Maandag 30/01/2023

Migraine

Meer dan één miljoen dagen afwezigheid door migraine

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Een op de drie Belgen heeft regelmatig last van hoofdpijn en toch bestaan er ontzettend veel onjuistheden over dit onopgelost mysterie. Wat weten we wel zeker?

Steffie Geysens

"Migraine is een onderschat probleem", zegt Mik Ver Berne van de Vlaamse hoofdpijnverening. "Huisdokters minimaliseren vaak de symptomen of schrijven medicatie eerder experimenteel voor." Dat terwijl één op de drie Belgen regelmatig last zou hebben van hoofdpijn. Daarbij heeft 18 procent van de vrouwen en 6 procent van de mannen ooit last van die bekendste vorm, migraine. Die aandoening wordt gekenmerkt door aanvallen die tussen de 4 en de 72 uur duren en misselijkheid of overgevoeligheid aan licht en geluid met zich meebrengen.

Migraine komt het meest voor tussen de leeftijd van 20 en 40 jaar en is één van de weinige aandoeningen waarvan de intensiteit afneemt met de jaren. Het heeft ook een erfelijke kant: ongeveer 70 procent van de mensen met migraine zou in de familie een lotgenoot hebben. Bij vrouwen speelt oestrogeen een rol in de ontwikkeling van migraine, al is het hormoon er geen rechtstreekse oorzaak van. 1 à 2 procent van de bevolking heeft per maand méér dagen wel dan niet last van hoofdpijn.

Medicatie

Bij 4 procent van de Belgen is hun hoofdpijn zo erg gesteld dat ze dagelijks medicatie moeten nemen. Onder die pijnstillende medicatie vallen gewone pijnstillers en migrainespecifieke middelen, zoals triptanen. In ons land werkt het UZ Brussel samen met andere centra aan een veelbelovend geneesmiddel dat aanvallen aanvallen moet voorkomen. "Iedere studie levert voorlopig positieve resultaten op. Het middel, dat via maandelijkse injecties toegediend wordt, kan eind 2019 of begin 2020 op de markt komen", zegt professor Jan Versijpt van het UZ.

Maar het blijft opletten met pijnstillers, neurologen waarschuwen voor overmatig gebruik. "Dat kan hoofdpijn in de hand werken. De enige oplossing is dan om resoluut te stoppen met alle medicatie", zegt Versijpt. Er bestaat nog altijd geen medicijn dat altijd en bij iedereen werkt. Meestal slaan medicijnen maar aan bij 50 procent van de mensen en verhelpen ze de helft van de klachten.

Meer resultaat zou er geboekt worden bij het gebruik van de Cefaly-'pleister'. De herbruikbare pleister, die je op je voorhoofd kleeft als je een aanval voelt opkomen, geeft elektrische impulsen af die de pijn even goed zou bestrijden als medicatie. Naar verluidt zou het 70 procent van de migrainepatiënten kunnen verlossen van hun pijn.

Kostenplaatjes

Wat kost dat dan allemaal? Voor geneesmiddelen zoals Imitrex en Sumatriptan betaal de patiënt zo'n 34 euro en worden gedeeltelijk terugbetaald, waardoor er nog tussen de 5 en 9 euro zelf betaald wordt. De herbruikbare Cefaly-pleister kost een kleine 300 euro en dien je als patiënt volledig uit eigen zak te betalen.

De maatschappelijke kosten van migraine worden voor de Europese Unie becijferd op 52 miljard euro per jaar. Voor België zijn er geen duidelijke cijfers, maar het totaal aantal dagen afwezigheid in Vlaanderen en Brussel wordt per jaar geraamd op meer dan één miljoen. Voor het Verenigd Koninkrijk zijn dat 25 miljoen dagen per jaar.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234