Zaterdag 03/06/2023

Voor u uitgelegdBpost

Meer pakjes betekent niet meer winst: Bpost krijgt pandoering op de beurs

Een postbode van Bpost bezorgt post en pakjes in Antwerpen. Beeld Bas Bogaerts
Een postbode van Bpost bezorgt post en pakjes in Antwerpen.Beeld Bas Bogaerts

We versturen met zijn allen meer pakjes, maar toch slaagt Bpost er niet in om dat te verzilveren. De beleggers straften het aandeel dan ook af.

Lieven Desmet

1. Waarom kon Bpost niet profiteren van de pakjesboom?

Bpost krijgt een pandoering van formaat op Euronext Brussel. Surfend op gunstige cijfers van buitenlandse collega’s als PostNL en Deutsche Post waren de aandelen van het Belgische postbedrijf de voorbije weken mooi gestegen, maar dat bleek voorbarig. Nochtans vaarde het bedrijf wel bij de pakjesdrift door corona: hun volume steeg met 67 procent.

“Blijkbaar moet Bpost meer kosten maken om een hogere omzet te boeken”, analyseert Tom Simonts van KBC Group. De opbrengsten stegen met 8,3 procent. Maar de bedrijfswinst daalde met 30 procent. Netto komt er een verlies in de boeken van 19,2 miljoen euro. Daar spelen enkele boekhoudkundige en technische elementen, onder meer door het afschrijven van zijn verkochte dochter Bpost Bank. De brievenpost, het historische fundament van het postbedrijf, kromp andermaal, met 11,8 procent in het vierde kwartaal. Tegelijk steeg het aantal werknemers, met ruim 9 procent.

Samengevat: ja, Bpost profiteerde van de pakjesboom, maar niet genoeg om het verlies in de andere activiteiten te counteren.

2. Is het vooral de Belgische tak die zorgen baart?

Het valt op dat de buitenlandse activiteiten van Bpost het beter doen. De pakjesdiensten in zowel Europa als de Verenigde Staten konden betere resultaten voorleggen. Met ruim 65 procent van de inkomsten is België klassiek het grote wingebied voor Bpost. Als de algemene resultaten wat tegenvallen, dan wordt de focus logischerwijs op het thuisland gelegd. Daar valt op dat de bedrijfsmarge – een graadmeter voor efficiëntie – van het postbedrijf krimpt tot 8,7 procent, een jaar eerder lag die nog op dik 12 procent.

Om de dalende brievenpost te counteren nam het bedrijf al verschillende maatregelen. Zo wordt nog maar twee keer per week gewone brievenpost aan huis geleverd. Ook de priorzegel werd duurder, net als de klassieke zegel. En de zendingen voor bedrijven stegen eveneens in prijs.

Volgens Bpost zorgde de tweede coronagolf er ook voor dat de reclamepost (-20 procent) en de eigen krantenwinkels het in het laatste kwartaal lastiger kregen. “Dat zijn allemaal verklaarbare redenen”, zegt Tom Simonts. “Maar dat is geen goed nieuws voor het management, dat moet vaststellen dat zijn model vandaag onvoldoende werkt.”

3. Waarom floreren buitenlandse postbedrijven wel?

In tegenstelling tot Bpost lijkt het Nederlandse PostNl wel alle extra werk door de coronacrisis te kunnen verzilveren. PostNL heeft een aandelenwaarde van 1,8 miljard euro, terwijl Bpost nu rond de 1,6 miljard haalt. Extra wrang, want Bpost wilde enkele jaren geleden nog zijn Nederlandse ‘broertje’ kopen. Dat feest ging niet door.

PostNL wordt geroemd om zijn dynamiek, al is er ook nuance nodig bij hun goede cijfers. Zo doet PostNL voor zijn pakjesdienst vooral een beroep op zelfstandige onderaannemers. Slechts een kwart van het pakjespersoneel staat op de loonlijst bij PostNL. FNV, de grootste vakbond in Nederland, grijpt de mooie resultaten nu aan om de druk op PostNL op te voeren om die bezorgers in dienst te nemen.

Ook Deutsche Post ziet een turbo op zijn resultaten. Daar speelt de divisie van de e-commerce – met DHL – een belangrijke rol in.

4. Welke impact heeft dit op de toekomst van Bpost?

Het management heeft huiswerk voor de boeg, beseft CEO Jean-Paul Van Avermaet. Tijdens de analistenmeeting gaf hij toe dat het nieuwe distributiemodel, met een verminderde postbedeling, nog niet op punt staat. “We hebben vertraging opgelopen. Maar we zijn van plan die in 2021 in te halen.”

De pakjesdiensten zullen populair blijven, maar op dat vlak moet Bpost werk maken van zijn marges. De efficiëntie moet omhoog dus. In de prognoses voor dit jaar toont Bpost zich eerder conservatief, met een aangepaste bedrijfswinst tussen de 265 en 295 miljoen euro. Maar als Van Avermaet beter doet, scoort hij als manager natuurlijk ook.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234