Dinsdag 07/02/2023

Meer Britse studenten verwacht aan Vlaamse universiteiten

De overheid in Groot-Brittannië verhoogt de inschrijvingsgelden voor universitaire opleidingen fors. De combinatie van Engelstalige masters en goedkope tarieven aan Vlaamse universiteiten maken onze alma maters aantrekkelijker dan ooit voor Britse studenten.

Het aantal Britten dat studeert in Vlaanderen zit de laatste jaren in stijgende lijn. Van 45 studenten in 2005 naar 145 dit jaar. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) op een vraag van partijgenoot Ludo Sannen. De aantallen blijven voorlopig laag, maar de Britse overheid verdrievoudigt vanaf september 2012 het inschrijvingsgeld tot meer dan 10.000 euro. Het Vlaamse prijskaartje van 564,3 euro is dan niet te versmaden.

De grote meerderheid van de Engelse studenten in Vlaanderen zit aan de KU Leuven. “We verwachten dat hun aantal nog gaat stijgen”, beaamt vicerector Ludo Melis. “Niet alleen het inschrijvingsgeld is hier goedkoper, maar ook de koten. De toename zal vooral in de masters zijn. Daar hebben we ondertussen een groot Engelstalig aanbod. Bij de bachelors blijft het vooralsnog beperkt.” Op dit moment moet er voor elke Engelstalige opleiding nog een Nederlandstalig equivalent zijn, maar eerder werd al beslist die bepaling te schrappen. “Het is enkel wachten op het decreet en dan ligt de weg open”, zegt Melis. Gent, Brussel en Antwerpen hebben geen bacheloropleidingen in het Engels en durven voorlopig geen voorspellingen te doen wat betreft de toestroom van Britten.

In Nederland voert de Universiteit van Maastricht, die erg internationaal gericht is, een marketingcampagne gericht op Britse studenten. Zover wil geen enkele Vlaamse instelling gaan. “Wij zitten niet te wachten op om het even welke studenten uit het buitenland”, zegt Melis. “Op de goede, ja, maar het teveel aan buitenlandse studenten zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de inschrijvingsgelden hier verhoogd worden. Wij mogen geen ander bedrag vragen voor studenten uit de EU, maar er zijn politici die niet vinden dat we buitenlandse studenten zo zwaar moeten subsidiëren.” Het is een vrees die Ludo Sannen deelt en die nog versterkt wordt door een andere trend. De Britten zijn immers niet de enigen die komen. Ook in Nederland verstrengen de regels en wordt studeren duur. Eerder al bleek dat het aantal Nederlanders aan onze universiteiten in stijgende lijn zit.

Ook minister Smet denkt dat er meer Britten hun weg zullen vinden naar universiteiten over het kanaal, maar verwacht niet dat hun komst massaal zal zijn. Hij wil wel dat er op Europees niveau gekeken wordt naar de motiliteit van studenten, omdat door de Engelstalige programma’s regio’s als Vlaanderen aantrekkelijker worden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234