Dinsdag 02/03/2021

Meer hulp voor boeren die niet meer mee kunnen

Boeren die om welke reden ook 'niet meer mee kunnen' en financieel of psychologisch in de put raken, kunnen voortaan een beroep doen op de organisatie Boeren op een Kruispunt.

Door Sybille Decoo

Gent l De groeiende internationale concurrentie en de almaar wisselende regels en milieunormen maken dat veel landbouwers het noorden kwijt zijn.

Er bestaat al zes jaar psychosociale bijstand specifiek voor boeren en boerinnen, maar de behoefte bestond om die uit te breiden met zuiver bedrijfsmatige hulp.

Het cliché van de rijke boer met de dikke Mercedes gaat voor veel land- en tuinbouwers al lang niet meer op. Velen raakten in financiële problemen door opeenvolgende crisissen als varkenspest, dioxinecrisis en vogelgriep of bezwijken onder de groeiende internationale concurrentie die het gevolg is van de liberalisering van de landbouw en de afbouw van Europese subsidies.

De boerenstiel is ook omwille van de vaak wisselende milieuregels en de paperassenberg een complex beroep geworden. "Wat je in 1980 nodig had om een goede boer te zijn, werkt vandaag niet meer. De zaken veranderen zeer snel en vaak ingrijpend. Veel boeren kunnen niet meer mee, maken foute keuzes of soms helemaal geen keuze", zegt Dirk Lips, docent landbouwethiek en de voorzitter van de nieuwe organisatie.

Zes jaar geleden werd al de hulplijn Agricall in het leven geroepen, waar boeren terechtkunnen voor psychosociale begeleiding. Dat bleek hoognodig. Boeren zijn de beroepsgroep geworden die het meest ten prooi valt aan zelfmoord(pogingen). Er is ook nogal wat (verdoken) depressie onder de landbouwers en vaak wordt het hele gezin door de problemen aangetast en raakt het in een sociaal isolement.

"Mensen bellen ons vaak met financiële problemen, maar daar blijken dan andere problemen achter schuil te gaan. De bedrijfsmatige en de psychosociale problemen zijn nauw met elkaar verweven. Nu verwijzen we de boeren met de bedrijfsmatige problemen door naar andere instanties. Boeren op een Kruispunt wil die problemen zoveel mogelijk zelf aanpakken", zegt psychologe Sofie Mertens van Agricall.

Lips: "We zijn bereid een jaar lang een vertrouwenspersoon naar de bedrijven te sturen, liefst om de landbouwfirma's die in moeilijkheden verkeren weer op de rails te krijgen of, zo nodig, boeren te helpen om te stoppen en andere opties te verkennen."

Het moet wel degelijk gaan om boeren die in problemen zitten. "Goed draaiende landbouwbedrijven gaan we geen economisch advies geven. Die moeten zich tot bestaande adviesbureaus wenden", zegt Lips.

Vlaams minister van Landbouw Yves Leterme (CD&V) hield het initiatief gisteren boven de doopvont op de landbouwbeurs Agriflanders op de Brusselse Heizel. De vzw gaat op 1 maart van start en mag tot vijf specialisten aanwerven op domeinen als landbouwtechniek, -economie of boekhouding. Agricall, dat nu nog met federale middelen wordt gefinancierd, wordt dan aan Vlaamse zijde opgenomen in de nieuwe vzw.

Het team van Agricall ging sinds 2001 al bij 100 landbouwbedrijven op huisbezoek en sensibiliseerde duizenden mensen, onder wie veeartsen, boekhouders en huisartsen, zodat ze alert zijn voor de signalen die boeren uitsturen. Sofie Mertens: "In de landbouwwereld rust nog een taboe op psychologische problemen. Boeren vinden dat ze die maar zelf moeten oplossen. Maar vaak zorgen die problemen er mee voor dat een bedrijf er moeilijk bovenop komt."

Boeren op een Kruispunt: 0800/99.138

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234