Maandag 17/02/2020

Meer van hetzelfde ... en gigolo's

Weer of geen weer, vanaf vanavond wordt u opnieuw in uw zetel verwacht voor de start van het televisienajaar. Met dit overzicht mist u geen enkele nieuwigheid. Al valt er weinig vernieuwing te bespeuren.

MAANDAG

Spoed 24/7

Wat? Binnengluren op de spoedafdeling van het UZ Leuven

Kijken? Het is niet de eerste keer dat een cameraploeg de deur naar zo'n spoedafdeling weet open te wringen. Al pakken de makers het deze keer wel erg grondig aan. De zestig vaste camera's die ze in het gebouw installeerden leveren, als we de makers mogen geloven, uniek beeldmateriaal op.

Vanaf 29 augustus om 20.40 uur

Ten oorlog Special: Onder Vlaamse Velden

Wat? Arnout Hauben en zijn kompanen gaan onder de grond op zoek naar Belgische oorlogsgeschiedenis.

Kijken? De aanleg van een gaspijp in het West-Vlaamse Langemark en de archeologische activiteit die dat met zich meebrengt. Niet meteen een onderwerp waar doorsnee televisiemakers en kijkers warm voor lopen. Maar Hauben en co. bewezen in het verleden al uitgebreid dat zij als geen ander stoffige oorlogsverhalen naar boeiende televisie kunnen vertalen.

Vanaf 29 augustus om 20.40 uur

Cordon 2

Wat? Antwerpen in de ban van een dodelijk virus, deel twee.

Kijken? Eigenlijk was het niet de bedoeling om een tweede seizoen van Cordon te maken. Het komt er nu toch, al is dat niet noodzakelijk goed nieuws. Denk maar aan Eigen kweek, waar de scenaristen behoorlijk wat geestverruimende middelen en een kwaadaardige tweelingbroer nodig hadden om een vervolg aan hun reeks te breien. Bij Cordon hoeft het zo'n vaart niet te lopen. Het eerste seizoen had zo'n open einde dat het vervolg zelfs zonder kwaadaardige dubbelgangers spannend kan worden.

Vanaf 5 september om 21.40 uur

Eeuwige roem

Wat? Gepensioneerde sporthelden doen nog één keer waar ze ooit goed in waren.

Kijken? Vier jaar geleden haalde Eén Eeuwige roem van de antenne. Na drie seizoenen was de voorraad ex-sporters met tv-kwaliteiten op, vonden ze aan de Reyerslaan. Maar kijk, anno 2016 is die voorraad weer wat aangedikt met namen als Bart Wellens, Wesley Sonck en Nick Nuyens en vist VIER het programma op uit de vergeetput. Al blijft het natuurlijk afwachten of het naast de tand des tijds ook de transfer naar VIER overleeft.

Vanaf 29 augustus om 20.35 uur

Excitus

Wat? Twee urban explorers wekken verlaten sites met de hulp van animatietechnieken weer tot leven.

Kijken? Klinkt het opzet van Excitus een beetje te arty farty naar uw zin? Het zou best kunnen dat de avonturen van de heren urban explorers behoorlijk hermetische televisie opleveren. Maar als je weet dat het duo onder andere langsloopt op een kerkhof voor Franse marineschepen en de verloederde buitenverblijven van de voormalige sovjettop, dan is Excitus misschien toch een passage langs Canvas waard.

Vanaf 29 augustus om 21.40 uur

Alloo bij...

Wat? BV's zoals u ze nog nooit eerder op het scherm zag.

Kijken? Net als Eric Goens met Kroost graaft ook Luk Alloo dit najaar in de ziel van bekend Vlaanderen. Hij nestelt zich in het spoor van onder anderen Gert Verhulst, Sergio Herman en Pascale Naessens. Bijster origineel is het opzet misschien niet, maar het wordt sowieso spannend om te zien wie van de twee haantjes - Goens of Alloo - met het mooiste portret aan komt zetten.

Vanaf 6 september om 21.45 uur

Het goeie leven

Wat? Een wedstrijdje moestuinieren voor gevorderden.

Kijken? Wim Lybaert kreeg als moestuinman zowat heel Vlaanderen met de groene vingers in de modder. In Het goeie leven moeten zes duo's onder zijn hoede hun eigen eten kweken en bereiden. Lybaert bewees in het verleden al dat hij zelfs de meest fanatieke stadsmens aan het tuinieren kan krijgen. Maar deze keer is hij niet de ster van het programma, dus is het hopen dat zijn twaalf kandidaten toch een vleugje van zijn charisma hebben.

Vanaf 13 september om 20.40 uur

Niveau 4

Wat? Een blik achter de schermen van politiezone Brussel-West.

Kijken? Op de eerste draaidag voor Niveau 4 sloegen terroristen toe in de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek. Toch bleven de camera's draaien. Het resultaat? Een reeks die nog voor ze te zien is al spraakmakend is. Al bestaat net daardoor het gevaar dat we alle smakelijke brokken al voor de eerste aflevering achter de kiezen hebben.

