Zaterdag 07/12/2019

Partijcongres

Meer diversiteit, jonger lidmaatschap: Groen frist eigen werking op

De nieuwe Groen-voorzitste Meyrem Almaci. Beeld BELGA

Groen heeft afgelopen weekend niet alleen een nieuwe voorzitter gekozen, de partij heeft ook haar eigen werking en statuten vernieuwd. Zo komt er onder meer een jaarlijkse ledenbevraging en kan men voortaan lid worden vanaf 14 jaar. Kamerfractieleider Kristof Calvo: "Met deze statuten gaan we stilaan voor Basisdemocratie 2.0. Digitaal zijn er zeker nog extra mogelijkheden, maar het is een belangrijke stap."

De Vlaamse groenen verzamelden vrijdag en zaterdag voor een tweedaags congres (Fast Forward-congres) in Brussel. Daarop konden de aanwezige leden niet alleen stemmen voor een nieuwe voorzitter, maar ook voor een nieuw partijbestuur en een vernieuwing van de partijstatuten.

Die statuten regelen de interne werking van de partij. Zo is er onder meer beslist een jaarlijkse ledenbevraging te organiseren. Daarnaast wordt de drempel om een ledenreferendum of een congres te organiseren, verlaagd. "Vroeger was daarvoor een tweederdemeerderheid nodig, nu volstaat een gewone meerderheid", legt Kristof Calvo uit.

De partij trekt ook de lijn van meer diversiteit intern door met onder meer diversiteitsscans en genderevenwichten op alle bovenlokale niveaus. Wie lid wil worden van de partij, kan dat voortaan vanaf 14 jaar. "Wij zijn als partij voor stemrecht vanaf 16 jaar, dus willen we mensen ook al de kans geven zich voordien aan te sluiten en zich als lid te engageren in onze partij", aldus Calvo.

Basisdemocratie 2.0

Groen blijft ook vasthouden aan de decumul en het eigen rotatiesysteem om zo vers bloed kansen te geven. "Nieuwe mensen kunnen zich voortaan al na drie maand engageren in de belangrijkste partijorganen".

Volgens Calvo kiest de partij met de vernieuwde statuten voor "basisdemocratie 2.0" en is de partij daarmee "klaar voor morgen".

Het nieuw verkozen partijbestuur van Groen bestaat uit Niel Staes (vrijwilliger), Lies Corneillie (gemeenteraadslid Leuven), Koen Roman (ondernemer uit Oudenaarde), Bram Van Braeckevelt (gemeenteraadslid in Gent en gewezen voorzitter Jong Groen), Kim Buyst (voorzitter Groen Ravels), Dirk Opsteyn (voorzitter Groen Lanaken), Vincent Mertens (lid van huidig partijbestuur uit Leuven) en Joost Fillet (schepen in Kontich en broer van radiopresentator Koen Fillet). Twee plaatsen in het bestuur worden later ingevuld. Het partijbestuur wordt ook nog aangevuld met de fractieleiders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234