Zondag 13/06/2021

Meer dakloze jongeren en gezinnen

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het aantal dak- en thuisloze jongeren en gezinnen is het afgelopen jaar fors toegenomen. En dat zorgt voor extra problemen, zeggen Brusselse en Vlaamse welzijnsorganisaties unaniem. Minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) bevestigt dat en wil meer geld om jongeren uit de dakloosheid te houden.

"Thuisloosheid ook zaak van hele gezinnen"
Met de winter voor de deur zien welzijnsorganisaties het aantal dak- en thuisloze gezinnen toenemen. Globale cijfers zijn niet voorhanden, maar op het terrein is de evolutie merkbaar. "Was thuisloosheid vroeger uitsluitend een zaak van alleenstaanden, dan worden we de laatste tijd steeds meer met hele gezinnen geconfronteerd", zegt Edwin Van Hollebeke, directeur van het Brusselse opvangtehuis Albatros. Met thuisloosheid wordt gedoeld op het ontbreken van een duurzame woonoplossing.

Coördinatrice Anne Herscovici van het Steunpunt Thuislozenzorg Brussel deelt die analyse. "Het gaat daarbij vaak om moeders met drie of meer kinderen. Bovendien betreft het vaak erg kleine kinderen."

"1 op 4 onder de armoedegrens"
Het toegenomen aantal dak- en thuislozen vindt zijn oorsprong onder meer in de stijgende huurprijzen en groeiende armoede. "In Brussel bijvoorbeeld leeft nu al één op de vier mensen onder de armoedegrens", legt Van Hollebeke uit. "Bovendien vind je nauwelijks een woning onder de 1.000 euro voor een gezin met vijf kinderen."

Ook het aantal jonge thuislozen stijgt. "Jongeren uit de bijzondere jeugdzorg krijgen vanaf hun achttiende levensjaar geen verplichte hulp meer", legt Rachid Zaimi, coördinator straathoekwerk bij het Antwerpse CAW Metropool, uit. "Vaak zijn ze dan niet klaar om op eigen benen te staan. Ze steken zich in de schulden, laten de gsm-rekeningen aantikken en kopen van alles om erbij te horen. Uiteindelijk verliezen ze zo vaak hun woonst en daarmee ook hun werk."

Jongerenbendes
In de hoofdstad, waar de dak- en thuislozenpopulatie het grootst is, komen ook voormalige leden van jongerenbendes makkelijk in een precaire woonsituatie terecht. "De twee groepen hebben met elkaar gemeen dat ze niet alleen economisch maar ook affectief heel kwetsbaar zijn", weet Herscovici.

België staat overigens niet alleen met de evolutie naar meer jonge daklozen. De Nederlandse Algemene Rekenkamer becijferde dat er in Nederland liefst 6.000 zwerfjongeren leven, veel meer dan tot nog toe werd aangenomen.

Stijgende huurprijzen en economische onzekerheid
Ook socioloog Luc Goossens (UA) merkt een verjonging en vervrouwelijking bij de daklozen. Goossens ziet de problemen van daklozen in de nabije toekomst enkel toenemen. "De economische onzekerheid zorgt voor meer werkloosheid en inkomensvermindering, maar ook voor huurprijzen die nog sterker zullen stijgen."

Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) bevestigt dat er steeds meer jonge en vrouwelijke daklozen zijn. De minister kondigt ook actie aan, vooral om het aantal jonge daklozen te beperken. "We werken nu volop aan een beleidsplan waarin we meer aandacht en budget vragen voor die groep. De bedoeling is onder meer om jongeren in de bijzondere jeugdzorg veel beter voor te bereiden op de zelfstandigheid. Dat kan door ze al voor hun achttiende meer vrijheid te geven, bijvoorbeeld met begeleid wonen."

Ook voor de thuisbegeleiding van die jongeren wil Vanackere meer middelen voorzien. (Kris Hendrickx)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234