Vanaf 30 augustus om 21.35 uur

WOENSDAG

Het grootste licht

Wat? Quiz met grappige panelleden.

Kijken? Gert Verhulst en Ruth Beeckmans geven hun panel bizarre opdrachten - denk: hoe verstop je een ananas op je lichaam? - die dat panel dan op een slimme en vooral grappige wijze tot een goed einde moet brengen. Een opzet dat staat of valt met de kwaliteit van de panelleden. Dat ze bij VTM in de zoektocht naar komisch talent Frieda Van Wijck hebben geblondeerd en afgestoft belooft wat dat betreft niet veel goeds.

Vanaf 7 september om 20.35 uur

4x7

Wat? Documentaires van zowel grote namen als jong talent.

Kijken? Een reeks korte documentaires (van 7 minuten) met zowel mensen als Paul Jambers, Stijn Conincx en Marc Didden als nieuw onbekend talent achter de camera. Dat moet haast wel een aantal pareltjes opleveren. Maar 12 afleveringen zijn goed voor in totaal 48 docu's, af en toe een sof lijkt dus onvermijdelijk. Het voordeel: langer dan 7 minuten kan zo'n misser nooit duren.

Vanaf 7 september om 21 uur

Nieuwe buren

Wat? Karen Damen doet het met minder.

Kijken? Karen Damen bewees de voorbije jaren al herhaaldelijk dat ze op tv meer kan dan perfecte choreografieën brengen. Deze keer moet ze, samen met beste vriend James Cooke, dertig dagen lang zien rond te komen met een leefloon van 768 euro. Een bewonderenswaardig opzet dat heel wat ogen zou kunnen openen. Enige probleem, het programma wordt uitdrukkelijk in de entertainmenthoek geduwd en dat is nu net de plaats waar het eigenlijk niet zou mogen thuishoren.

Vanaf 31 augustus om 21.15 uur

DONDERDAG

Callboys

Wat? Jan Eelen strikes again.

Kijken? Wanneer de man achter Het eiland en In de gloria met een nieuw fictieproject aan komt zetten, gaan de verwachtingen met een ruk de hoogte in. Zeker als hij ook nog eens het verzameld acteertalent van FC Bergman rond zich verzamelt en zich in de wereld van de gigolo's waagt. Als we dan toch voorbehoud moeten maken, dan misschien hierom: ook voor De Ronde bracht Eelen massa's acteertalent en een fantastisch thema samen, maar die reeks kon niet iedereen overtuigen.

Vanaf 8 september om 21.20 uur

VRIJDAG

Little Big Shots

Wat? De kinderacademie anno 2016.

Kijken? Amerikaans format waarin kinderen met, hopelijk enig talent, hun kunnen mogen demonstreren. Daar op de schoot van Walter Capiau over komen vertellen moeten de jonge talentjes om voor de hand liggende redenen niet meer doen, die honneurs neemt Nathalie Meskens voortaan waar. Met dit soort talentenjachten voor kinderen is het altijd oppassen, maar als VTM het juiste evenwicht bewaart zou dit weleens een programma kunnen zijn waarvoor hele gezinnen samen in de zetel kruipen.

Vanaf 9 september om 20.40 uur

Culture Club

Wat? Cultuurprogramma voor een breed publiek.

Kijken? 'Cultuur' en 'breed publiek'. Twee woorden die in het recente Canvas-verleden heel moeilijk met elkaar te combineren bleken. Aan Bent Van Looy en Sofie Lemaire om het tegendeel te bewijzen.

Vanaf 16 september om 21 uur

ZATERDAG

Weg zijn wij

Wat? Vlaanderen vakantieland meets Beste vrienden.

Kijken? Drie BV's gaan samen op weekend, moeten de taken onder elkaar verdelen en proberen ondertussen de kijker ook wat bij te brengen over de toeristische troeven van de streek waar ze zich bevinden. Een format dat alle kanten, ook de verkeerde, uit kan.

Vanaf 3 september om 20.10 uur

ZONDAG

Wanderlust

Wat? Grote namen vertellen over het leven.

Kijken? Een filosofe (Alicja Gescinska) die langsgaat bij mensen als Nobelprijswinnaar François Englert of schrijfsters Connie Palmen en Lieve Joris voor een gesprek over de grote menselijke thema's. Met zo'n format weet je dat je sowieso niet het brede televisiepubliek bereikt. Maar ook de liefhebbers van het betere gesprek zullen enkel toehappen wanneer alle puzzelstukjes in elkaar vallen.

Vanaf 4 september om 20.10 uur

Sorry voor alles

Wat? Verborgen camera voor gevorderden.

Kijken? Misschien wel het meest gedurfde programma van dit najaar. Het leven van een nietsvermoedend slachtoffer wordt wekenlang zorgvuldig in scène gezet. Om het slachtoffer in kwestie daarna in de televisiestudio met die opmerkelijke 'toevalligheden' te confronteren. De lat ligt hoog, het risico om eronderdoor te gaan is navenant.

Vanaf 4 september om 20.25 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234