Meer winst bij Solvay
De Belgische chemie- en farmagroep Solvay heeft tijdens de eerste jaarhelft een bedrijfswinst van 379 miljoen euro geboekt. Dat is 22 procent meer dan in het eerste semester van vorig jaar. Netto blijft daar 240 miljoen euro van over. De omzet daalde nochtans met 9 procent, tot 4,05 miljard euro.
Gedelegeerd bestuurder van Solvay Aloïs Michielsen stelde gisteren de veranderende consolidatiekring verantwoordelijk voor de grotere winstgevendheid. Zo is de Italiaanse fluorproducent Ausimont, de grootste overname in de geschiedenis van Solvay, dit semester voor het eerst opgenomen in de jaarrekeningen.
Per divisie valt vooral de achteruitgang van de chemieafdeling op. Die verliest aan belang ten gunste van de andere divisies (farmacie, kunststoffen en kunststofverwerking). De verkoop daalde er met 5 procent, het bedrijfsresultaat zakte zelfs met een kwart tot 123 miljoen euro. Volgens Michielsen zijn de dalende prijzen van caustische soda daarvoor verantwoordelijk.
Alle andere divisies zagen hun bedrijfswinst toenemen: de farmaciedivisie (+63 procent) tot 96 miljoen euro, de kunststofafdeling verdubbelde haar winst tot 11 miljoen euro en de kunststofverwerking kwam op 49 miljoen euro.
Voor het totale boekjaar verwacht Solvay dat de winst met twee cijfers ('double digit') zal groeien. "Ik kan niet preciezer zijn, gezien het grote aantal onzekerheden in de markt, zoals de dollarkoers en de evolutie van de financiële markten", aldus Michielsen.
Het effect van een goedkopere dollar is vooral voelbaar in de farmaciedivisie, omdat het grootste deel van de winst in de VS wordt gegenereerd. "Op het totale bedrijfsresultaat is het effect kleiner, in de orde van 0,2 procent bij 1 procent waardevermindering", preciseerde de financieel directeur van Solvay, Degrève.
De cashflow van Solvay kwam de eerste jaarhelft op 545 miljoen euro, tegen het eind van het jaar zou dat 1 miljard euro moeten zijn, aldus Michielsen. Op lange termijn, tegen 2006, wil Solvay een omzet van 2,5 miljard euro.
Solvay is de op drie na grootste maker van pvc ter wereld. Dat materiaal wordt gebruikt in producten als kredietkaarten en regenjassen. Door een hogere vraag naar pvc in Europa en Azië stegen de prijzen van, zei afgevaardigd bestuurder Aloïs Michielsen tijdens een persconferentie. Vorig jaar was de prijs van pvc juist gezakt door een dalende vraag.
(Belga / Bloomberg)