Dinsdag 10/12/2019

Consument

Meer en meer Vlamingen kunnen drinkwaterfactuur niet betalen

Beeld AFP

920 klanten werden vorig jaar afgesloten van de watertoevoer. Dat zijn er beduidend minder dan in 2017. Het aantal afbetalingsplannen voor mensen die hun drinkwaterfactuur niet kunnen betalen, is echter bijna verdubbeld. 

De Vlaamse Milieumaatschappij publiceert maandag een statistisch rapport over de Vlaamse waterbedrijven in 2018. In totaal werden 920 klanten effectief afgesloten van de watertoevoer. Tegenover 2017 betekent dit een daling van het aantal afgesloten klanten met 1.042 gezinnen (-57,2 procent). 17 afsluitingen gebeurden omwille van leegstand. Daarnaast bleef het aantal ingebrekestellingen sinds 2015 ongeveer stabiel.

“Dat de waterbedrijven steeds minder mensen afsluiten, is positief”, zegt Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Vlaanderen slaagt er via afbetalingsplannen steeds beter in om klanten die recht hebben op een sociaal tarief effectief te helpen om hun betalingsproblemen te beheersen en afsluitingen te voorkomen. De toekomstige uitrol van digitale watermeters moet dat nog verder verbeteren.”

Afbetalingsplannen

Het aantal afbetalingsplannen is sinds 2012 echter sterk gestegen van 34.396 naar 62.646. “Dat wil zeggen dat steeds meer sociaal zwakkeren effectief geholpen worden in de beheersing van hun betalingsproblemen.”

Oppositiepartij Groen reageert scherp op de cijfers. Dat er bijna 30.000 mensen meer moeten terugvallen op afbetalingsplannen is volgens Groen-parlementslid Johan Danen “een schande voor een welvarende regio als de onze”. “Het zou niet mogen dat gezinnen in een welvarende regio als de onze zich zorgen maken over zo’n essentieel goed als water”, aldus Danen. Hij vraagt aan minister Demir om een onderzoek te doen naar de oorzaken van de forse stijging van het aantal afbetalingsplannen. 

Later deze week brengt de Vlaamse Milieumaatschappij van minister Demir een rapport naar buiten over de kwaliteit van het drinkwater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234