Maar dát ze gepolst werd én bereid is om zich kandidaat te stellen, werd ook op het kabinet-Leterme bevestigd.

Het was overigens premier Leterme zelf die de naam van Thyssen naar buiten bracht. De keuze is niet geheel onlogisch: Thyssen is een vrouw. Daar was de voorbije dagen, wegens het gebrek aan vrouwelijke ministers en staatssecretarissen, een luide roep naar. Inge Vervotte deed daar gisteren aan mee. "Ook ik vind het aantal vrouwen in de regering mager uitvallen. Daarom zou het een goede zaak als een vrouw voorzitter van de partij kan worden."

Niemand echter die Thyssen een excuustruus wil noemen. Ze is alom gewaardeerd om haar dossierkennis en ligt ook op persoonlijk vlak goed in de partij. Als eerste ondervoorzitter van de EVP-fractie in het Europese Parlement beheerst ze bovendien de kunst van het compromis. "Het is een gedecideerde vrouw, dat wel", zo zegt een CD&V-parlementslid. "Maar zij zal de boel niet op stelten zetten. Ze zal zich wellicht volgzaam opstellen."

Voor sommigen in de partij was de keuze voor Thyssen ook een verrassing. "Ik had het gevoel dat ze mentaal helemaal in Europa zat. De voorbije maanden heeft ze zich nationaal ook amper geprofileerd. In de debatten over de staatshervorming en Brussel-Halle-Vilvoorde is ze nooit tussengekomen. Ze waagt zich zelden of nooit aan de politique politicienne."

Het is in elk geval opvallend dat Thyssen allesbehalve een communautaire scherpslijper is. Met haar verleden bij de middenstandsorganisatie profileerde ze zich tot nog toe vooral op sociaaleconomische dossiers. In het Europese Parlement woog ze sterk op het parlementaire debat over de dienstenrichtlijn en vijlde ze er mee de scherpe kanten van af. Of dat een bewuste keuze is? "We hebben al voldoende communautaire scherpslijpers in de partij", zo zegt een bron.

Het is maar de vraag of Thyssen andere kandidaten tegenover zich krijgt, als kandidaat van de partijtop. Wouter Beke, tijdelijk voorzitter, zegt te overwegen zich kandidaat te stellen. "Het hangt af van de omstandigheden, maar die piste blijft." En dat blijft ze ook voor Hendrik Bogaert. "Ik zal eerst praten met Marianne Thyssen en daarna beslissen of ik me kandidaat stel."

De jongeren weigeren zich alvast uit te spreken. Voorzitter Bert De Brabandere had enige tijd geleden in deze krant nog scherpe kritiek op Etienne Schouppe. "Al maakt het me zeker niet blij wanneer sommigen nu zeggen dat zijn scalp aan mijn gordel hangt." De jongeren willen vooral iemand die de vernieuwingsoperatie van Stefaan De Clerck voortzet. "Of dat nu een man of een vrouw is, maakt niet uit."

CD&V-parlementslid:

Het is een gedecideerde vrouw, maar zij zal de boel niet op stelten zetten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234