Donderdag 28/10/2021

Meer stemrecht voor groeilanden in IMF

De nieuwe opkomende economieën China, Mexico, Zuid-Korea en Turkije krijgen meer stemrechten in het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zijn 184 leden stemden in Singapore met 90,6 procent voor de nieuwe stemverhoudingen.

Door johan corthouts / Persbureaus

Volgens de Britse minister van Financiën Gordon Brown, voorzitter van het stuurcomité van het IMF, gaat het om de grootste koerswijziging bij het IMF in zestig jaar. De hervorming moet ervoor zorgen dat de stem van de landen met een lager gemiddeld inkomen beter gehoord wordt.

In een eerste fase krijgen China, Zuid-Korea, Turkije en Mexico meer stemrechten toegewezen. In een tweede fase wordt ook de berekening van de stemverhoudingen gewijzigd.

Maar niet alle 'nieuwe' landen staan achter de hervorming. Zo eisen Argentinië en Brazilië nu al dat hun stemaandeel vergroot. India pleit dan weer voor een grondige hervorming in één beweging.

China, Mexico, Zuid-Korea en Turkije waren omwille van hun fors toegenomen economische groei sterk ondervertegenwoordigd in het IMF. Ze krijgen nu al onmiddellijk een verhoging van de stemquota.

Pas in 2008 moet de volledige hervorming afgerond zijn. De komende maanden zal er worden gediscussieerd over de criteria die moeten gelden voor de berekening van stemquota. Het gaat daarbij om gegevens zoals het bruto binnenlands product, de openheid van de economie, de financiële stromen en de monetaire reserves die de leden aanhouden.

Het wordt een bijzonder moeilijke discussie. De hertekening van de stemquota vergt vooral een toegeving van Europese landen. Die zijn in het fonds met hun 33 procent oververtegenwoordigd. Ook de positie van de Verenigde Staten, het enige land met een vetorecht, staat ter discussie.

Ook de Belgische positie wordt bekritiseerd. België bekleedt in de hiërarchie van de IMF-landen de twaalfde plaats met een percentage van 2,13 procent van de stemmen, terwijl ons land, naar koopkracht gemeten, op de dertigste plaats komt in de wereldeconomie.

Binnen het stuurcomité van het IMF is België een van de machtigste landen. De Belgische vertegenwoordiger, Willy Kiekens, staat aan het hoofd van een landengroep die 5,13 procent van de stemmen vertegenwoordigt, het hoogste stemmenaantal na de VS, Japan en Duitsland.

Ons land wil niet dat er aan de macht van België in het fonds wordt geraakt. Ook Nederland en Duitsland hebben gisteren hardop geroepen niet aan invloed te willen inboeten.

Bij de hertekening van het aandeelhouderschap dreigt de positie van de allerarmste landen te worden ondergraven. Oxfam vraagt dat de hervorming rekening houdt met hun positie. Nu bezitten 43 Afrikaanse landen samen 4,4 procent van de stemrechten, terwijl de G7 maar liefst 45 procent van de stemmen in handen heeft.

De landen met de meeste stemrechten in het IMF, uitgedrukt in procent: VS 17,08; Japan 6,13; Duitsland 5,99; Frankrijk 4,95; Groot-Brittannië 4,95; Italië 3,25; Saoedi-Arablië 3,22; China 2,94; Canada 2,94; Rusland 2,74; Nederland 2,38; Belgie 2,13; India 1,92; Brazilië 1,41.

De landen die meer stemrechten krijgen: China van 2,94 naar 3,65 procent, Mexico van 1,20 naar 1,43; Zuid-Korea van 0,76 naar 1,33 en Turkije van 0,45 naar 0,55 procent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234