Woensdag 10/08/2022

'Meer migratie komt economie ten goede'

Meer migratie doet de economie groeien, en Europa is in dat opzicht slecht bezig. Dat zegt Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie en etnisch ondernemerschap aan de universiteit van Amsterdam.

Er is een gigantische geopolitieke verschuiving aan de gang en Europa dreigt te marginaliseren, zegt Engelen. "Een zelfbewust Europa zet zijn grenzen open voor gelukzoekers. De voorraad arbeid is niet eindig. Hoe meer mensen, hoe beter. Dat blijkt uit alle onderzoeken."

Het gaat economisch niet goed. Kan er nog wel volk bij?

Engelen: "Als je naar twee millennia economische geschiedenis kijkt, zie je dat migratie een enorme bijdrage levert aan economische vernieuwing en dus aan de groei: op vlak van productie, organisatie, netwerken en informatievoorziening. Neem de ICT-sector in de VS: daar nemen migranten van de eerste generatie prominente posities in. Juist door het open beleid van de VS wordt dat land een brandpunt van innovatie.

"Noordwest-Europa kampt met ontgroening, omdat we minder kinderen krijgen, en met vergrijzing, omdat we steeds langer leven. Die enorme demografische spanning kunnen we niet alleen oplossen.

"Ook hebben we de morele plicht om mensen grotere bewegingsmogelijkheden te bieden. Nu bepaalt waar je geboren bent nog te veel je levenskansen."

Moeten de poorten dan helemaal open? Of zoeken we een bepaald type migrant?

"Eigenlijk willen we helemaal geen migranten. We bewijzen lippendienst aan het idee van kennismigratie, maar ook die is zeer restrictief van aard.

"Je kunt als overheid migratie niet sturen. Als de poorten dichtgaan, zoeken mensen andere, illegale manieren om het land binnen te komen. Mensen zijn ambitieus en trekken naar plekken waar ze hun menselijk kapitaal, en dat van hun kinderen, zo optimaal mogelijk kunnen benutten."

De sociale zekerheid kreunt nu al onder de lasten.

"Het merendeel komt naar hier om te werken, niet voor de vetpotten. Dat blijkt uit sociologisch onderzoek. Maar de drempels naar de arbeidsmarkt of om een eigen zaak te starten zijn veel te hoog. In de VS kunnen laagopgeleide migranten makkelijk aan de slag in de schoonmaaksector, als taxichauffeur of in de horeca. Onze modellen zijn niet migratiebestendig. Weg met uitkeringen, de overheid moet mensen levenslang laten leren. Dat maakt en houdt hen zelfredzaam."

We zijn te ongeduldig met migranten, zegt u.

"Integratie duurt twee tot drie generaties. We staren ons blind op futiele culturele verschillen. Als mensen de grondbeginselen respecteren en economisch afhankelijk zijn, dan heb je je toch aangepast? Of moeten ze ook frieten en snert eten? Werk, werk, werk, dat is wat telt. Al de rest is privé."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234