Maandag 05/12/2022

Meer en meer aanvullende verzekeringen voor tandartskosten

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Steeds meer mensen nemen bij hun ziekenfonds een aanvullende verzekering voor tandarts- en orthodontiekosten, zo meldt de VRT vandaag. Dure ingrepen zoals implantaten worden immers niet terugbtaald door de ziekteverzekering. Bovendien wordt orthodontie alleen terugbetaald bij kinderen.

Redactie

Sommige ziekenfondsen spelen in op deze situatie en bieden een aanvullende verzekering aan, andere mutualiteiten vinden dat de gewone ziekteverzekering meer tussenbeide moet komen.

De Christelijke Mutualiteiten (CM) startte dit jaar met een brede bijkomende verzekering, die bijvoorbeeld ook tussenbeide komt voor hoorapparaten. De CM neemt een "pragmatische houding" aan, zegt woordvoerder Bram Swaerts aan Belga. De hoofdtaak is het zorgen voor "een zo solidair mogelijke ziekteverzekering". Anderzijds is het een realiteit dat de bewuste kosten te hoog liggen, "maar we willen dit niet overlaten aan de privé". De aanpak is socialer, "wij hanteren niet de uitsluitingscriteria die je soms bij andere verzekeraars ziet".

Volgens de Socialitische Mutualiteiten is een extra privé-verzekering niet de oplossing, wel de "voldoende terugbetaling door de ziekteverzekering", zegt algemeen secretaris Paul Callewaert aan de VRT. Zoniet blijft een grote groep mensen uitgesloten van goede tandzorg. Anderzijds begon het ziekenfonds wel met een extra tandverzorgingsverzekering in Vlaams- en Waals-Brabant, uit schrik om er leden te verliezen.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen startten als eerste met een aanvullende tandverzekering en de laatste jaren steeg het aantal nieuwe verzekeringen met 18 procent. "Dat toont aan dat er nood is aan een verzekering om de hoge kosten te kosten", meldt directeur Danny De Bock aan de VRT.

De Liberale Mutualiteit 'betreurt" dan weer de evolutie van meer privéverzekeringen. Het ziekenfonds "meent dat de wetgever dringend werk moet maken van een betere vergoeding van tandzorgen via de verplichte verzekering", klinkt het in een persbericht.

Bij het Riziv, de ziekteverzekering, klinkt het dat er geen onderzoek bezig is om de terugbetaling van orthodontie uit te breiden naar volwassenen. "Er loopt momenteel alleen een behoefte-analyse om de huidige terugbetaling van orthodontie bij jongeren uit te breiden naar jongeren", zegt woordvoerder Ludwig Moens aan Belga. Hij benadrukt dat dit onderzoek in de beginfase zit. Ook wordt sowieso afgewacht "of deze prioriteit behouden wordt door de volgende federale regering".

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234