Dinsdag 23/04/2019

Meer dan 6 op de 10 Vlamingen voorstander van basisinkomen

Beeld ANP XTRA

Ruim 60 procent van de Vlamingen is te vinden voor een gegarandeerd basisinkomen voor iedereen. Dat blijkt uit de studie die het communicatiebureau Trendhuis uitvoerde naar zingeving op het werk in Vlaanderen. Uit het onderzoek blijkt dat zo'n basisinkomen vooral vrouwelijk ondernemerschap zou stimuleren.

Van alle bevraagde vrouwen zegt 14 procent dat ze zichzelf in de toekomst een bedrijf ziet opstarten. Als een basisinkomen in rekening wordt genomen, stijgt dat naar 23 procent - de felste stijging. Hoeveel dat basisinkomen dan moet bedragen, werd niet gevraagd. Het grootste aandeel voorstanders bevindt zich bij de oudste leeftijdscategorie, de "post-family"-generatie van 51 tot 65 jaar: 67 procent is daar te vinden voor een basisinkomen.

Tegenstanders van het basisinkomen wijzen er al eens op dat het ervoor zal zorgen dat werknemers lui worden en/of hun job opgeven. In de Trendhuis-enquête bleek dat slechts 6 procent zijn job helemaal zou opgeven. "Vlamingen identificeren zich nog altijd heel sterk met hun job, blijkt nog maar eens", besluit Nathalie Bekx van Trendhuis. Een op de drie overweegt in dat geval wel minder te werken. Met de "vrijgekomen" tijd willen ze onder meer werk zoeken dat beter bij hun talenten aansluit (47 procent), vrijwilligerswerk doen (46 procent) en opnieuw studeren (42 procent).

Experiment met basisinkomen

Maandag nog raakte bekend dat de Nederlandse gemeente Terneuzen als eerste in Nederland gaat experimenteren met een basisinkomen. Inwoners krijgen er in totaal twee jaar lang maandelijks 993 euro. Ook in Finland wordt er al mee geëxperimenteerd.

Afgelopen weekend scoorde Benoït Hamon het best bij de linkse voorverkiezingen voor het presidentschap in Frankrijk. In zijn programma neemt het basisinkomen een sleutelrol in. En enkele maanden geleden werd in Zwitserland een referendum gehouden over de invoering van een basisinkomen.

Werk betekenisvol

Vier op de vijf Vlamingen vinden hun werk betekenisvol, blijkt verder nog uit het onderzoek. Die betekenis halen ze alsmaar meer uit zichzelf kunnen ontplooien. In het onderzoek van dit jaar geldt dat voor 85 procent van de Vlamingen, tegenover 69 procent in 2014. Het belang van de carrière is dan weer (lichtjes) dalende: van 45 procent in 2014 naar 41 in 2017.

Verwachtingen tov werkgever

Tegelijk zijn de verwachtingen tegenover de werkgever steeds hoger: dit jaar wil 87 procent van de werknemers dat het bedrijf of de organisatie "zorg draagt voor de planeet", tegenover 72 procent in 2015. Werkgevers die investeren in sociale projecten hebben ook een voetje voor: dat verwacht dit jaar drie kwart van de werknemers, tegen 63 procent in 2015.

"Vlaming staat verder dan de politici"

"De Vlaming staat op het vlak van het basisinkomen veel verder dan de politici", reageert Open Vld-kamerlid Nele Lijnen op het onderzoek. "Dit klinkt als muziek in mijn oren", aldus Lijnen, die een voorstel van resolutie heeft ingediend om de kost en impact na te rekenen van het invoeren van een basisinkomen in België. Lijnen wijst erop dat België achterop hinkt als het over het basisinkomen gaat.

In ons land is bij de politici weinig animo om zelfs maar een voorstel van resolutie te bespreken. In haar voorstel vraagt Lijnen aan het Planbureau om de kost en impact na te rekenen van het invoeren van een basisinkomen in België. Ze pleit op Europees niveau voor een wetenschappelijk proefproject. "Overal in Europa leeft het debat over de zin en onzin van een universeel en onvoorwaardelijk basisinkomen. Met deze resolutie wil ik de discussie openen in ons parlement en land."

Trendhuis bevraagt sinds 2005 de Vlamingen over hun job. Dit jaar werden 1.000 mensen bevraagd, en daarnaast werden ook een aantal opiniemakers bevraagd om de resultaten te kaderen. Dit jaar gebeurde het onderzoek in partnerschap met VDAB, Microsoft en Europees Sociaal Fonds-Vlaanderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.