Dinsdag 27/07/2021

Verenigde Staten

Meer dan 100 tweets op 1 dag: Trump gaat helemaal los op ‘Obamagate’

President Donald Trump probeert een schandaal rond voorganger Barack Obama te creëren.  Beeld REUTERS
President Donald Trump probeert een schandaal rond voorganger Barack Obama te creëren.Beeld REUTERS

Donald Trump en zijn bondgenoten proberen een schandaal rond voorganger Barack Obama te creëren. De Amerikaanse president is zo verontwaardigd dat hij er in één dag meer dan honderd tweets over verstuurde: ‘Obamagate’, zoals hij het noemt.

Er zou sprake zijn van de grootste politieke misdaad in de Amerikaanse geschiedenis, schreef Trump. Waar hij ex-president Obama precies van beschuldigt, vroeg een journalist Trump maandag in een persconferentie. Een duidelijk antwoord had hij niet. “Het duurt al heel lang”, zei hij alleen. “Het misdrijf is duidelijk voor iedereen.”

De aanval komt kort nadat Obama fikse kritiek uitte op onder meer Trumps coronabestrijding. “Een absolute chaotische ramp”, zei Obama in een virtueel gesprek met oud-medewerkers dat uitlekte.

De centrale figuur in de complottheorie die Trump nu verkondigt is Michael Flynn, oud-generaal en een blauwe maandag adviseur nationale veiligheid van Trump. Aanhangers van de president en pro-Trump-media verspreiden het idee dat Obama begin 2017 zou hebben geprobeerd de nieuwe regering te saboteren door de FBI op Flynn af te sturen.

Gelogen

Flynn werd rap na zijn aantreden ontslagen omdat hij had gelogen tegen vicepresident Mike Pence over gesprekken met de Russische ambassadeur. Daarin deed hij aan diplomatie voordat hij benoemd was als medewerker van het Witte Huis, wat niet mag volgens de Amerikaanse wet. Flynn loog er ook over tegen de FBI en dat is strafbaar. Flynn had er een gevangenisstraf voor kunnen krijgen.

De suggestie dat sprake was van een plan om Flynn ten val te brengen, waar Obama zelf bij betrokken was, komt van Flynns advocaat Sidney Powell. Obama wist van de leugens van Flynn, maar verder onderbouwde ze haar theorie niet in gesprek met Fox News.

Ondertussen zijn in de VS meer dan 80.000 coronadoden geteld en zijn 30 miljoen Amerikanen hun baan kwijt. Trump heeft het liever over de vermeende Obama-affaire dan over de virusbestrijding van zijn regering die volop bekritiseerd wordt. Zijn pogingen om de aandacht op verdachtmakingen over de regering van zijn voorganger te richten zullen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van november vermoedelijk nog vaak terugkomen.

Verhoren

Aanhangers van Trump dringen er intussen al op aan medewerkers van Barack Obama door de Senaat te laten verhoren. “Iedere verrader uit de deep state moet voor het gerecht worden gesleept voor zijn afschuwelijke misdaden”, tweette admiraal buiten dienst Ronny Jackson, die zowel onder Obama als Trump als dokter in het Witte Huis diende.

Waarnemend directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten Richard Grenell zwengelde de campagne aan door een lijst naar het Congres te sturen van medewerkers van Obama die hadden gevraagd om het onthullen van de naam van Flynn, die toen door de FBI werd onderzocht wegens zijn contacten met de Russen. Op die lijst prijkte ook de naam van Biden.

‘Machtsmisbruik’

Verscheidene Republikeinse senatoren eisen nu een diepgaand onderzoek naar ‘mogelijk machtsmisbruik’ door de regering-Obama. Maar volgens de Democraten is de ‘Obamagate-hysterie’ louter bedoeld als poging om de Democratische presidentskandidaat Biden zwart te maken en de aandacht af te leiden van de kritiek op Trumps aanpak van de coronacrisis.

De Democraten wijzen er ook op dat Flynn destijds werd onderzocht omdat hij nog voor het aantreden van Trump als president in zijn gesprekken met de Russische ambassadeur had laten doorschemeren dat Trump de door Obama afgekondigde sancties tegen Rusland zou terugdraaien. Daarmee ging Flynn, op dat moment nog een gewoon burger, buiten zijn boekje. Het ministerie van Justitie vreesde toen ook dat de Russen Flynn zouden kunnen chanteren met zijn leugens over de gesprekken met ambassadeur Kisljak.

Het is ook nog niet zeker dat Flynn van de rechtszaak tegen hem af is, nu Barr alle aanklachten heeft laten vallen. De rechter die zijn zaak behandelt wil nu eerst laten bekijken of dat besluit rechtmatig was, temeer daar Flynn zelf heeft toegegeven dat hij meineed had gepleegd.

‘Afleidingsmanoeuvre’

Biden, die wegens de coronacrisis vanuit zijn huis verkiezingscampagne moet zien te voeren, deed de beschuldigingen van Trump af als een ‘afleidingsmanoeuvre’ van zijn falende beleid.

Sommige Republikeinen vragen zich af of Trump zichzelf niet in de voet zal schieten met zijn campagne tegen Obama, die aanzienlijk populairder is dan Trump zelf. Daarmee zal Trump de zwarte kiezers volgens hen definitief van zich afstoten. Democraten horen al een echo van de ‘Lock her up!’-leuze die de Trump-campagne tegen Hillary Clinton gebruikte. Zij zullen de kiezers ongetwijfeld waarschuwen dat Trump na zijn herverkiezing misschien zal proberen Obama op te sluiten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234