Vrijdag 20/05/2022

Kinderopvang

Meer kinderen hebben 'huidhonger', en die krijgen veelbevraagde opvoeders soms moeilijk gestild

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Knuffelkamers, extra personeel, massages. Kinderdagverblijven proberen op allerlei manieren tegemoet te komen aan het toenemend aantal baby's met een grote behoefte aan lichaamscontact. "Maar je kunt geen zes draagdoeken aantrekken."

Femke van Garderen

'Wiegen jullie hem wel op de arm in slaap?'
'Ze zit liever op de schoot dan in de relax.'
'Jullie gebruiken toch draagdoeken?'

Ouders die aankloppen bij kinderdagverblijf Ukelele in Oudergem benadrukken het steeds vaker: voor hun zoon of dochter is lijfelijke aandacht erg belangrijk. Als de opvoeders de kinderen dicht bij hen houden, zijn ze rustig en slapen ze beter. "Je merkt dat ook aan die kinderen zelf", geeft verantwoordelijke Marleen Rutgeerts toe. "Vaak hebben ze thuis maandenlang op de arm of buik van hun ouders geslapen. Dan krijg je ze hier niet in een bedje gelegd. We moeten soms weken overbruggen om dat klaar te krijgen."

De toenemende aandacht voor lichaamscontact en genegenheid vindt Rutgeerts een erg goede zaak. In haar kinderdagverblijf zijn er ook veel mee bezig. Maar evident is het niet. "Vroeger hadden we een of twee kindjes, vaak van Afrikaanse ouders, die in een draagdoek werden opgevoed en in die eerste periode dicht bij ons wilden blijven. Nu vraagt zeker de helft van de ouders er expliciet naar."

In de babygroep krikte Rutgeerts het aantal begeleiders daarom op zodat één persoon voor vijf in plaats van zeven kinderen zorgt. "Zo kunnen we ze vaker wiegen en op de schoot nemen." In Ukelele is ook een speciale kamer voorzien, waar moeders borstvoeding kunnen geven, maar ook hun kleintje komen knuffelen.

In Brussel, bij Nieuwkinderland, merken ze hetzelfde op: veel meer ouders kiezen voor een opvoeding dicht bij hun kind en verwachten dat het kinderdagverblijf hetzelfde doet. "We zetten daar nadrukkelijk op in, dragen baby's rond als ze dat nodig hebben, en geven massages ook. Al moet het wel allemaal haalbaar blijven. Je kunt geen zes draagdoeken aantrekken", zegt coördinator Nathalie Vandenbosch. Zij moet ouders dat regelmatig duidelijk maken. "We zeggen hen: het is goed dat de afstand met jullie kind klein is, maar vergeet niet dat er ook een overgangsperiode nodig is. Leer je kind al voor het naar hier komt in een eigen bed te slapen, bijvoorbeeld."

Levensnoodzakelijk

Dat ouders de laatste jaren veel meer bezig zijn met genegenheid, is volgens kinderpsychiater Binu Singh (KU Leuven) niet vreemd. "Het besef dat die genegenheid net zo levensnoodzakelijk is als eten, is bij veel mensen doorgedrongen." De behoeftes van het kind staan vandaag ook nadrukkelijker op de voorgrond. "Dat kan ook, nu we meer welvaart kennen en vaak maar twee kinderen opvoeden."

We weten inmiddels ook veel meer over de invloed van aanraking op de ontwikkeling van een kind." De keerzijde daarvan is wel: ouders proberen het zo perfect mogelijk te doen, en geven, omdat ze zelf ook moeten gaan werken, die druk soms door aan anderen. Het lastige in deze is: die andere partij is ook overbevraagd."

Professor Michel Vandenbroeck, expert kinderopvang aan de Universiteit Gent, erkent dat. "Er is geen enkel land in de wereld waar je dat zal aantreffen: een begeleider met acht kinderen jonger dan een jaar. Internationaal ligt die grens eerder op de helft."

Mag slapen in een draagdoek wel?

Los van de bezetting is het voor opvoeders ook niet altijd duidelijk hoe ze met de behoefte aan lichaamscontact moeten omgaan, stelt Kind & Gezin, dat de verblijven controleert maar ook adviseert. Deze maand nog kregen ze een vraag van een opvang in Veurne. "Mogen we kindjes eigenlijk wel in een draagdoek laten slapen?", vroeg pedagogisch coördinator Hannelore Gysels.

Aanleiding was een meisje van twee maanden oud dat op de crèche kwam. "We zaten in een tweestrijd: we wisten dat ze in een draagdoek rustig werd, maar we waren bezorgd dat dit volgens Kind & Gezin geen veilige slaapomgeving was", zegt Gysels. Het antwoord op haar vraag: slapen in een draagzak kan, maar dan moeten begeleiders zich wel bewust zijn van de risico's en regelmatig controleren of het neusje vrij is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234