Donderdag 26/05/2022

BOERENPROTEST

Meer dan 1.000 tractoren in Brussel verwacht op maandag

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De European Milk Board (EMB) heeft de details bekendgemaakt van haar protestactie tegen het Europese melkprijzenbeleid, naar aanleiding van de spoedvergadering van de EU-ministers van Landbouw volgende week maandag. De EMB verwacht dat er meer dan 5.000 boeren naar Brussel zullen komen, van wie meer dan 1.000 met de tractor. De dag voordien vindt een solidariteitsactie plaats, waarbij volgens de EMB meer dan 100 tractoren aanwezig zullen zijn.

Redactie

In de hele Brusselse binnenstad, de kleine ring en in de Europese wijk wordt maandag "zeer zware verkeershinder" verwacht. Zo waarschuwt de lokale politie Brussel Hoofdstad-Elsene. De politie raadt pendelaars aan de hoofdstad "met de auto zoveel mogelijk te mijden" en "de voorkeur te geven aan het openbaar vervoer". Naar aanleiding van de Europese ministerraad over landbouw hebben Europese landbouworganisaties voor die dag twee verschillende acties aangekondigd.

Een actie van de melkveehouders zal enkele honderden tractoren en ruim 1.500 deelnemers uit verschillende EU-landen naar het Schumanplein, in de Europese wijk, brengen. Om 11 uur beginnen de toespraken op het Schumanplein. Een tweede groep, van ongeveer 3.000 landbouwers en enkele honderden tractoren, zal in colonne van het Noordstation naar het Schumanplein trekken. Die tocht gaat via de Albert II-laan, Kruidtuinlaan, kleine ring, Belliardstraat en Oudergemlaan (tractoren) en Breydelstraat (te voet). Ter hoogte van de Oudergemlaan en het Leopoldpark zal die stoet worden vervoegd door nog twee andere colonnes die elk nog eens bestaan uit meerdere honderden deelnemers. Uit alle EU-landen worden delegaties verwacht.

Het metrostation Schuman zal heel de dag gesloten zijn, maar de metro zal wel normaal blijven rijden. Ook bussen en bovengronds rijdende trams zullen natuurlijk hinder ondervinden, maar trein, metro en ondergrondse tramlijnen zullen normaal rijden. Weggebruikers wordt aangeraden "uw reis optimaal voor te bereiden en op de hoogte te blijven van de verkeerssituatie op het openbaarvervoersnet".

Europese wijk

De melkprijzen zijn gekelderd en dat is volgens de European Milk Board niet het gevolg van het Russische exportverbod. "De reden is dat er op een daling van de vraag gereageerd is met het opdrijven van de productie."

De EMB wil dat de landbouwministers maandag structurele oplossingen uitwerken. Om haar eisen kracht bij te zetten, organiseert ze een grote protestactie in de Europese wijk. Om 11 uur beginnen de toespraken op het Schumanplein, in de uren voordien zullen volgens EMB-woordvoerder Erwin Schöpges meer dan 5.000 landbouwers naar Brussel afzakken, meer dan 1.000 van hen komen met de tractor.

"Het is triest dat de politiek het zo ver heeft laten komen dat de boeren geen andere mogelijkheid meer zien dan met hun tractoren naar Brussel te komen", zegt Schöpges. Hij verwacht delegaties uit alle EU-landen.

Zondag vindt er in de hoofdstad al een solidariteitsactie plaats, een initiatief van middenveldorganisatie D19-20. Vanaf 13 uur wordt er verzamelen geblazen in het Jubelpark, om 15 uur start een optocht naar het Europees Parlement. Volgens de EMB zullen op deze actie ook heel wat boeren afkomen. "Wij ondersteunen deze actie met meer dan 100 tractoren", aldus Schöpges.

Revolutie

De European Milk Board benadrukt dat ze geen vragende partij is voor subsidies of andere financiële ondersteuning, omdat dat de oorzaak van het probleem niet wegneemt. De landbouwministers moeten maandag beslissen om een crisisprogramma in het leven te roepen dat tijdelijke volumebeperkingen oplegt. "Wie nu andere markten wil overspoelen met zijn melk - of het nu in China of Iran is - en weigert zijn eigen productie te beperken, is ofwel blind, ofwel niet geïnteresseerd in een toekomst voor de Europese melkproductie." De EMB is niet te spreken over het beleid van Europees landbouwcommissaris Phil Hogan en de Duitse minister Christian Schmidt.

Twee dagen geleden kwamen de verschillende Belgische landbouworganisaties al een gemeenschappelijke eisenbundel overeen. Op de landbouwraad zal niet enkel de crisis in de melksector, maar ook die in de sector van het varkensvlees worden besproken. De Belgische boeren vragen snel ondersteunende maatregelen en op de lange termijn structurele ingrepen. Zij komen maandag al om 10 uur bijeen aan het Noordstation en trekken daarna naar de Europese wijk.

Volgens Erwin Schöpges is het de landbouwers bittere ernst. "Wij vechten voor ons overleven." Hij hoopt op goede afspraken met de politie, zodat de manifestatie van maandag ordentelijk verloopt. Maar als er maandag geen goede oplossing uit de bus komt, belooft Schöpges hardere acties. Hij spreekt zelfs van een "revolutie".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234