Maandag 25/01/2021

'Meer blauw op straat, dat is toch wat men vroeg'

De zeventigjarige André straalt als hij de hand van de wijkagenten Caroline Chervet en Kristoff Van den Steen mag drukken. Ja, de politie is zijn vriend, want 'wie anders gaat zich bekommeren om het lot van gepensioneerden'. De opvallende daling in de Brusselse criminaliteitscijfers zet de wijkwerking van de politie in de schijnwerpers.

Brussel

Van onze verslaggever

Peter-Jan Bogaert

Even ontwaart André een opgepakte gangster in onze fotograaf; maar het misverstand wordt - gelukkig - vlug rechtgezet. Toch is André niet te spreken over het 'tuig' dat zijn buurt teistert. Nachtlawaai, overvallen, inbraken. 'Ik ben zelf onlangs aangevallen door drie jonge gasten. Ik heb er eens een ferme toek op gegeven.' De twee wijkagenten glimlachen flauwtjes en nemen afscheid. 'Als er iets is, mag je altijd contact met ons nemen, hé.'

Sinds de politie van de stad Brussel haar wijkwerking praktisch verdubbelde, is het aantal delicten in de hoofdstad drastisch verminderd (zie De Morgen van zaterdag 12 augustus). Het mirakel heet meer blauw op straat. Niet dat er plots zoveel meer agenten zijn aangeworven. "Het heeft vooral te maken met een interne reorganisatie", zegt agent Kristof Van den Steen. "Terwijl er vroeger meer patrouilles met de wagen werden uitgevoerd, wordt nu het accent gelegd op rondes te voet. Dat blijkt efficiënter te zijn." Iedere agent krijgt twee of drie straten toegewezen waar hij of zij dan geregeld passeert. "Op de duur kent de buurt haar wijkagent. En kennen wij de buurt, weten we wie een gerechtelijk verleden heeft en wie niet", zegt Caroline Chervet, die onder meer de Van Arteveldestraat onder haar hoede heeft. De wijkagenten sporen efficiënter kleine en grote criminaliteit op, buurtbewoners zijn meer geneigd om de agenten in vertrouwen te nemen. Wijk en politie zijn alerter en bovendien zou alles een preventieve werking hebben. "Criminelen houden zich wat gedeisd, nu ze zien dat we vaker een kijkje komen nemen."

De Brusselse wijkagenten zijn geen halve straathoekwerkers geworden. Integendeel. Ze gaan de straat niet op zonder hun wapenstok, pistool en pepperspray. Caroline Chervet: "Zeer effectief dat spul. Wie pepperspray in zijn gezicht krijgt, is een tijdlang buiten westen en moet toch wel het best naar een ziekenhuis. Ik gebruik het enkel in gevallen van agressie, als er geen andere oplossing meer mogelijk is."

En wie dacht dat de wijkagenten enkel in de buurt rondlopen om een beleefd praatje te slaan, heeft het ook verkeerd. In Brussel komt de politie aan huis, maar de boodschap is niet altijd even aangenaam. Kristof Van den Steen belt aan in de Dansaertstraat, bekend voor zijn trendy restaurants en kledingzaken. Een inwoner stapelt onbetaalde parkeerboetes op en agent Van den Steen heeft een nieuw betalingsformulier bij. Betaalt de man niet binnen acht dagen, dan wordt het dossier zonder pardon naar het parket gestuurd. Agent Van den Steen heeft geen geluk. De man blijkt niet thuis te zijn en ook een paar huizen verder is een boetezondaar blijkbaar tijdelijk gaan vliegen. "Tja, tijdens de vakantie is het echt opmerkelijk rustig voor de politie in Brussel. Niets aan te doen. Volgende keer beter."

Collega Caroline Chervet heeft op haar ronde meer succes. Ze belt aan voor de administratieve afhandeling van een bewonerskaart, waardoor de bewoner gratis kan parkeren in zijn straat. De man spoedt zich naar beneden. "Als het goed nieuws is, doen ze wel altijd snel de deur open." De formaliteiten zijn snel afgehandeld, waarna de vijftiger spontaan de agente aanspreekt over een poging tot inbraak in zijn wagen. "Niets ergs, maar het is wel vervelend." Agente Chervet antwoordt dat hij altijd klacht kan indienen tegen onbekenden. Waarna de man de agente bedankt voor de tip.

"Buurtwerking heeft zijn voor- en nadelen", bedenkt Chervet zich. "Het is niet altijd even prettig om aan te bellen met een onbetaalde boete in je hand. Je hebt ook van die vervelende mensen die je altijd aanklampen met om het even wat. Anderzijds krijg je enorm veel terug van de mensen in de buurt. Het doet deugd als je ziet dat de buurt tevreden is met je werk en dat je voor veel mensen een vertrouwenspersoon bent geworden. Als ze om of andere reden naar het hoofdkantoor moeten komen, vragen de mensen ook eerst naar de wijkagent. Meer blauw op straat... dat is toch wat men vroeg hé."

Brusselse wijkagenten zijn geen halve straathoekwerkers geworden. Integendeel

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234