Vrijdag 03/02/2023

Meer jongens met anorexia

BRUSSEL

Steeds meer jongens hebben anorexia. Het aantal ziekenhuisopnames van mannen met de eetstoornis is in Groot-Brittannië de voorbije tien jaar met 66 procent gestegen. Ook in ons land zien experts ongeveer drie jongens per jaar per kliniek.

Exacte cijfers zijn er niet voor ons land, onderzoek is er nog minder. In het Universitair Centrum Sint-Jozef in Kortenberg zien ze de laatste tien jaar wel meer jongens op de gespecialiseerde afdeling. "90 procent van de patiënten blijven meisjes, maar per groep zien we nu toch ook één en soms twee jongens. Ze bleven lange tijd onder de radar omdat het taboe groter is", zegt Johan Vanderlinden, psychotherapeut in Kortenberg.

Britse huisartsen vragen alvast meer aandacht voor magerzucht bij jongens. Exacte cijfers hebben ook zij niet, enkel gegevens over jongens die zo mager zijn dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Mogelijke reden is dat de diagnostische methodes nog erg sterk gericht zijn op vrouwen. "Als artsen een graatmagere jongeman zien, denken ze sneller dat hij depressief is", klinkt het. Onterecht. "Mannen zijn vandaag veel meer bezig met diëten en hun uiterlijk".

"Hoewel bij meisjes de nadruk sociaal nog steeds sterker ligt op mooi en slank zijn dan bij jongens, merk je dat de lichaamscultus bij jongens toch ook meer begint te wegen", beaamt Gino Ameye, psychotherapeut in psychiatrisch centrum De Kaap, die ook af en toe jongens met anorexia ziet. "Ze willen er goed uit zien. Ze willen geen vet meer, het moeten allemaal spieren zijn. Maar doordat ze zo sterk vermageren, is het net onmogelijk om nog spieren te krijgen."

Echt scherpe verschillen zijn er niet meteen tussen jongens en meisjes met anorexia. Bij beiden zouden onzekerheid, bewijsdrang, trauma's en gevoeligheid meespelen. Niet eten en nauwlettend in de gaten houden wat in en uit hun lichaam gaat, is een manier om controle te behouden. "Ze kampen met dezelfde paniekmomenten en hun denken is bij allebei vertroebeld. Uit onze ervaring met jongens blijkt dat twijfels over de eigen identiteit heel erg meespelen", aldus Ameye. "Eén jongen voelde zich erg gekwetst na een afwijzing door een meisje, begon zich af te vragen wat er met hem scheelde en begon de focus heel erg te leggen op zijn eigen lichaam."

Vaak heeft de eetstoornis een verslavend aspect, aldus Ameye. "Als je van vermageren je hoofddoel maakt, kan die focus op eten helpen om lastige momenten van twijfel uit de weg te gaan. Het biedt hen een pseudo-oplossing." Tijdig signalen oppikken is de boodschap, aldus Ameye. "Opgroeiende jongens hebben hun groeispurt later dan meisjes. Als ze anorexia hebben voor ze die hebben doorgemaakt, riskeer je dat ze nooit meer helemaal volgroeid raken."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234