Dinsdag 19/01/2021

Innocenti

Meer dan 100.000 euro opgehaald: De Morgen, Innocenti en Melissa danken u

Beeld Jonas Lampens

In het kader van haar jaarlijkse samenwerking met vzw Innocenti koos De Morgen er deze keer voor om verborgen armoede in beeld te brengen. Letterlijk. Melissa, een jonge mama die voor kleuterleidster studeert, ging akkoord om het gezicht van de campagne te worden. Zij vertelde in de krant hoe hard het knokken is als je van een kleine uitkering moet rondkomen omdat je kiest om te studeren voor een beter leven. Haar onversneden optimisme en het rotsvaste geloof dat het beter zal worden, weekte veel reacties los. Via de sms-actie en door giften is meer dan 100.000 euro opgehaald. Op 14 locaties werden tussen kerst en Nieuwjaar 3.515 maaltijden aangeboden met de hulp van 200 vrijwilligers. In samenwerking met het schoenenfonds van Brantano zijn 3.200 paar nieuwe kinderschoenen verdeeld. De Morgen, Innocenti en Melissa danken u hartelijk voor uw hulp.

Ik twijfelde even toen ze mij vroegen of ik mijn verhaal wilde delen. Armoede blijft een taboe voor velen. Want hoe ben je arm geworden? Daar heeft iedereen zijn antwoord al op klaar.

'Misschien is dit net mijn kans om dit taboe te doorbreken', dacht ik toen. Uit verschillende hoeken kreeg ik reacties: van docenten op mijn school waar ik voor kleuterleidster studeer, van familie, van vrienden, van vreemden die vrienden werden, van mensen die in dezelfde situatie zitten als ik.

De reacties waren verdeeld. Sommige vol respect en bewondering voor mijn moed om mijn verhaal te delen. Sommige afkeurend: zo arm ziet ze er niet uit!

Ik kreeg de vraag van een hogeschool om te komen spreken in het kader van een project rond diversiteit, racisme en armoede. Bedoeling is, onder andere, om docenten meer bewust te maken van de problemen waarmee studenten met minder middelen kampen. Ik mag mijn verhaal komen doen. Die vraag gaf mij het gevoel dat mijn getuigenis echt het verschil maakt.

Veel mensen hebben mij individueel hulp aangeboden, op verschillende manieren. Maar ik hoop vooral dat meer mensen inzien dat dit probleem breder gaat dan één vrouw die het financieel niet gemakkelijk heeft. We zitten met zovelen in deze situatie. Ik hoop vooral dat zij door mijn getuigenis geïnspireerd zijn en dat zij door hun omgeving aangemoedigd worden om door te zetten. Om er mee voor te zorgen dat ze een duidelijk doel hebben, een toekomst.

Ik blijf voor 200 procent achter deze prachtige, sterke campagne staan die taboes doorbreekt. Die armoede bespreekbaar maakt, mensen de ogen opent om te zien wat je niet ziet, verder te kijken dan de vooroordelen die we allemaal klaar hebben.

Voor mij persoonlijk is deze campagne nu al geslaagd. Als er voldoende mensen een sms hebben gestuurd, dan vind ik het helemaal geslaagd. Als er één iemand door mijn getuigenis meer moed of energie heeft gekregen om uit het dal te kruipen, dan is dit niet geslaagd maar groots!

Niemand wil medelijden, wel erkenning.

Vele warme groeten,

Melissa

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234