Maandag 29/05/2023

Defensie

Meer dan dubbel zoveel Belgische militairen gaan naar Irak

Belgische soldaten van de Special Forces in Irak.  Beeld AP
Belgische soldaten van de Special Forces in Irak.Beeld AP

Op vraag van de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis bekijkt de federale regering vandaag of ze meer militairen gaat inzetten in de strijd tegen IS. Nu hebben we 43 militairen in Irak, dat aantal wil defensieminister Steven Vandeput (N-VA) optrekken tot 114.

Tine Peeters en Yannick Verberckmoes

Vandaag beslist de ministerraad over een voorstel van Vandeput om extra troepen in te zetten in de strijd tegen IS. Zij moeten de internationale coalitie onder codenaam Operatie Inherent Resolve ondersteunen. Op interkabinettenwerkgroepen (ikw's) werd al positief gereageerd op deze uitbreiding, maar de definitieve beslissing komt uiteraard toe aan de regering.

Momenteel zijn de Belgische militairen - voornamelijk elitetroepen - in Irak om het Iraakse leger op te leiden en bij te staan. Die bevinden zich ofwel in de hoofdstad Bagdad ofwel in Erbil (in het Koerdische deel van het land) en gaan vaak mee met de Iraakse eenheden om hen tijdens missies te adviseren.

Eerder hebben vanuit een basis in Jordanië vier Belgische F-16's ook al bombardementen uitgevoerd op doelwitten in Syrië en Irak, maar die zijn eind vorig jaar naar ons land teruggekeerd. In Jordanië blijft ondertussen wel nog een contingent van 30 militairen gestationeerd om de Nederlandse F-16's die de missie voortzetten, te bewaken.

Wederopbouw

Omdat de strijd tegen IS militair zo goed als gestreden is, worden onze militairen naar Irak gestuurd met het oog op de wederopbouw van het land. De extra Belgische soldaten, die in de komende maanden zouden vertrekken naar Irak, krijgen drie verschillende taken.

"Veertig militairen zouden kunnen instaan voor de training en het advies aan de plaatselijke veiligheidsdiensten," zegt Laurence Mortier, woordvoerder van Vandeput. "We zouden ook genietroepen kunnen sturen die helpen met de verdere constructie van het kamp waar de militairen verblijven. En nog eens vier militairen zouden er in een speciale cel terecht komen die de planning voor de heropbouw van Irak coördineert."

Midden mei zou dus een dertigtal genietroepen naar de luchthaven van Erbil vertrekken om er betere voorzieningen aan te leggen voor de coalitietroepen. In november zouden pas de vier specialisten op het vliegtuig stappen, met bestemming Koeweit waar het hoofdkwartier van de coalitie staat, om van daaruit de heropbouw van Irak mee te coördineren.

Risico

Binnen de regering wordt deze Belgische bijdrage aan de internationale coalitie, die uit 75 leden bestaat, gezien als een 'aanvaardbaar risico'. "Uiteraard is het geen wandeling op de zeedijk van Oostende of een bezoek aan de supermarkt van Wetteren," zegt een regeringsbron, "Maar heel veel militairen zullen verblijven op het beveiligd hoofdkwartier op de beveiligde luchthaven."

Ook defensiespecialist Sven Biscop, die verbonden is aan het Egmont Instituut, vindt dit een waardevolle missie voor de Belgische militairen. "In het kader van de coalitie-inspanningen om Irak op te bouwen is dit wel belangrijk", zegt hij. "Politiek kan Irak enkel functioneren als het goed getrainde soldaten heeft. En ook voor de Belgische veiligheidsbelangen is het cruciaal dat de Irakese staat overeind blijft."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234