Dinsdag 16/08/2022

Test-Aankoop

Meer dan 60 procent is voorstander van statiegeld op blikjes en plastic flessen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Zowat 66 procent van de consumenten is voorstander van statiegeld op petflessen en blikjes. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop vorig jaar bij 1.150 leden en niet-leden. De consumentenorganisatie houdt in een open brief naar de burgemeesters een pleidooi voor de invoer van dat statiegeld.

Redactie

Bij het onderzoek van Test-Aankoop toonde 66 procent zich voorstander van een invoering van statiegeld en bijna 90 procent van de bevraagden was bereid zijn of haar blikjes en petflesjes naar de supermarkten terug te brengen om het statiegeld te recupereren. 82 procent vindt bovendien dat zwerfvuil een groot probleem is in zijn regio.

Dat de resultaten afwijken van eerdere onderzoeken op vraag van Fost Plus, FEVIA en Comeos, waarin slechts 22 procent van de bevraagden voorstander bleken, ligt volgens Test-Aankoop aan de vraagstelling. "In de enquête die in opdracht van de sector werd gevoerd, werden de bevraagden immers voor de keuze gesteld tussen de blauwe zak of het statiegeld. Vanzelfsprekend zijn er heel wat minder consumenten die willen afstappen van een werkend systeem."

Zwerfvuil

Alleen belet dat systeem niet dat het zwerfvuil blijft toestromen in onze bermen en straten, zegt de consumentenorganisatie. "De mensen zijn het beu om op zondag te gaan wandelen of te joggen langs bermen en paadjes vol blikjes en flesjes."

Tijd voor verandering, dus, en die transitie kan het best bottom-up gebeuren, vanuit de basis, vanuit uw gemeente, zegt Test-Aankoop. "U, beste burgemeester, draagt immers het gros van kosten en u weet als geen ander wat uw inwoners het meest stoort. Vraagt u zich soms af waarom er geen ijzer of koper tussen het gedumpte afval blijft liggen ? Wat geld opbrengt, is geen afval meer maar wordt een materiaal, en geld, dat gooit niemand weg."

Misverstand

Handelsfederatie Comeos laat in een reactie weten dat ze vragen heeft bij het onderzoek van Test-Aankoop. "Zij beweren dat uit hun bevraging blijkt dat voor 82 procent van de mensen zwerfvuil een echte plaag is. Hoe komt het dan dat de gemeente-en stadsmonitor van de Vlaamse overheid die deze week is uitgekomen, stelt dat zwerfvuil voor 35 procent van de Vlamingen een echt probleem is?"

Er is een groot misverstand, zegt Comeos, "er is duidelijk een draagvlak tegen zwerfvuil in Vlaanderen, we willen dat allemaal bestrijden, maar er is geen draagvlak voor statiegeld: dat is een fabel, bewust gecreëerd door de statiegeldalliantie die gefinancierd wordt door terugnameproducent Tomra om overal gemeentebesturen te overtuigen om zich aan te sluiten bij de alliantie en zo druk te zetten."

Volgens Comeos proberen die de gemeenten ervan te overtuigen dat door de invoer van statiegeld de kosten voor het opruimen van zwerfvuil zullen smelten als sneeuw voor de zon. Wat ze er niet bijvertellen is dat dat statiegeld slechts een fractie van het probleem aanpakt, "want naast blikjes vind je ontelbare peuken, papiertjes, kauwgum, ... En dat blijft dan allemaal liggen".

"De installatie van een systeem van statiegeld kost handenvol geld terwijl wij als sector weten dat de consument, als die goed geïnformeerd is over wat statiegeld in de praktijk betekent, dat die dan de blauwe zak verkiest boven een nieuw systeem van statiegeld."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234