Zaterdag 28/05/2022

'Meer interventieploegen en betere bescherming'

De schietpartij in Lot lokte naast medeleven en ontzetting ook heel wat bedenkingen uit bij de politievakbonden. "Eén interventieploeg per nacht is te weinig voor een politiezone", vindt Philippe Van Hamme van het Nationaal Syndicaat van het Politie- en Veiligheidspersoneel (NSPV). "Wij hameren er al jaren op dat het nodige personeel en geld ter beschikking worden gesteld om de veiligheid van interventieploegen te verzekeren. Men moet te allen tijde kunnen terugvallen op een reserveploeg, zeker in het geval van uitzonderlijk zwaar geweld."

Volgens Van Hamme is het vroegere personeelsgebrek van de Brusselse politiezones ondertussen opgelost, maar is nu in de rand rond de hoofdstad een probleem ontstaan. Daardoor moest Kitty Van Nieuwenhuysen van de federale reserve worden gedetacheerd. Van Hamme zegt te zullen onderzoeken of de politiezone van Beersel om puur budgettaire redenen slechts over één interventieploeg beschikt. "Dat brengt agenten in gevaar."

Van Hamme geeft toe dat een tweede patrouille in dit geval waarschijnlijk niet veel had uitgemaakt. "De agenten wilden zo snel mogelijk ter plaatse zijn en keken daardoor de gangsters nog in de ogen. Uiteindelijk hebben de agenten niet meer dan hun werk gedaan en hun verantwoordelijkheid genomen. Ze hadden er ook niet op kunnen afgaan."

Het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (VSOA) roept op om geweld tegen de politie zwaarder te bestraffen. Overigens moeten criminelen die voor dergelijke zware feiten levenslang krijgen, ook effectief levenslang in de cel blijven, vindt het VSOA.

Janpiet Callens van sypol.be vindt dat politiezones, en vooral die in landelijke gebieden, meer moeten investeren in kogelvrije vesten. Volgens onbevestigde berichten droeg Peter Vanstalle, die zwaargewond raakte, wel een kogelvrije vest, maar zijn collega Kitty Van Nieuwenhuysen, die dodelijk werd geraakt, niet. "Criminelen worden almaar driester. Boeven uit de steden zakken bovendien af naar het platteland. Het is geen overbodige luxe dat ook landelijke politiezones investeren in kogelvrije vesten."

De federale politie toonde zich gisteren niet ongevoelig voor de verzuchtingen van de vakbonden en is bereid meer te investeren in de veiligheid van nachtpatrouilles.

(SS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234