Woensdag 16/10/2019

Meer loon voor hoogste en laagste inkomens

De lang beloofde stijging van het vakantiegeld voor leraars tot 92 procent is een feit. Het is een van de opvallendste punten van de onderwijs-cao die op tafel ligt. Het document brengt goed nieuws voor de hoogste en laagste inkomens: directies en technisch-administratief personeel zijn de winnaars.

Door Kim Herbots

Brussel l Het was een opgeluchte Frank Vandenbroucke (sp.a) die gisteren na meer dan een schooljaar onderhandelen onderwijs-cao VIII kon voorstellen. De eerste cao ooit voor vijf in plaats van twee jaar én de eerste die ook de zegen van de onderwijskoepels kreeg.

Qua koopkracht gaat de leraar er de komende jaren op vooruit. Door de verhoging van het vakantiegeld (65 procent van een maandloon in 2007, 92 procent in 2011) stijgt zijn loon gemiddeld met drie procent. De hele operatie kost de overheid op kruissnelheid 156.742.000 euro en neemt daarmee meteen de grootste hap uit het totale budget van 265,7 miljoen euro.

Ook de directeurs, van wie loon al langer een pijnpunt was, krijgen het extra vakantiegeld, maar voor hen zit er in de cao nog een bonus: directies van een basisschool met meer dan 35O leerlingen krijgen voortaan hetzelfde loon als collega's uit de middenschool. En voor zowat alle directeurs komt er een loonsverhoging van gemiddeld 7 procent aan. Alleen schoolhoofden van kleine scholen die ook nog gedeeltelijk voor de klas staan krijgen geen extra centen. Voor hen is er wel meer tijd: hun lesopdracht wordt met vier uur per week verminderd.

Behalve de hoge lonen hebben ook de laagste salarissen baat bij deze cao. Voor busbegeleiders bijvoorbeeld, die nu tijdens de grote vakantie werkloos zijn, komt er een extraatje van 5 euro per dag bovenop hun werkloosheidsuitkering in juli en augustus. Een vereenvoudiging van de weddeschalen voor technisch en administratief personeel zorgt voor een loonsverhoging van zo'n 6 procent.

Naast het vakantiegeld was een van de heikelste punten van de cao-onderhandelingen de schoolopdracht. Vandenbroucke pleitte voor een uitbreiding van het takenpakket van de leraar met schoolgebonden opdrachten. Het woord 'schoolopdracht' is uit de cao verdwenen maar vervangen door een functiebeschrijving. Die zal voor elk personeelslid opgesteld moeten worden en zal naast de lesopdracht ook andere taken omvatten. Aan de functiebeschrijvingen hangen ook evaluaties vast. Leraren kunnen evaluatiebeslissingen - twee keer een slecht rapport kan ontslag betekenen - aanvechten bij een nog op te richten beroepscommissie.

Minister Vandenbroucke had in de cao ook graag een mandaat voor directeurs gezien. Op die manier zouden directeurs maar voor een beperkte periode aangesteld worden. "Maar daarvoor kon op geen enkele manier een compromis bereikt worden", zegt Vandenbroucke. "Dat wil echter niet zeggen dat het mandaat van de onderwijsagenda verdwenen is. Ik haal het uit de cao en zal het apart regelen."

Officieel moet de cao eind september nog bekrachtigd worden, maar aangezien drie van de vier vakbonden, het liberale VSOA en de christelijke bonden COV en COC, de cao steunen, lijkt dat een formaliteit. De socialistische ACOD zal de tekst weliswaar niet verdedigen bij haar achterban, maar strikt genomen heeft Vandenbroucke slechts de steun van een vakbond nodig om een cao te sluiten.

Nog in de cao:

* Deeltijds ouderschapsverlof

* Geld voor minimum 415 extra zorgcoördinatoren

* Bemiddelaar voor sociale conflicten op school

* 13 miljoen euro extra voor begeleiding starters

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234