Maandag 21/06/2021

Meer dan 500 Vlaamse sporthallen in slechte staat

Stockfoto Beeld Thinkstock
StockfotoBeeld Thinkstock

Liefst 539 sporthallen en zwembaden in Vlaanderen zijn in zo'n slechte staat dat ze moeten worden gesloten of dringend worden opgelapt. Dat blijkt uit een bevraging van Sport Vlaanderen, waarover de kranten van Mediahuis vandaag berichten.

Daarnaast blijkt dat negen op de tien gemeenten het geld niet hebben om hun sportzalen en zwembaden onder handen te nemen. Ze kijken dan ook naar Vlaanderen om bij te passen, maar de regering houdt de geldkraan dicht. "We gaan de schaarse Vlaamse middelen inzetten op projecten waarin gemeenten samenwerken, zodat het bereik gemaximaliseerd wordt in projecten die ook financieel voldoende stabiel zijn", klinkt het bij minister van Sport Philippe Muyters (N-VA).

Muyters benadrukt dat de gemeentebesturen zelf bevoegd zijn voor de lokale infrastructuur en dus hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zelf trekt hij geld uit voor de zaken die onder zijn bevoegdheid vallen: topsportinfrastructuur en bovenlokale projecten, zoals regionale zwembaden, atletiekcomplexen of wielerpistes. Maar dus "niet de gewone sporthal die je in elk dorp vindt".

Concreet heeft Muyters voor dit jaar 30 miljoen euro extra ter beschikking, bovenop 5 miljoen euro die elk jaar geïnvesteerd wordt. "Ik benadruk dat gemeenten die samenwerken voor hun sporthallen of zwembaden, perfect van die middelen kunnen gebruik maken", aldus de minister.

"Daarnaast hebben we een project lopen om schoolsportinfrastructuur buiten de schooluren open te stellen", brengt Muyters nog in herinnering. "Daar liggen veel mogelijkheden voor lokale clubs. Sport Vlaanderen begeleidt tenslotte alle gemeenten met hun knowhow voor slimme exploitatie, renovatieplannen of nieuwbouwprojecten."

Veel gemeenten stappen intussen naar de intercommunale Farys, die al 97 zwem- en sportaccomodaties in 32 gemeenten beheert. Zo kunnen gemeenten 21 procent btw recupereren en de totale som op 30 jaar afschrijven. Maar de aanpak is omstreden: de BBI voert een onderzoek of die gemeenten al die btw wel mogen terugvorderen van de schatkist, aldus nog de kranten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234