Maandag 26/10/2020

Telewerk

Meer dan 1 op de 3 Vlaamse ambtenaren werkt nog volledig van thuis

Beeld iStock

Van het Vlaamse overheidspersoneel werkt nog steeds 35 procent voltijds van thuis. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging bij bijna 5.500 Vlaamse ambtenaren waarvan minister van Ambtenarenzaken Bart Somers (Open Vld) dinsdag de resultaten heeft bekendgemaakt. Uit de bevraging blijkt dat 84 procent zich goed voelt bij telewerken, maar ook dat bijna de helft (46 procent) ernaar uitkijkt opnieuw vaker op de fysieke werkplaats aanwezig te zijn.

Na een eerdere corona-enquête in juni, voerde het Vlaams Agentschap Overheidspersoneel vorige week een nieuwe bevraging uit onder de Vlaamse ambtenaren.

Uit de eerdere bevraging bleek al dat de Vlaamse overheid massaal is overgeschakeld op thuiswerk. Uit de nieuwe bevraging blijkt dat nog steeds 35 procent van de Vlaamse ambtenaren voltijds van thuis werkt. 84 procent zegt zich goed te voelen en 69 procent voelt zich voldoende ondersteund door zijn leidinggevende.

Verankeren

De cijfers steunen minister Somers in zijn pleidooi om thuiswerk meer te verankeren. “Het is duidelijk dat we telewerken ook na de coronacrisis verder moeten blijven faciliteren”, zegt de Open Vld-minister. Somers ziet in de cijfers ook een positieve evolutie in de balans tussen werk en privé. “In de eerste bevraging kon 71 procent het werk en privéleven goed op elkaar afstemmen, nu ligt dat percentage al op 80 procent.”

Toch kijkt ook bijna de helft (46 procent) er ook naar uit om vaker op de fysieke werkplaats aanwezig te zijn. Dat heeft vooral te maken met de aard van het werk en de informele contacten met de collega’s. Dat persoonlijk contact is niet onbelangrijk, merkt minister Somers op: “67 procent zegt zich voldoende verbonden te voelen met de organisatie. Het belang van voldoende contact met de collega’s mag daarbij niet onderschat worden. Het gaat dan niet enkel over het vergemakkelijken van een groepsvergadering of de organisatie van een creatieve brainstorm, maar evenzeer over het belang van sociale en informele contacten.”

In de bevraging werd ook gepolst naar het belang van telewerk voor de organisatie. Amper negen procent zegt het niet eens te zijn met de stelling dat de versnelde digitalisering een positieve impact heeft op de dienstverlening naar de klanten. Volgens 60 procent van de bevraagden biedt de coronacrisis een kans om de dienstverlening verder te optimaliseren, slechts 7 procent is het daar niet mee eens. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234