Zondag 17/10/2021

Update

Meer jonge kinderen in Vlaanderen groeien op in kansarmoede: "Cijfers zijn hallucinant"

null Beeld PhotoNews
Beeld PhotoNews

Er groeien meer jonge kinderen in kansarmoede. Dat blijkt uit de index die Kind en Gezin jaarlijks opstelt. In Antwerpen is het probleem het grootst. Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) ziet in de toename van het aantal vluchtelingen één van de oorzaken van de stijging.

De index geeft aan hoeveel procent van de kinderen tussen 0 en 3 jaar bij de geboorte opgroeit in een situatie van kansarmoede. De index 2017 voor het Vlaamse Gewest bedraagt 13,76 procent en ligt daarmee 0,94 procentpunt hoger dan die van 2016.

Volgens Kind en Gezin zijn de kansarmoedecijfers in alle Vlaamse provincies toegenomen. In Antwerpen scoort hun index het hoogst, met 17,6 procent. Vlaams-Brabant staat onderaan, met 8,3 procent. De problematiek blijkt het grootst in de grootsteden en centrumsteden: meer dan de helft van alle kansarme kinderen leeft daar.

Kinderen die een moeder hebben die niet-Belgische is, blijken trouwens opnieuw een grotere kans te hebben om in een kansarm milieu op te groeien. In die groep wijst de index op 33,5 procent. Bij kinderen van moeders met een Belgische origine, is dat 6,1 procent.

Maatschappelijke omstandigheden

Volgens Homans doet de Vlaamse regering heel wat inspanningen, maar worden die ingehaald door de maatschappelijke omstandigheden. "Niemand beweert uiteraard dat de stijging van de index een goede evolutie is, maar sinds 2008 zijn er toch een aantal maatschappelijke trends en externe factoren die een impact hebben, zoals bijvoorbeeld de economische crisis, de vluchtelingencrisis en de lage arbeidsparticipatie van vrouwen van buitenlandse origine."

De minister wijst erop dat in 2017 65,1 procent van de kinderen die opgroeien in kansarmoede een moeder heeft die bij haar geboorte niet de Belgische nationaliteit had. "We stellen vast dat vele moeders van deze kinderen vluchtelingen zijn uit bijvoorbeeld Syrië en Afghanistan. Sinds 2014 is het aandeel van hun kinderen binnen alle kinderen in kansarmoede gestegen met bijna 38 procent", klinkt het in de mededeling.

Tien jaar geleden sprak de Vlaamse regering de ambitie uit om de kinderarmoede tegen 2020 te halveren. "Ik krijg nu herhaaldelijk de vraag of deze ambitie overeind blijft. Geen enkel antwoord op die vraag is goed. Als ik nee zeg, heb ik onvoldoende ambitie, als ik ja zeg, gaat men zeggen dat dit totaal onrealistisch is", stelt Homans vast.

"Ofwel blijven we de ogen sluiten voor de maatschappelijke realiteit, zoals sommige partijen doen, ofwel durven we bepaalde dingen onder ogen zien en benoemen. We geven de mensen waar ze daadwerkelijk recht op hebben en tegelijkertijd werken we ook aan de zelfredzaamheid van mensen die in armoede leven", besluit de minister, die erop wijst dat de regering volop inzet op taal, opleiding en werk om de kansarmoede aan te pakken.

Almaci: "Hallucinante cijfers"

De stijgende armoedecijfers bij kinderen in Vlaanderen zijn "hallucinant, zeker gezien de economische bloei". Dat zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci in een reactie op de kansarmoede-index van Kind en Gezin. "Vlaanderen laat de armsten in de steek. Minister Homans beloofde een halvering, maar haar beleid zorgt voor een stijging."

"Dat meer dan 150.000 kinderen in Vlaanderen opgroeien in armoede, kunnen we toch niet aanvaarden? De inertie van de Vlaamse regering in het algemeen en minister Homans specifiek, is pijnlijk", vindt Almaci. "De regering beloofde verandering, maar heeft de kloof alleen maar dieper gemaakt."

Groen roept Homans en de Vlaamse regering op "doeltreffend beleid" te voeren en "concrete, structurele maatregelen" te nemen. Daar ontbreekt het nu aan, vindt de partij. "Met de nieuwe kinderbijslag wordt de kinderarmoede amper aangepakt, onder deze regering werd de kinderopvang duurder en de nieuwe huurwet maakt het alleen maar moeilijker om aan goede huisvesting te komen. De Vlaamse regering vergroot de kloof in plaats van ze te verkleinen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234