Zondag 17/01/2021

Opinie

Meer geboorteverlof heeft alleen maar voordelen. Ja, ook economisch

De Vrouwenraad en de Gezinsbond pleiten voor uitbreiding van het geboorteverlof voor vaders en meemoeders.Beeld Getty Images/Blend Images

Magda De Meyer is voorzitter van de Vrouwenraad en Tanja Nuelant is secretaris gezinspolitiek van de Gezinsbond.

Het geboorteverlof voor vaders én meemoeders moet langer worden dan tien dagen. Dat vragen de Vrouwenraad en de Gezinsbond aan de volgende regering. Uit zowel de Stemwijzer van Cavaria, Sensoa en de Vrouwenraad als de Stemtest van de VRT blijkt daar ook een politiek draagvlak voor te bestaan: alle Vlaamse politieke partijen, op één na, beloven (opnieuw) om het geboorteverlof voor vaders en meemoeders uit te breiden. Dat zou een goede zaak zijn voor de mama’s, papa’s, meemoeders en kinderen. Maar ook economisch biedt langer geboorteverlof, naast lage financiële kosten, heel wat voordelen. Veel werkgevers hebben dit begrepen: steeds vaker trachten ze kandidaat-werknemers met deze troef te charmeren. De Vrouwenraad en de Gezinsbond vragen dat de volgende regering van deze verkiezingsbelofte eindelijk werk maakt.

Onderbroken nachten, moeite met (borst)voeding, nieuwe evenwichten in het gezin, bijkomende zorgtaken... Alle jonge mama’s kunnen getuigen over het belang van ondersteuning tijdens de kraamperiode. Ook de hechting van vader en kind verdient alle aandacht. Vaders verdienen ook deze tijd om te genieten van de eerste levensdagen van hun kind. In België krijgen partners slechts tien dagen geboorteverlof. Dat is minder dan het Europees gemiddelde en beduidend minder lang dan pakweg in Litouwen, Portugal en Slovenië, nochtans minder welvarende landen dan België. Om maar te zwijgen over Scandinavië. In de straten van Oslo en Stockholm lopen evenveel vaders als moeders achter kinderwagens.

Even opvallend is dat ongeveer één op de tien partners in België dit geboorteverlof niet opneemt. Uit een Nederlandse doctoraatsstudie blijkt dat mannen meer aarzelen om geboorte- of ouderschapsverlof op te nemen. Naast een uitbreiding van het geboorteverlof, kan de volgende regering daarom best ook eens nadenken over een eventuele (gedeeltelijke) verplichting.

Met de wetenschappelijke publicaties die de voordelen van langer geboorteverlof aantonen, kun je een kinderkamer behangen. Die studies wijzen op een meer gelijke taakverdeling tussen ouders, een betere relatie met het kind en een positieve impact op de ontwikkeling van de baby. Daarnaast zijn er tal van sociaal-medische situaties waarbij een langere aanwezigheid van de partner absolute noodzaak is. Denk aan een moeder die herstelt van een complexe bevalling of aan de geboorte van een meerling. Dan komt de jonge mama letterlijk handen tekort.

Een langer geboorteverlof verkleint ook de kloof tussen werknemers. Werknemers met een hoger inkomen kunnen zich gemakkelijker veroorloven om na de geboorte van hun kind (ouderschaps)verlof op te nemen dan mensen met een lager salaris of met een tijdelijk contract. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, hoeft een uitbreiding van het geboorteverlof voor vaders en meemoeders niet zo gek veel te kosten. De denktank Vrijdaggroep berekende dat een uitbreiding in de zin van drie maanden verlof voor iedere vader of meemoeder 49 miljoen euro per jaar zou kosten. Daar koop je nog geen half F-35-gevechtsvliegtuig mee.

Omdat het beleid (voorlopig) achterblijft, nemen verschillende bedrijven het voortouw. Verzekeraar AXA biedt werknemers vier weken aan, Mastercard en Janssen Pharmaceutica acht weken. Langer geboorteverlof is dus ook economisch een positief verhaal: het draagt bij tot een betere work-life balance, wat gelukkigere werknemers en dus minder risico’s op onder meer burn-outs impliceert. Bovendien biedt het vrouwen de mogelijkheid om sneller terug aan het werk te gaan, zeker wanneer de partner de tijd krijgt om zorgtaken op te nemen.

Dat die behoefte bij heel wat werknemers bestaat, blijkt uit een bevraging van de Gezinsbond: drie op de vier vaders of meemoeders wil meer tijd met zijn of haar kroost doorbrengen. Het voorrecht om langer bij je baby te blijven mag niet afhangen van de organisatie of het bedrijf waar je werkt, maar moet een recht worden voor elke werknemer.

DOE DE TEST: 

Welke partij past het beste bij uw eigen opvattingen over seks, gender en welzijn?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234