Zaterdag 27/02/2021

Binnenland

Meer huur, lagere factuur

► Ook op daken van sociale huurwoningen komen binnenkort zonnepanelen. Beeld BELGA
► Ook op daken van sociale huurwoningen komen binnenkort zonnepanelen.Beeld BELGA

Ook sociale huurders kunnen binnenkort profiteren van zonnepanelen op hun dak. Ze betalen iets meer huur, maar winnen jaarlijks wel honderden euro's op hun elektriciteitsfactuur. 'Voor de huurder zal het goedkoper uitkomen', zegt N-VA-parlementslid Björn Anseeuw.

Zonnepanelen op huizen, overheidsgebouwen en binnenkort zelfs in zee, maar op de 150.000 sociale woningen in Vlaanderen ligt vandaag amper een paneel. Niet omdat het niet mag: sociale huisvestingsmaatschappijen mogen gerust investeren in zonnepanelen, alleen snijden ze daarmee in hun eigen vel.

"De sociale verhuurders dragen de kosten voor de zonnepanelen, enkele duizenden euro's per woning, maar het zijn de huurders die van de voordelen genieten", zegt Vlaams parlementslid Björn Anseeuw (N-VA). "Vandaag mag de verhuurder zelfs geen stukje van de kosten doorrekenen in de huurprijs. Zij kunnen hun investering dus niet terugverdienen."

Anseeuw dient daarom, met steun van coalitiepartners CD&V en Open Vld, een voorstel van decreet in, dat sociale huisvestingsmaatschappijen toelaat om hun investerin te recupereren door ze in schijven in de huurprijs te verrekenen. "Dat kan gespreid over 25 jaar, de minimale levensduur van de zonnepanelen", zegt Anseeuw. "De huurder betaalt dan iets meer huur, maar wint gemakkelijk enkele honderden euro's per jaar aan elektriciteit. Het zal hem nooit meer kosten dan dat het hem oplevert. Een win-winsituatie voor iedereen dus: een lagere energiefactuur voor de huurder, een energiezuinige woning voor de verhuurder en meer hernieuwbare energie."

Het N-VA-parlementslid pleit al meer dan een jaar voor de regeling, die volgende week wordt goedgekeurd in de commissie. Het politieke akkoord kwam in een stroomversnelling na een oproep van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH). Die spreekt nu van een doorbraak. "Eens de wet in voege is, kunnen we binnen het jaar minstens 20.000 sociale woningen van zonnepanelen voorzien", zegt directeur Björn Mallants.

Op zee

Wie dat zal betalen? "Voor de eerste 20.000 daken is er zo'n 52 miljoen euro nodig, maar die buffer is voorhanden binnen de sector en staat op rekeningen bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW)", stelt Mallants. De VMSW fungeert als een minibank: sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen er geld lenen om woningen te bouwen of te renoveren, maar ze kunnen ook een lening aangaan voor slimme investeringen, zoals dubbele beglazing of dakisolatie.

Jaarlijks is daarvoor een apart potje van 250 miljoen euro voorzien. "Dankzij de nieuwe regels zullen we de investering kunnen terugverdienen, zodat het geld kan terugvloeien naar de VSMW, de overheid dus. Voor de verdere uitrol kunnen we ook andere financieringsmechanismen aftasten."

Ook de federale regering heeft grote plannen om duurzame energie op te wekken. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) wil de Noordzee voorzien van drijvende eilanden met zonnepanelen. Vanaf 2020 gaat een eerste proefproject van start, schrijven de kranten van Mediahuis.

De panelen zouden een hoger rendement hebben dan op land omdat er minder wolken hangen. Bovendien zouden ze bij de windmolenparken voor de kust van Zeebrugge kunnen worden geïnstalleerd. Daar zouden ze niet in de weg drijven omdat schepen er sowieso niet mogen varen. "De Noordzee heeft het potentieel om een heuse zonneboerderij te worden", aldus De Backer.

Alex Polfliet, energie-expert en zaakvoerder van Zero Emission Solutions, heeft zijn bedenkingen. 'Vrij ridicuul', noemt hij ze. De panelen zouden op en neer dobberen, waardoor de hoek waarin de zonnestralen op het paneel vallen constant verandert. "Ofwel is dat erg inefficiënt, ofwel moet je de panelen daarop instellen, maar dat zou erg duur zijn." Ook het zoute zeewater zou de installaties volgens Polfliet gauw aantasten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234