Dinsdag 13/04/2021

Robots

Meer jobs dankzij artificiële intelligentie? Dat zal vooral van ons zelf afhangen

. Beeld Thinkstock
.Beeld Thinkstock

Tegen 2030 kan het aantal jobs groeien, dat staat in het 'Future of Work'-rapport van adviesbureau McKinsey & Company. Zelfs indien robots jobs vervangen, kan het aantal jobs netto dankzij technologie groeien. Maar dat zal uiteraard niet vanzelf gaan.

Tot op vandaag heeft technologische evolutie steeds voor een hogere productiviteit en meer werkgelegenheid gezorgd in de economie. Alleen zouden artificiële intelligentie (AI) of robots die beweging voorgoed doorbreken. De jobloze toekomst stond in de sterren geschreven.

Het rapport van McKinsey & Company schetst een optimistischer beeld. Hoewel document berekent dat 21 procent van de jobs tegen 2030 zal verdwijnen, toont het ook de weg naar een toekomst waarin het aantal jobs toeneemt. "Nieuwe technologieën kunnen vele voordelen opleveren in de gedaante van innovaties, productiviteit en, uiteindelijk, jobs en nieuwe vormen van werkgelegenheid", zegt Jacques Bughin, die verbonden is aan het Brussels kantoor van McKinsey.

Het rapport maakt een interessante denkoefening door in de eerste plaats geen jobs, maar taken onder de loep te nemen. Geen slecht idee volgens Jochanan Eynikel, auteur van 'Robot aan het Stuur': "Artificieel intelligente systemen vervangen geen volledige job, ze kunnen wel duidelijke afgebakende taken uitvoeren. Dat kunnen ze in vele gevallen beter dan gelijk welke mens."

Menselijke verbeelding

Beroepen werden dus in verschillende taken opgedeeld. Zo zou 44 procent van de taken die we vandaag doen in 2030 door robots kunnen gedaan worden, waardoor heel wat mensen de invulling van hun job zullen zien veranderen. "Dat is niet echt verrassend", vindt arbeidsmarktexpert van Randstad Jan Denys, "er zijn maar weinig mensen die de invulling van hun job gedurende hun loopbaan niet hebben zien evolueren. Loodgieters misschien?"

Zodra automatisatie meer dan 70 procent van de taken in een bepaalde job kunnen overnemen, wordt de baan als bedreigd beschouwd. In België spreken we dan over 21 procent van de banen tegen 2030. Vooral banen van lager en middelhoog opgeleide mensen zouden kunnen verdwijnen. Sectorgewijs gaat het om transport, maakindustrie en handel.

"Daar tegenover staat dat het rapport een inschatting probeert te maken van banen van de toekomst", zegt Denys. "daarvoor schiet onze menselijke verbeelding altijd te kort, maar het is een belangrijke nuance die vaak vergeten wordt in de toekomst van werk." Lees: het is gemakkelijker om te bedenken welke jobs zullen verdwijnen dan te verzinnen welke jobs kunnen ontstaan. "Wie had 15 jaar geleden kunnen voorspellen dat iedereen data-analysten of social media managers nodig had?"

Vrachtwagenchauffeur

Vraag is dan wat je als tiener vandaag moet studeren om in de toekomst wat werkzekerheid te hebben? Het logische antwoord: in een technologische samenleving hebben we mensen nodig die technologisch aangelegd zijn.

Dat is volgens Denys te kort door de bocht. Hij roept op om niet in een kramp te schieten: "Wie vandaag kiest voor een beroep als vrachtwagenchauffeur is nog 15 jaar zeker van een job, dat is meer dan een derde van een loopbaan. Dat is toch niet slecht. Op dit moment staan er 5.000 vacatures open."

Hij voegt eraan toe dat we ons zeker niet enkel op laaggeschoolde jobs mogen concentreren, want in elke jobs zullen taken geautomatiseerd worden en jobs in vraag gesteld worden. "Het komt erop neer te blijven inzetten op hoger onderwijs en onze opleidingen efficiënt te organiseren."

Ook McKinsey & Company bevestigt die redenering. Het adviesbureau wijst erop dat artificiële intelligentie nog lang niet in staat zal zijn om problemen creatief op te lossen. Bovendien laten ook sociale capaciteiten nog even op zich wachten. Het duurt nog even vooraleer u een robot een schouderklopje zal geven. Dat zijn eigenschappen waar we als mens steeds meer op moeten inzetten.

Filosoof Eynikel juicht zulke genuanceerde rapporten toe. "Technologie is geen natuurfenomeen waar je geen vat op hebt. Burgers, bedrijven en overheden kunnen samen richting geven aan de toekomst."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234